29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

GLOSA: Kultura

Kultura , jak slovo naznačuje, souvisí s kultivací, zlepšováním, přeměnou úhoru v pole plodné a poskytující výživu. Kultura nutně zahrnuje v sobě námahu s tím zlepšováním: je nutné zamyslet se, soustředit se, vycvičit se ke schopnosti chápat, prožívat, kumulovat a následně sdělovat a šířit city.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Bébr 9.8.2012 15:55

Kultura?

V diskusi jsou opravdu zásadní příspěvky Pavlovský-Gramblička. I sama autorka nemá příliš ponětí o sémantice slov. Kultura je podle definice "soubor hodnot, vytvořených tělesnou i duševní činností lidí a utvářejících lidskou společnost ...". Máme kulturu duchovní, ale i materiální, máme kulturní dědictví (na které se dnes většinou zapomnělo) atd. Máme i podnikovou kulturu, kterou si vytvářejí solidní podniky a kterou nemají někteří "podnikatelé" (ač se o ni třeba sebevíc snaží).

Autorka měla zřejmě na mysli ne kulturu, ale umění a jeho vztah k zábavě. Umění vzniklo proto, aby přinášelo lidem krásné zážitky a ušlechtilou zábavu. Vytvoření kvalitního díla je však pracné, časově náročné a vyžaduje talent, který není dán každému. Dobří umělci stačili dříve zásobovat svými výtvory divadla, kina, koncertní a výstavní sály i tiskoviny; v určitém okamžiku mohlo být každé dílo sledováno jen početně omezeným publikem a než se na všechny zájemce dostalo, uplynul poměrně dlouhý čas; na kvantitu nebyly kladeny žádné vysoké nároky. Globální rozmach elektronických médií se všeobecnou dostupností je schopen zprostředkovat každý výtvor ihned milionům a miliardám diváků i posluchačů a proto se vyžadují neustále díla nová, na jejichž zpracování už není k dispozici ani žádoucí čas ani dostatek kvalitních autorů. Nalezly se tedy „nové metody“: nejsme-li schopni upoutat publikum kvalitou, zkusíme na své produkty upozornit bouráním etických tabu, šokováním, nechutnostmi a především vulgarizací. U méně náročného publika můžeme tím dosáhnout úspěchu za poměrně malé náklady. Jestliže pak vkus obecenstva ničíme systematicky (což zejména komerční televizní stanice s mimořádnou chutí provádějí), rozšiřuje se i odbyt nekvalitních „uměleckých“ výrobků. Opravdové umění nemůže nikdo "určit, stanovit, nařídit". Zatím je známo jediné kriterium kvality - čas. Mozartova hudba se hraje (a líbí) dodnes. Většina dnešních "zábavných" písniček je nejdéle do pár let zapomenuta.

Zbývá 19 znaků a tak skončím.

P. Pavlovský 9.8.2012 16:26

Re: Kultura?

"Opravdové umění nemůže nikdo "určit, stanovit, nařídit". Zatím je známo jediné kriterium kvality - čas."

Neznám vaši profesi ani vzdělání, ale jako profesinál v oboru estetika a obecná teorie umění konstatuji, že váš výrok by obstál i u státnic! Nic lepšího totiž veškerá světová uměnověda nemá, ačkoli se o to pokouší až asi 200 let (předtím se o vědu v našem slova smyslu neusilovalo, jakkoli třeba Aristotelova Poetika nebyla dodnes překonána).

R. Bébr 9.8.2012 19:52

Re: Kultura?

Děkuji - uznání odborníka potěší. Ale myslel jsem, že to je všeobecně známo.

R. Langer 9.8.2012 15:14

Nebylo by dobré na to zřídit

další ministerstvo? Myslím ministerstvo zábavy, to ministerstvo kultury už máme.

Ale obecně se domnívám, že spousta věcí z toho, co bylo dříve obyčejnou "zábavou", se stalo nedílnou součástí kulturní tradice, a naopak, co bylo pokládáno za neobyčejně "kuturní" (typickým příkladem nedávné doby budiž socialistický realismus) se dnes stalo přinejlepším zábavou, spíše odpadem. Ale pořád se najdou takoví, kteří si myslí, že mají patent na to, co je kultura a umění, že?

