Neviditelný pes

GLOSA: Jindra Hojer odešel za Jestřábem

4.1.2021

Byla to před Vánoci téměř symbolická událost. Dva dny před Štědrým dnem zemřel Jindřich Hojer (30. 7. 1924 – 22. 12. 2020). Tedy skoro týden po Večeru světel, kdy si fanoušci každoročně připomínají, že 17. prosince 1938 začal v Mladém hlasateli vycházet komiks Rychlé šípy. A dva týdny po startu akce připomínající, že od 8. prosince 1940 vycházela v témže listu na pokračování Záhada hlavolamu a s ní se začal odvíjet i kultovní stínadelský příběh Jaroslava Foglara. V obou těchto literárních počinech sehrál Hojer – tedy o něj se opírající postava – podstatnou roli.

Působí to skoro neuvěřitelně. Hojer, tedy skaut, pedagog a chemik Ing. Jindřich Hojer, CSc., se dožil 96 let, z toho 82 let žil paralelně s postavou, kterou podle něj Foglar (1907–1999) vytvořil. Podle kluka, který do oddílu vedeného Foglarem (známým jako Jestřáb) vstoupil ve svých 12 letech a jehož jméno od té doby poznaly čtyři generace čtenářů. Teď odešel jako zřejmě poslední z těch, kdo patřili k zakladatelské foglarovské generaci. A jako poslední žijící předobraz postav Foglarových příběhů.

Jindřich Hojer zůstává jakýmsi protipólem Járy Cimrmana. Zatímco populární Cimrman je fiktivní postavou, ale v národě získal postavení téměř skutečné osobnosti (kdyby nebyla upravena pravidla, vyhrál by anketu o Největšího Čecha), Hojer byl skutečnou osobností, ale svůj kultovní rozměr získal jako „fiktivní postava“ na stránkách komiksu Rychlé šípy a ve stínadelských příbězích.

Autor těchto řádek si neodpustí osobní vzpomínku (ostatně už před lety použitou). Když jsme na podzim 1993 jeli s reportérem Janem Brabcem za Respekt dělat s Hojerem rozhovor, byl to zcela ojedinělý pocit. Člověk jede za někým, koho zná celý život jako literární postavu Jindry Hojera, pak se ocitne před dveřmi s vizitkou Jindřich Hojer, zazvoní a přijde otevřít skutečný Jindřich Hojer. Byl to asi takový pocit, jako kdyby fanoušek Umberta Eca a románu Jméno růže kráčel Oxfordem, spatřil dveře s vizitkou Vilém z Baskervillu, zazvonil a otevřel by mu Sean Connery, jenž hrál Viléma v Annaudově filmu.

LN, 30.12.2020



zpět na článek