25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Akce Z

3.5.2022

Proč byl přejmenován film pro festival v Cannes

Solidarita s Ukrajinou zůstává široká, ale stále přináší totéž dilema. Má odpovídat přáním, ba normám Kyjeva? Musí solidarita s Ukrajinou vytěsnit vše ruské z politiky, společenského života, kultury i sportu? Či si máme uchovat svobodu slova, volby i názoru podle klasického modu? Přitom sem patří věci abstraktní. Například písmeno Z, na první pohled neutrální, ale zdobící ruskou bojovou techniku.

Za dva týdny začne filmový festival v Cannes. Měl ho zahájit francouzský film s titulem Z, přesněji Z (comme Z). Jenže po výzvě z Ukrajiny je to jinak. Film se promítat bude, ale pod názvem Coupez! (pro frankofonii) či Final Cut (pro ostatní), aby se vytratilo to Z. Není to přílišný ústupek požadavku Ukrajiny? To, čemu Petr Drulák říká „ukrajinizace evropské společnosti na kyjevský způsob“? Něco na tom může být. Jisté je, že písmeno Z se v Evropě stává předmětem kádrování.

Má-li být písmeno Z cejchováno jako značka ruské agrese vůči Ukrajině, má-li být jako takové „rušeno“, tak mohou nastat problémy. Z je rozlišovací kód pro auta ze Zambie, v Německu pro město Zwickau. A jsme-li u aut, fanoušci veteránů si cení vozů značky Z, vyráběných ve Zbrojovce Brno. Wikipedie nabízí již starší fotografii vstupu do ní – hned vedle brány ční věž se zdálky viditelným logem Z. A tak by šlo pokračovat. Co s tím? Ještě že máme aspoň v něčem alibi. Normalizační Akci Z (víkendové neplacené směny při zvelebování obcí) poslal na smetiště dějin listopad 1989. Ale její duch – svazácký duch akcí, akčních plánů či závazků vymýtit nešvary – žije v Evropě dál.

Kádrování ruských symbolů či kultury nesmí být černobílé. Film s titulem Z natočil už v roce 1969 režisér Costa-Gavras, původem Řek. Ukazuje atmosféru vojenské junty, písmeno Z zastupuje řecké slovo pro „žije“ a jeho poselství je antifašistické. Jak píše filmový publicista Hanns-Georg Rodek: „Tohle je naše Z. Měli bychom si ho sebevědomě nárokovat.“ Má pravdu. Akce Z vystrkuje růžky i dnes.

LN, 30.4.2022