Neviditelný pes

FRÝDEK-MÍSTEK: Pod frýdeckým zámkem

28.5.2014

aneb Co zbylo z nádherného Landsbergerova parku

Nedávno se na Neviditelném psu psalo o chystané demolici stavby Landsbergerovy přádelny bavlny ve Frýdku-Místku (Zánik dominantní budovy, NP, 6.3.2014). Dnes zbývají z kdysi impozantní stavby jen poslední zbytky zdí a postupně tak ze zdejších industriálních objektů někdejšího významného centra textilního průmyslu v rakousko-uherské monarchii mizí jeden historický objekt za druhým.

Hrob Adolfa Landsbergera je dosud ve Frýdku-Místku zachován, jeho fotografie byla jednou z ilustrací zmíněného článku o demolici přádelny bavlny. Kupodivu se také do dnešních dnů dochovala stavba, kde kdysi bydlela Landsbergerova rodina. Rozlehlá vila postavená koncem 19. století v novorenesančním slohu však prošla natolik razantními stavebními úpravami, že by u ní takovou minulost sotva kdo očekával. Zarovnané zdivo omítnuté na fasádě z nádvoří brizolitem a typizovaná okna odhadem tak ze 70. let minulého století nijak luxusní rezidenční vilu nepřipomínají.

Přestavěná Landsbergerova vila

Landsbergerův park pod zámeckými terasami

Bezprostředně kolem někdejší rezidence textilního magnáta jezdí vlaky na trase Frýdek-Místek – Ostrava a celý areál s rozlehlým parkem je hned pod frýdeckým zámkem, mezi železnicí a pravým břehem Ostravice.

Kdysi dávno v těchto místech měl zámek své hospodářské zázemí. Byl zde mlýn, protékala tu městská strouha a stály sýpky, stáje a jiná stavení pro potřeby zámku. Areál pod zámkem o rozloze takřka šesti hektarů pak koupila rodina Landsbergerů. Jejich vila na úpatí zámeckého návrší představovala ve své době – řečeno dnešními slovy – dobrou adresu. Vždyť za sousedy měli Habsburky, kterým do roku 1918 frýdecký zámek patřil. Kdoví, zda toto sousedství přispělo k tomu, že Adolf Landsberger dostal (za své zásluhy o rozvoj textilního průmyslu) v roce 1912 od císaře Františka Josefa I. šlechtický titul "von Freideck". Často se nesprávně uvádí titul "von Friedeck" (z Frýdku). Ve skutečnosti ten titul zněl ale jinak. Ostatně na hrobě Adolfa Landsbergera stojí "Edler von Freideck". Vypadá to sice na první pohled jako "z Frýdku", ale není to tak. Možná i zde zapůsobila známost s mocnými frýdeckými sousedy, kteří se přičinili o pěkně znějící šlechtický titul. To už se ale asi nikdo nedoví.

Na místě bývalého jezírka

Vstup do areálu parku

V roce 1890 u vily založený park byl dílem německých architektů a zahradníků. Mlýn a jeho náhon už nebyly zapotřebí, avšak potůček tekoucí z návrší umožnil vytvořit jezírko s několika zálivy. Měli tam labutě, lodičky a také se v něm koupali. Na jedné straně jezírka stála pergola s posezením pod popínavými rostlinami.

Pergola u jezírka

V parku bylo množství domácích i exotických dřevin a všude spousta květin, především růží. Květiny byly i v nádobách. Zahradní cestičky měly různé zbarvení podle barvy použité kamenné drti. Potůček vtékající do jezírka překlenoval můstek. Inspirací byly možná japonské zahrady.

Z té doby se bohužel nedochovaly žádné fotografie. V roce 1946 se vila a park spolu s textilními závody staly součástí n.p. Slezan Frýdek-Místek. Ve vile sídlilo ředitelství, park nebyl veřejně přístupný a o jeho údržbu se nikdo nijak zvlášť nestaral. Zřejmě stavební činnost v okolí přerušila vodní přítok, strouha byla do Ostravice svedena v jiném místě a jezírko vyschlo.

V roce 1960 nastal obrat k lepšímu. Na dvou hektarech parku byla zřízena zoologická zahrada. Ta je ale v roce 1976 zrušena, zvířata putují do jiných zoologických zahrad a veškerá údržba areálu tím končí. Všude vyrůstají náletové dřeviny, park pustne a kácejí se dokonce i vzácné stromy jako kupříkladu velký jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Ani po roce 1989 se na žalostném stavu Landsbergerova parku nic nezměnilo. Textilní podnik Slezan, jemuž vše patří, před lety zkrachoval a je v konkursu. V březnu tohoto roku, kdy se začalo ve Frýdku-Místku veřejně mluvit o demolici dominantní stavby Landsbergerovy přádelny, oznámila společnost Slezan "den otevřených dveří". V neděli 25. května 2014 v době od 15:00 do 18:00 hod. se areál Lansbergerova parku poprvé otevřel veřejnosti.

park 2

Pod pergolou

Začátek akce tak shodou okolností připadl na zahájení hokejového utkání českého týmu se Švédskem. Během první hodiny si areál prohlédlo asi třicet návštěvníků. Přestavěná vila, v níž jsou prý uchovány původní části interiérů jako kazetové stropy aj., zůstala bohužel uzavřena. Někteří ve Frýdku-Místku mají velké plány a nejraději by zde měli znovu zoologickou zahradu. Nevím, zda takový záměr má šanci na realizaci. V každém případě by zde mohl být opět krásný park. Jezero lze napouštět vodou z Ostravice, snad by se dal zrestaurovat i můstek a pergola. A exotických dřevin je tu pořád ještě dost. Blízká budoucnost ukáže, jak se zde budou věci vyvíjet.

Foto: autor



zpět na článek