26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

FILM: Za Franciszekem Pieczkou

Franciszek Pieczka byl populární polský herec, taky v Česku jej takřka každý poznal, i když si třeba zrovna nevybavil jméno. Zemřel 23. září ve věku 94 let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 10.10.2022 22:39

No jo no, čtyři z tanku ... on to byl "klasický" válečný film, vlastně seriál, Němci padali jak kuželky, hlavní hrdinové byli neprůstřelní a ruku v ruce s hrdinskou Rudou armádou osvobozovali Polsko. Že ta Rudá armada 17. září 1939 vpadla zoufale se bránícím Polákům do zad se v seriálu samozřejmě nezmínilo. Jenže já to viděl pozdě - to podle mne cílilo tak na desetileté kluky.

Ale bylo to natočené dobře a představitel Gustlíka tam exceloval.

V. Novak 10.10.2022 21:24

No ale ty obsazené části Polska (mimochodem - částí Polska byly, protože je Pilsudski obsadil) byla připojeny k Bělorusku a Ukrajině. A Litvě - na Vilensko nezapomínat...

R. Polášek 10.10.2022 13:01

No, knihy "Čtyři z tanku a pes" hodnotm, v českém překladu, velmi dobře a jako dost profesionálně napsanou knihu , včetně té podvědomé , ale pořád přípustné propagandy. Televizní seriál už ne. Ten byl poprvné v naší televizi asi v době, kdy na mne bylo příliš brzo a moc jsem si z toho nezapamatoval. A šlo to mimo mně, Akorát jsem si zřejmě zapamatoval jenom vizáž hlavních hrdinů a až když jsem se o pár let později dostal ke knize, tak společně s fotkami z toho seriálu uveřejněnými v knize jsem už ty knihy pokaždé četl s vizážemi těch hlavních hrdinů převzatých z toho televizního seriálu. Akorát jak se to potom po nějakých 10 letech v televizi opakovalo, už mne ten televizjí seriál vůbec nezaujal. Už mně ten teelvizní seriál proti ději v knize připadal lacině barvotiskově rambovský.

Ten seriál v televizi musel poprvé běžet v době, kdy jsem ještě neuměl číst nebo se teprve učil číst, takže někdy 1966 - 69. Protože ten název jsem si tehdy zapamatoval jako "čtyři stánků a pes" a dlouho jsem si lámal hlavu, jaké stánky to měly být a kolik jich tam mělo být, když to je "stánků" a podobně. Až teprve když jsem o pár let později dostal k vánocům obě knihy "Čtyři z tanku a pes", tak jsem definitivně pochopil, jak to správně mělo znít.

R. Polášek 10.10.2022 12:40

Houposti. V té době v roce 1939 už to dávno byl jediný Sovětský Svaz, kde hlavní a jedinou úlohu hráli rusové nebo poruštěnci z jiných národností na území Sovětského Svazu. Takzvaný proletářský internacionalismus, v jehož rámci se měly všechny národy spojit a fungovat společně vedle sebe byl naposledy tak v ruské občanské válce, kdy například na straně rudých ještě bojovaly dobrovolnické pluky založené na národnostním principu. Třeba Srbové nebo Bulhaři nebo národnostně jednotné pluky a divize vytvořené odvody z nějakého neruského regionu tehdejšího Ruska. To všechno zmizelo pár let po nástupu Stalina, kdy dokonce naopak příslušnost k jiné národnosti než ruské se mohla stát záminkou k obvinění ze špionáře a k mučení a popravě toho člověka nebo jeho odeslání do gulagu. V roce 1939 už byl Sovětský Svaz Stalinova toalitní diktatura založená na neustálé paranoje a podezírání i na národním principu a na imperialistickém dobývání stále dalších a dalších území. Viz třeba represe Čechoslováků v Interhelpu nebo represe lidí české národnosti na Volyni.

J. Jaroš 10.10.2022 9:04

Inu, otom létě 1939 píše W. Churchill v II.Sětová válka, díl prvý, Je to smutné čtení.Nicméně stojí to za přečtení aby člověk pochopil čeho jsou politici schopni. Třeba mise pana Stránka.

V. Mokrý 10.10.2022 5:49

R^

J. Krásenský 10.10.2022 5:19

No a dořekněte to, nebuďte slušný! Tu východní část Polska nepřipojili "Rusové" (Stalin Gruzín) k Rusku, ale k Bělorusku a Ukrajině.

P. Hatina 10.10.2022 1:06

Čert vem nějaké rambovské či jinak nepravděpodobné scény. To se ještě u válečného veledíla pro široké masy snese.

Horší je to s tím, co pan Fencl nedořekl. Že totiž Rusové sami, po dohodě s Hitlerem obsadili východní část Polska.

Tudíž, sledování tohoto veledíla muselo mít pro Poláky asi podobnou pachuť, jako pro nás případy rovněž neohroženého majora Zemana..

M. Sláma 10.10.2022 0:52

Díky za připomenutí - letos jsem celý seriál "Čtyři z tanku a pes" zhlédl - obrazová kvalita nic moc - teď koukám, že existuje lepší, byť kolorovaná, verze - už ji stahuji :-) ...