J. Kočí 9.8.2012 8:07

Další krasoduch

Největším problémem těchto lidí je, že předpokládají nějakou vyšší autoritu, která určí, co je zábava a co umění. V oblasti literatury si ze školy matně pamatuji, že jsme se museli učit o umělcích např. z doby obrození. Dodneška se mi ježí chlupy, jaký s.ačky tvořili. Tak můžeme pokračovat ve všech oblastech tzv. umění. To co byl před 100 lety kýč, dnes je umění. Artdeco např. nebo manýrismus atd. Tím se vracím k základnímu problému, kdo určí, že se jedná o umění? Komise? Král? President :-)? Ano, odpověď je na snadě. Je to určitá skupina lidí (lobby), která prosadí danou věc do medií jakože umění. Proč, no protože z toho má prachy, vždyť o nic jinýho nejde. Takže se nám otázka transformovala, kdo určitou činnost zaplatí. U zábavy je to jasné, tam každý musí sáhnout do šrajtofle a vysolit. U umění se předpokládá, že někdo na to příspěje. Kdo? No přece my všichni, z našich daní se platí umění. Viz příklad Divadla komedie. To je řevu, že zavřeli. A odtud vítr vane.

P. Boublíková 9.8.2012 9:41

Re: Další krasoduch

za vším hledej prachy... že mě to nenapadlo. jsem naivní.

R. Langer 9.8.2012 15:15

Re: Další krasoduch

Bingo! Móda a prachy, nic víc hledat netřeba...

J. Pospíšil 10.8.2012 21:18

Re: Další krasoduch

Pořád to opakuji a stále to lidem nedochází: kulturu poznáme podle jejího vlivu na jejího konzumenta. Co se týče hudby, např. u té diskutocvané "Carmen" jen ta milostná arie "květ bílý z ruky tvé mi dán" nepotřebuje slova. Hudební myšlenka to říká sama, na rozdíl od takové "má lásko dej mi orchidej" (fakt existovalo!) hudba beze slov je nic a naopak rovněž. Totéž Smetanovo "kdybych věděl, jak svou vinu smýt" hudba přímo tu sebevýčitku přenáší do posluchače - atdatd. To je podle mne účel kultivace: evokovat něco, co člověk pozná až prostřednictvím umění. Jako ostatní obory, literatura, sochařství, malby a komu se lépe líbí jelen na břehu moře při západu slunce než "Dáma s hranostajem: L.d.Vinci, bude asi před city dost obrněný a potřeboval by trochu kultivovat. Víte, moji drazí spoluobčané by moc potřebovali zkultivovat už i tu svou řeč, rodinnou, modulaci hlasu, výběr výrazů, souhru v diskusi a kdo už je v tom trochu orientovaný, rozezná postoj ke kultuře u druhých už podle vystupování, úpravy své osoby, zvukových projevů svého těla a mám na mysli zejména hlasivky, prosím, či podle asociací v debatě. Moc pochybuji, že decibely a řvavé barvy vedou k ušlechtilosti ducha a těla, spíš k té agresi v celé psychice. Otázek po příčinách vzrůstajícího zhrubnutí lidí, zvlášť mladistvých, se klade dost, ale když vysvětluji jedno z těch mnohých PROTO, je to mnohým nepříjemné. Nevadí, půjdu si zahrát na klavír fugu č. 16 BWV 885  J.S.Bacha pro zkonejšení a udržení té trochy kultivace, o které si myslím, že jsem jí dosáhla. Přeji všem potěšení z kultury kulturní a ta nebezpečná pakultura ať jim moc neuškodí. J.V.Pospíšilová - Š.

P. Maleček 9.8.2012 6:56

Z kultivace ducha rychle nesype

Co naděláte, když planetární elity troubí do světa, že hlavním náboženstvím lidstva je co nejrychlejší a maximální finanční zisk bez ohledu na následky, tak se není čemu divit. Ono to platilo vždycky, ale dřív elity vědomy si následků zdivočení lidstva (i pro sebe)předstíraly, že tím hlavním je bůh (v nejrůznější podobě)a s tím spojená etická pravidla. Tím společnost i sebe jakž takž držely na uzdě.

Úpíte nad osudem kultury, ale co chudák sport, který měl v počátku kultivovat nejen tělo, ale i duši. Zajděte si na trénink fotbalových žáčků. Hlavní co se učí je, jak soupeři nenápadně vyšlápnout kotník a naopak na sobě předstírat faul a vymodlit si desítku. A trenéři ladí strategii, ne však hry, ale jak uplatit rozhodčího. Z toho by Guta Jarkovského trefil šlak.

R. Langer 9.8.2012 15:17

Re: Z kultivace ducha rychle nesype

Planetární elity troubí do světa, že pokud jim nezaplatíme zelené desátky, tak bude do 100 let konec světa. A omezenci jim na to skáčou, a pak si stěžují, že ten jejich zisk má někdo jiný. ;-)

R. Gramblička 9.8.2012 6:18

hm

zase článek o ničem. Nevím, proč by mě opera měla zkultivovat víc než poslech dobré muziky (Lenon, ELO, Queen....) nebo sledování dobrého filmu.

