25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Když chce ČT pobavit... musí do archivu

6.1.2016

Už odmalička jsem se těšíval na televizní Silvestry. Ať té televizi tehdy šéfoval kterýkoliv soudruh, na Silvestra se chtěl každý vytáhnout a i cenzoři byli v ten den milosrdnější.

Dnes už je to všechno jinak. Díky kabelovce si mohu vybírat ze stovek programů, ale ten můj sentimentální vztah k televizním Silvestrům mi pořád zůstal.

Letos to opět byla spíše slabota. Nejsledovanějším televizním silvestrovským pořadem bylo, podle zveřejněných statistik, standardně dobré pokračování seriálu hovorů Karla Šípa, ale zase žádná bomba, díra do světa.

Velmi se obávám, že pokud chce Česká televize opravdu své diváky pobavit, musí zašťárat v archivech. Nevím, zda jsou ti dnešní baviči tak slabí, ale nedá se přehlédnout, že opravdu dobrá televizní zábava se bez archivních snímků momentálně prostě neobejde!

Možná se už dobří komici nerodí, a tak televizním divákům nezbývá nežli do nekonečna sledovat ty takřka geniální, ale už notně ohrané pořady s Holzmannem, Menšíkem, Horníčkem, Dvořákem, Bohdalovou...

Jiným vysvětlením zase může být, že nejrůznější komici a baviči dnes sice pořád ještě existují, ale žijí jaksi v ilegalitě, do televize je z opatrnosti nikdo raději nezve - pokud ovšem nejde o politiky.

Je nesporným faktem, že dnešní doba moc televizní zábavy budoucím generacím určitě neodkáže. Je to prapodivné, obtížně vysvětlitelné, zvláště pak když žijeme v časech, kdy jedna fraška stíhá druhou...

Převzato z JosefHavranek.blog.idnes.cz se souhlasem autora.