Neviditelný pes

FILM: Tenkrát v Hollywoodu

24.8.2019

Ani já neprozradím hlavní „fór“ filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, ale již soudtrack fascinuje, a to ač je zapuštěn do podkresu natolik umně, že ho očarovaný divák posléze může i přestávat vnímat. A ne že by autor jen hromadil hit na hit, nicméně dobovou atmosféru navodí dokonale, a to také bručavými slogany rádia a televizí. A určitě je v pořádku i to, že tuhle i písňovou stopu tvůrci zakázali otitulkovat.

Po nádherné úvodní jízdě kabrioletem tančí Roman Polanski (Rafal Zawierucha) na marnivém večírku časopisu Playboy ve svém kostýmu z filmu Ples upírů a jeho těhotná žena Sharon Tate (Margot Robbie) má minisukni a černé kozačky. S tímto světem však kontrastuje komunita hipppies, jejíž součástí je sekta okolo Charlese Mansona. On sám ovšem vyklouzne z filmového příběhu takřka jako neviňátko: nechceme-li, nemusíme dokonce věřit, že skutečně dal pokyn vraždit.

Tenkrát v Hollywoodu

Leonardo DiCaprio hraje herce záporných rolí za zenitem a Brad Pitt jeho kamaráda a dubléra. Tento „dvojník“ ovšem má poskvrněnou minulost a můžeme jen spekulovat, zda skutečně kdysi na oceáně zavraždil svou manželku. Pravděpodobně ano, z krátké scény to vyplývá, a tak sám slovutný Bruce Lee pobledne v momentě, kdy mu jeho asistent zašeptá, koho právě vyzval k zápasu. A asijský herec je sice pak poněkud zesměšněn, ale vynahrazují to sekvence, ve kterých dá lekce východního boje tvárné Sharon Tate. Ta je skutečně využije, i když pouze ve filmu s Deanem Martinem, a sledujeme ji právě při jeho sledování v dobovém hollywoodském biografu. Za pomoci Margot Robbie (Vlk z Wall Street) se tu Tarantino pokouší o jakousi studii „kochání se sebou“, avšak je to kochání vysoce pochopitelné, nebo aspoň pro většinu dam v sále.

Jen vedlejším motivem snímku je slavný film Velký útěk, v němž podle Tarantina „málem“ mohl v hlavní roli účinkovat právě jeho hrdina představovaný Leonardem. V reálu, pravda, šanci neměl. Či pouze nepatrnou. To ale Quentinovi nezabránilo, aby nám nepředvedl jednu z klíčových scén Velkého útěku s Leonardem na Steveově místě!

DiCaprio nato má šanci úročit talent i v dalších „velkých scénách“, a to především těch s malou holčičkou, která hraje s jeho westernovým hrdinou na „place“. A utkví i Leonardovo sebezpytné řádění poté, co se dopustil... Inu, vlastně jen několika drobných „kiksů“ při práci. Mám pocit, že dnešní hvězdy už by se při podobných výpadcích textu ani nezarděly, a film tím dozajista předvádí, jak je herecká práce těžká. Anebo byla.

A že se zde jedná „jen“ o řadovou epizodu westernového seriálu? Jistě! Ale tím spíš je hercovo nasazení obdivuhodné.

Také pro Pitta uchystal ovšem scénář Quentina Tarantina pár lahůdkových momentů i fakticky hororovou scénu na zpustlé farmě, kterou se hrdina snaží projít k jejímu bezbrannému majiteli, aby zjistil, zda jej „hypíci“ nevyužívají. To se také děje a nebožáka „jištěného“ v naprosté nemohoucnosti mladým děvčetem, které nebožák „miluje“ (zatímco farma je fakticky okupována Mansonem), měl údajně hrát Burt Reynolds. Avšak zemřel, i je nahrazen Bruce Dernem.

Pittem ztvárněný kaskadér projeví na oné farmě věru slušnou dávku asertivity, odvahy i schopnosti rvát se a dá se jen těžko věřit, že je tomuto herci pětapadesát. Ne náhodou jej má v jedné z úvodních scén Al Pacino (představující producenta) za Capriova syna.

Po závěrečných titulcích sice film končí napodobeninou dobové reklamy na cigarety (i v té účinkuje Leonardo DiCaprio), nicméně tato „provokace“ je po slůvku STOP zcela shozena, když zjistíme, že herec představovaný Leonardem vyzdvihovaná cigára v reálu nenávidí.

Ale k historickým okolnostem. Sporu asi nebude, že motiv úděsné vraždy Sharon Tate a Polanského syna v jejím břiše je dodnes poněkud záhadný.

Skutečně zabijákům jednoduše vadilo, že je odmalička krmí vraždami americká televize, jak tu říká jedna postava? Nezdá se mi to zcela pravděpodobné, ač něco na tom samozřejmě být může, ale následují hned i další otázky... Do jaké míry se na onom vraždění odrazilo, že předtím režisér Polanski adaptoval právě Levinův satanský román Rosemary má děťátko?

Nebyl i sám Charles Manson někým řízen? A skutečně bylo tenkrát nutné, aby se Roman Polanski v čase vraždy nevyskytoval ve Státech? Ta záhada stará přesně 50 let je v Tarantinově díle obdobou otazníku nad smrtí oné kaskadérovy ženy z našeho filmu...

Původní verze díla byla dodatečně krácena o víc než osmdesát minut a asi nejvíce na nůžky doplatil už zmiňovaný Al Pacino. Ani tak ale nelze říct, že by jej v roli producenta snadno nahradil třeba Christoph Waltz. Ale... Právě Waltz je, pravda, na Pacinově místě velmi dobře představitelný.

Quentin Tarantino redukoval tedy svůj výtvor značně, ale hle, přesto nevystřihl scénu z knihkupectví, kde Sharon manželovi kupuje prvé vydání Hardyho románu Tess z D´Ubervillů.

A Polanski?

Po její smrti tento román, jak známo, skutečně zfilmoval, i když již se svou další partnerkou Nastassjou Kinskou. A prozraďme již jen, že ke šťastnému konci jedné linie Tarantinova filmu pomůže - v pozoruhodném paradoxu vyslaném snad od samotného Pána Boha - látka známá co LSD. A právě tedy to, čemu holdovali vrazi oné těhotné nešťastnice...

A ta (až totální) reklama na Walta Disneyho v nejnečekanějším momentě Tarantinova snímku? Nu, smějme se, to nejspíš, a až ji uvidíte, odpustíte!

Once Upon a Time in Hollywood. Scénář a režie Quentin Tarantino. Hrají Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Dakota Fanning, Bruce Dern, Kurt Russell, Luke Perry, Michael Madsen a další. USA 2019. 162 minut



zpět na článek