Neviditelný pes

GLOSA: Dámy či pánové na Hradě, máte tam chybu

24.9.2019

Nerad opravuji gramatiku kohokoli, neb sám jsem člověk omylný a chybující. Tentokrát ale musím. Maje na mysli, že hradní web by měl být gramaticky bezchybný, byť by šlo o pouhý překlep.

Oficiální internetové stránky prezidenta ČR v rubrice „Vybrané projevy a rozhovory“ zveřejnily 18. září 2019 „Projev prezidenta republiky při jmenování předsedy Vrchního soudu v Olomouci a soudců obecných soudů“ (zde), v němž je uvedeno v oslovení slovní spojení „Milý přátelé“. Viz zde:

projev

Jde bezpochyby o nešťastnou gramatickou chybu, kterou může udělat kdokoli z nás. S podivem ovšem je, že přepis prezidentova projevu byl na web umístěn zřejmě 18. září 2019 (dle zveřejněného data), dnes, kdy píšu tento příspěvek, je 23. září 2019 – a nikdo z kompetentních pracovníků Hradu (zřejmě v čele s tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem), nebyl s to chybu objevit a opravit. (Miloš Zeman kdysi hovořil cosi o profesionalitě pracovníků Úřadu vlády; bylo to, tuším, za Sobotky, nemýlím-li se.)

Je tedy na čase, aby jeden z dolních deseti milionů na chybu upozornil a požádal o její opravu. Ono „milí přátelé“ vypadá lépe než „milý přátelé“ (asi jako pokyn „zavírejte dveře“ vypadá lépe než „zavýrejte dveře“, jak jsme nedávno viděli v jedné TV reportáži).

Nebo už ani to neplatí?

Stejskal.estranky.cz



zpět na článek