P. Boublíková 9.8.2012 6:27

Re: hm

To by vám nejspíš vysvětlil někdo odpovědný - dle autorky článku jsou posluchači hudby neodpovědní, asi... Zdá se, že taky potřebujete povodit za ručičku! :-)

R. Gramblička 9.8.2012 7:08

Re: hm

Možná by povodit potřebovala sama autorka, žijící ve svém vlastním filozofickém vesmíru ;-)

P. Boublíková 9.8.2012 5:32

Dost odvážný úkol

najít hranici, kde končí kultura a začíná bohapustá zábava, zvlášť v oblasti hudby :-)

Co třeba takový Mozart - ve své době většina jeho produkce zábava, vyleženě lehká hudba, dnes součást "výchovných koncertů" (existuje to ještě?). Totéž třeba Haydn a další...

Abychom se netoulali tak daleko do minulosti, kam patří současní interpreti dejme tomu Bittová, Křesťan, Navarová nebo třeba i Johny Cash? (Zahrabala jsem jen ve svých oblíbených "polokulturních" hudebních žánrech, jinde by se hraničních případů daly najít ještě mraky.)

Milá autorko, myslím, že to se škatulkováním kultury vs. zábavy vůbec nebudete mít lehké...

P. Boublíková 9.8.2012 5:34

Re: Dost odvážný úkol

P.S. Mimochodem i vámi zmiňovaná Carmen a řada dalších oper se nám v čase - věřte nebo ne - se dám do kultur přesunula ze zábavy...

P. Pavlovský 9.8.2012 1:14

Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

je mnohem důležitější, než si většina lidí, včetně mediálních profesionálů připoouští.

Náhodné příklady: označení "výherní automaty" je lživé, protože jsou to prostě herní automaty, které jsou i "proherní", a to dokonce většinově, protože jsou konstruovány tak, aby hráči (jako celek) určitě prohráli.

Pojmenování "ghetto", užívané pro ulice, obývané Romy, je zcela falešné. Ghetta (z "benatštiny"), byly hradbami oddělené části středověkých měst, vyjrazené židům. Ti nesměli nikde jinde ve městě bydlet a po setmění (uzavření bran) se nesměli ani mimo ghetto vyskytovat.

Rozhodně to pak nebylo tak, že by bydlení v ghettech bylo financováno většinovou populací nebo že by jeho domy udržoval kdokoli jiný, než jejich obyvatelé, o nějakém "vybydlování" nemluvě.

R. Gramblička 9.8.2012 6:24

Re: Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

Bohužel, dnešní doba je tím charakteristická, pojmenovávaní správnými jmény se dnes nenosí, na všechno jsou náhražky, eufemizmy, mlžení, překrucování, čím dál víc se uplatňuje newspeak...

R. Langer 9.8.2012 15:20

Re: Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

Ano, výraz "...obývané Romy..." je zcela falešný, česky to jsou cikáni, moravsky a slovensky cigáni.

R. Langer 9.8.2012 15:35

Re: Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

Ano, pojmenování fenoménů jejich správnými jmény je jistě důležité, třeba "Romové" se správně česky jmenují "cikáni" a moravsky a slovensky "cigáni". ;-)

R. Langer 9.8.2012 15:43

Re: Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

Ano, pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény je důležité - třeba Rom se česky řekne c i k á n, moravsky a slovensky c i g á n. Tak na to pane Pavlovský nezapomínejte. ;-)

R. Langer 9.8.2012 15:44

Re: Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

Bingo, napotřetí to prošlo. Tímto se omlouvám za cizí chyby. :-(

P. Pavlovský 9.8.2012 16:08

Re: Pojmenovávání fenoménů jejich správnými jmény

Pokud jde o pojmenování národa, platí to pojmenování, které si onen národ vybere sám. Kupř. nám nikdo nemůže říkat jinak než Češi /např Bémáci), protože my si prostě říkáme Češi.

Neznám Romy - Cikány tak dobře, abych věděl určitě, jak chtějí být nazýváni, dokonce si nejsem jist, jestli jsou na tom sjednocení. Francouzsky je to kupř. Tzigane, ale v 19. stol. též Bohemien :-); italsky Zingaro.

V každém případě s tím nemám problém a jsem ochoten je nazývat dle jejich přání. V jejich pojmenování jejich problém určitě není.