19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

FILOSOFIE: Besancon

Staroslavné hlavní město provincie Franche-Comté, ale i příjmení snad nejvýznamnějšího politického myslitele našich časů. Reprezentativní výbor z jeho esejistiky (438 str.) vyšel nedávno pod názvem Svoboda a pravda (CDK).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.11.2014 21:13

Re: Autor zapomíná na jedno.

Autor nás informoval o názorech psychoanalytika a konzervativního (katolického) myslitele, které Vaše "skutečná" demokracie vůbec nezajímala!

Nějak Vám uniklo i to, že americká revoluce začala 13 let před její trapnou francouzskou (jakobínskou) imitací, která ji nemohla ničím pozitivním ovlivnit.

D. Polanský 3.11.2014 21:04

Neznám jediného křesťana,

který se domnívá, že je Bůh Izraele s muslimy sbližuje. Takový křesťan nikdy nežil, nežije a ani žít nebude. Buď oni, nebo my.  Není jiné cesty.

Bez francouzské revoluce by nebylo moderní Evropy. Tím neobhajuji teror.

P. Čech 3.11.2014 19:00

Re: Článek

Souhlasím, až na malou připomínku viz výše.

P. Čech 3.11.2014 18:59

Autor zapomíná na jedno.

Na to, že ve skutečnosti francouzská revoluce nekončila jen jakobínským terorem, jehož dnešním důsledkem je jakákoliv levicová ideologie. Jakobíni seděli v konventu vlevo a od toho také název "levicová" ideologie.Ve skutečnosti několik chytrých lidí vzalo původní ideály francouzské revoluce a teze a ideály George Washingtona a stvořilo zajímavý systém. Systém , který se sice vyvíjí (jako ostatně každý systém), ale dodnes veleúspěšně funguje ve prospěch občanů států, v nichž je zaveden. Jedná se o skutečnou zastupitelskou demokracii, kterou je dnes možno vidět jen ve dvou státech v Evropě. O demokracii, která úspěšně funguje ve prospěch většiny občanů těchto zemí a kde tato demokratická většina vládne.

V. Ondys 3.11.2014 12:58

:))))))))))) Pokleslost je jenom děsivá a zaručeně vždy

zavede všechny hnané těmi s :)))))))) nejlepšími úmysly po cestách vydlážděných hlavami ostatních do míst, o které by nikdo rozhodně nestál, když jim společensky příkladní :))))) honáci slibovali RaJ na Zemi...

B. Volarik 3.11.2014 9:57

Re: Článek

Souhlas. Hlubších zamyšlení nad stavem věcí je jak šafránu.

P. Lenc 3.11.2014 8:08

Článek

hodný k zamyšlení.