20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Kolik je ti, babičko?

Z vozu slézá stařenka v bílé plachetce, má bílé vlasy jako sníh, scvrklé ruce. „Ale babičko, vy máte jen tři zuby.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 28.7.2015 12:08

Vrchlický (Emil Frída)

Rytíř Smil, Babička Vulgaris, etc. další prasečinky. Víte, maturoval jsem v roce 1969 na SVVŠ, a jako "gymnasiální" studenti jsme (přírodovědná třída) měli vyhraněný názor na různé Ruchovce, Lumírovce, promiskuitní Božku, či jiné rozervance obrozující si tvorbou svoji alkoholní "můcu" v absťáku z prochlastané noci. Víte, tehdá se nám o nějakék Googlu či Wikipedii ani nemohlo zdát, proto jsme hltali pokoutně získaná díla již třeba zmíněného Frídy (Lumírovec). Jak kouzelné bylo čísti: "Psi Sultán a Tyrl leželi na zápraží a líně si lízali koule. U splavu zpívala Viktorka. Co tam ta k***a tak ječí, řekl pan Prošek a obrátil se na sofa na druhý bok...". Víte, povinná četba byla vždy zoufalstvím, již Nejedlý trvrdil, že do každé rodiny patří "kilo" Jiráska (Ruchovec). Na základce Tonda Plátěné slecho, Rudá záře nad Kladnem, Arkadij Gajdar, Čuk a Gek, Mladá garda, Jak se kalila ocel, Siréna, Pavka Morozov, Pavka Korčagin..., paměť již mám krapánek opotřebovanou, pamětníci, doplňte repertoár. Autory a díla, mám to již pomotané vzhledem k věku uplynulému od té doby.

Víte, co mne ale děsí? Že bude povinnou četbou Korán a jeho "fathy". Babičku jsem četl, Bibli jsem četl (ač agnostik), Korán jsem četl, abych věděl, jak působit na "tehdá spřátelené" musulmany na kolejích "vejšky". Talmud jsem nezvládl, maje jiné tehdá zájmy (znalci jistě pochopí, že se jednalo o jisté bádání ohledně G-bodu, tzv. "treffpunkt" na bitevním poli. Babička tehdá měla Jiřího, nějak přišel o hnátu s Naplionem někde u Wagramu. Goverment jí nepomohl. Sulejmani Nádherní táhnou zovu k Vídni v tisících, a Chujvanec dá 20 policistů k dispozici do Uher, na střežení jejich plotu? To je snad oxymoron. Babička by asi řekla, "štastný to člověk", a nakopla by ho do hždí, aby přes plot pro musulmanské pírko skočil.

Klidně mne mínusujte a dehonestujte, ale blbec, který si nasadí tchoře do kurníku, nezaslouží si vajec, ani hrdinného kohouta na paprice. On je ani mít pak nebude. Rád se nechám poučit.

J. Sova 28.7.2015 12:32

Re: Vrchlický (Emil Frída)

Ve druhé třídě se četla Odvážná školačka (Jevgenij Lvovič Švarc).

M. Urbanová 28.7.2015 11:23

Sen a skutečnost

Knížku Babička jsem nečetla, neboť mne nezaujala. Nelíbil se mi ani film Babička s Terezií Brzkovou. Až v roce 1971, když jsem shlédla v televizi dvoudílný barevný film Babička od Moskalyka, jsem byla unešená. Ale vzápětí jsem byla velmi překvapená, jak špatné byly na ten film tenkrát kritiky. Obzvlášť napadaly, že Viktorka lítá po splavu sem a tam. No prostě špatně byl ten film hodnocen. Také jsem četla knihu o skutečném životě Babičky, která nežila na Starém Bělidle s Panklovými, ale ve dvoře a děti k ní sotva přišly.

Němcová dokázala, že sny dovedou předčit i skutečnost.

P. Sulc 28.7.2015 4:05

Chyba knizky je v tom,

ze to byla povinna, vnucovana skolni cetba. Rozhodne to neni knizka pro deti. Tehda, jako dite jsem to nedocetl Po 30 letech jsem to precetl rad, je to knizka dobre pohody, zadne potoky krve, zadne nevery cI prepadeni, proste pekny poklid v dusi po pracovnim dnu. A to plati I o filmu, tedy o tom B&W, natocenem za valky.

E. Vašátko 28.7.2015 6:09

Re: Chyba knizky je v tom,

Bohužel, nejenom povinná školní četba, ale my se museli učit nazpaměť úvod k dílu "...ale mě neumřela, její obraz obtisknut je v duši mé a dokud zdráva zůstane...." a já to měl navíc jako maturitní otázku. Je to už 55 let, ten úvod si pořád ještě pamatuji ale knihu jsem od té doby neotevřel, i když byla na svou dobu asi pěkná. Film stačil a v Ratibořicích jsem byl.

