25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

FRÝDEK-MÍSTEK: Pod frýdeckým zámkem

Nedávno se na Neviditelném psu psalo o chystané demolici stavby Landsbergerovy přádelny bavlny ve Frýdku-Místku (Zánik dominantní budovy, NP, 6.3.2014). Dnes zbývají z kdysi impozantní stavby jen poslední zbytky zdí a postupně tak ze zdejších industriálních objektů někdejšího významného centra textilního průmyslu v rakousko-uherské monarchii mizí jeden historický objekt za druhým.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 28.5.2014 8:10

Re: socialismus zničil památku

Jenže bohužel v naší společnosti a jejím vedení přetrvávají socialistické návyky ve vztahu k přírodě a navíc se projevila nezdravá síla peněz. Mladá generace vůbec neví, co cenných věcí , budov, parků atd. naše země má, mohli bychom být perlou Evropy, jen kdybychom měli cit, nadšení a pocit vlastenectví a národní hrdosti .

V. Heidlerová 28.5.2014 8:05

Bohužel, činí se i demokracie

Přijeďte se podívat do Veselí nad Moravou, na tristní stav zámku a zámeckého parku. Ten byl "revitalizován" za peníze EU, t.j. byly vykáceny zdravé stromy, přes 300 stromů, aby park prohlédl, kácely se především jehličnany a vede se bitva proti akátům. Nově bylo vysazeno jen 12O stromů. Kouzelná zákoutí parku, jeho barevnost a různorodost, historický záměr vysazování - vše vzalo za své. Odešly i cenné dřeviny, prý byly nebezpečné a staré. Nebyla to pravda. Naopak staré stromy zůstaly  jako ochrana pro brouky a ptáky.

Peníze z EU nejsou vždy požehnáním, aby se utratily, realizují se rychloprojekty naprosto bezohledně. Revitalizace proběhla během 2-3 let a byl to masakr stromů.

M. Steiner 28.5.2014 7:28

socialismus zničil památku

Zajímavý příspěvek. Smutný doklad, jak éra socialismu devastovala stavební památky.