Neviditelný pes

GLOSA: Bučiny na seznamu

2.8.2021

Přitáhne lokalita UNESCO další turisty? Jen to ne

Ocitnout se na seznamu dědictví UNESCO může někdy připomínat situaci toho, kdo se ocitl na seznamu osob evidovaných StB. I když nic špatného nedělal a estébáci sledovali jen jeho dnes chvályhodné aktivity, přitahuje podezření. Podobně to chodí při zápisech na seznam kulturního dědictví UNESCO. Je tam například Praha. Ale občas z toho vzniká pocit, že je to spíše za trest.

I když je město na seznamu kvůli svému historickému jádru, nemůže volně rozhodovat ani o svých periferiích. Když Eva Jiřičná projektovala výškovou výstavbu pro Žižkov, měla smůlu. Ty domy, ač mimo historické jádro, by narušily siluetu Prahy – a na to jsou kritéria UNESCO citlivá. Tyto věci si vedení města raději důkladně rozmyslí. Či nechá město ze seznamu samo vyřadit, aby mohlo postavit most přes Labe, jak učinily Drážďany. A nikdo se kvůli tomu nezbláznil.

To zařazení Jizerskohorských bučin na seznam UNESCO je téměř revoluční. Jde o první českou přírodní lokalitu na tomto seznamu. O mezinárodní uznání toho, že bučiny coby původní středoevropský les se u nás zachovaly (to na více místech, třeba na Křivoklátsku). A především toho, že na severozápadě Jizerských hor se zachovaly v původní, lidskou aktivitou téměř nedotčené podobě. Brutálně řečeno – byly v tak složitém terénu, že tam nešlo šiřit ani industrializaci, ani těžbu dřeva.

Zápis na seznam UNESCO je vyznamenání zdejší rezervace. Ale člověka to stejně vede ke šťouravé otázce. K čemu zařazení přírodní lokality na seznam UNESCO vlastně slouží? U měst i kulturních statků bývá argument jasný: rozšíří to povědomí o lokalitě, a tím zvýší turistický ruch. Jenže u přísné rezervace zvýšený turistický ruch de facto podkopává její smysl, účel a cíl. Takže před lidmi, samosprávami, turisty i ochránci přírody a krajiny v Jizerských horách se otevírá dilema. Jak se těšit ze zápisu na seznam přírodního dědictví UNESCO, a přitom zároveň doufat, že to nepřinese davy turistů? Není to kvadratura kruhu?

LN, 30.7.2021



zpět na článek