P. Boublíková 28.7.2015 6:17

Re: Chyba knizky je v tom,

Je tam jedno novorozeně hozene do řeky, zda živé či mrtvé nevěděla asi ani babička :-)

V. Novák 28.7.2015 9:27

Re: Chyba knizky je v tom,

Taky jedna bláznivá, bleskem trefená, povodeň, násilím ze msty zámeckého písaře (snad) na vojnu odvedený mládenec...

J. David 28.7.2015 12:41

Re: Chyba knizky je v tom,

Viktorka holt tehdá neměla "ahnung" o "BabyBoxu", tehdá se to řešilo "selským rozumem". Šup s tím do řeky, ryby se postarají. Paní Boublíková, považujete za správné, abych já, jako berní poplatník, platil formou berní alimenty matičkám, se kterými jsem si nikdy nehrknul (fall v pantalonech nosím)? Dvořák z ČT zase blábolí, že kdo má tablet, smartPhone, či PC, nedej Bože i s přípojku el.proudu, má solidárně platit koncesi TV? Víte, tchořáky do kurníku také netahám, finální resumé mé zpozdilosti by bylo, že nemám vejce, ani nosnice. Asi budu militant (xenofob nejsem, musulmanské šviháky a jejich mentalitu a názory z kolejí moc dobře znám, a to byla elita velbloudářů). Vystřelit, potopit, o obsah se nestarat. Parfors, pak si to rozmyslí. Znáte tu Esopovu bajku o promrzlém vlkovi a ovčínu? Canis lupus je slabým odvarem toho, co nás čeká, díky vládním magorům, kteří si tahají "vši do kožichu" ve smyslu musulmanů. Ono vše souvisí se vším. Nestačí Dvořák, ještě musulmani. Jinak se ve své xenofobii nechám poučit, k čemu mi bude musulmanská familie, vytírající si řiť pískem a je zvyklá dojit velbloudici. Víte, otázek je mnoho. Jedno je však jisté, moly okolo almary plácám, multikulti se s nimi nehodlám podělit o můj huberťák. Mé právo.

J. Lancik 28.7.2015 2:04

Pretezky zivot mela babicka

Koho zajimaji skutecne osudy Magdaleny Novotne muze si precist co o ni napsal prof. Vaclav Cerny pod nazvem "Knizka o babicce". O babicstinych osudech, jeji dcery Marie Magdaleny Terezie Cudove matky Bozeny Nemcove, dokonce i o Viktorce. Dozvi, ze mela take dedecka. Jmenoval se Jiri Novotny a byl vojakem. S babickou meli svatbu 2 unora 1792 na Kladsku kam spousta tkalcu z ceske strany Orlickych hor dojizdela za praci. Babicka mela tusim 5 deti a s nimy jiste spoustu prace. Pozdeji se navic musela starat o Jiriho ktery v napoleonskych valkach pozbyl nohu. Po nejakych letech Jiri zemrel a babicka zustala s detmi sama. Koho to zajima ten si pocte. Prof. Cerny se take velmi zajimave rozepisuje o cesko-nemeckem souziti te doby.

P. Dvořák 28.7.2015 1:49

Jako povinnou četbu jsem Babičku četl asi čtyřikrát.

Vždycky tak přibližně do stránky 25. Dál to prostě nešlo.

S. Kalužík 28.7.2015 1:02

Nihil nuovo sub sole,

jaký div, že 55-ti letá žena bývala nazývána stařenou, když Janu Nerudovi bylo k padesátinám  přáno: "Ctihodný kmete". Ale nic nového pod sluncem, "dřív" bývalo lépe, dnes to dokonce říka řada placených agentů a jimi zblblých lidí i o době komančů :)

P. Sulc 28.7.2015 3:59

Re: Nihil nuovo sub sole,

Pletete si Nerudu s Cechem. Ale lterarni vedci maji za to, to to bylo mineno pouze ironicky. On I tehda chlap v 50 byl radny porizek, pokud ovsem nemel tuberu.

P. Boublíková 28.7.2015 6:19

Re: Nihil nuovo sub sole,

Ve skutečnosti takto oslovili Vrchlického :-)

V. Novák 28.7.2015 9:31

Re: Nihil nuovo sub sole,

A ta latinsko-italská (pčedpokládám, že italská) makoaronština taky nenadchne...

J. Sova 28.7.2015 16:21

Re: Nihil nuovo sub sole,

Vrchlický:

http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=3663

P. Sulc 28.7.2015 23:52

Re: Nihil nuovo sub sole,

Ano, myslim ze mate pravdu.

O. Zuckerová 28.7.2015 13:59

Re: Nihil nuovo sub sole,

Já to zas slyšela o Macharovi

M. Koutný 28.7.2015 15:41

Re: Nihil nuovo sub sole,

Přidám dalšího adepta: měl to prý být Karel Matěj Čapek-Chod :-)