19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Anonym 2.8.2009 13:55

Souhlasím téměř bez výhrad

Těch zajímavých nadčasových momentů je tam víc.

Já si například velice cením příběhu se zrcadlem z Erisedu. Nemám teď zrovna knihu po ruce, ale v podstatě tam Brumbál vysvětluje Harrymu, že není možné prožít život před zrcadlem ve snění, co by mohlo být kdyby..., nýbrž je třeba žít opravdový život.

A to není v dnešním světě, do kterého se začíná prolínat hrozba virtuálních her a světů, tak malé poučení.

Za zamyšlení stojí i situace vztahu mezi Harrym a ministerstvem (od Popletala hodného, přes Popletala s hlavou v písku až po nepoměrně chytřejšího Rufuse Brouska, který však dál bez problému využíval ve svém úřadu služeb zprofanované, leč instituci velmi oddané Umbringeové). To byl také takový mistrovský otisk skutečnosti do kouzelnického prostředí.

Pán prstenu je sice možná více o literatuře, ale rozhodně se nemůže svou čtivostí s Potterem srovnávat. A ať se na mě kritikové Pottera nezlobí, kumšt jak napsat knihu je možná stejně důležitý jako příběh sám...

portwyn 2.8.2009 11:05

A jaké knihy

 pro děti by se líbily Vám? Otázka je míněna vážně.

portwyn 2.8.2009 11:08

Pardon - dokončení

Ptám se těch, kteří HP kritizují pro "morality" apod.

Sherudan 2.8.2009 9:30

McDonaldizace literatury?

Harry Potter je typický produkt současné "literatury" -  Zručně napsané NIC. Srovnávat ho s Pánem prstenů apod. je velká troufalost. LOTR byl skvělá kniha už PŘEDTÍM, než kolem něj vypukl mediální boom. Potter je postavený na principu "aby se to dobře prodávalo". Neznamená to, že je literárně zcela bezcený, ale řadím ho mezi "literární fastfood" (najíte se dosyta, celkem i chutně, ale zbytečně draho a raději nezjišťujte, co do toho namleli). Zkrátka stejný šuplík jako Šifra Mr. Leonarda, Stmívání či Wilbur Smith.

jojo 1.8.2009 19:42

žid Žantovský chválí peklem smrdící "pohádku"

Fred 1.8.2009 22:43

Re: žid Žantovský chválí peklem smrdící "pohádku"

Zalez, smrade.

tich@dohoda 1.8.2009 8:44

Jsou to v první řadě morality o dobru a zlu, přičemž zlo vítězí až nepříjemně realisticky často. Přesto boj proti němu se nesmí nikdy, za žádnu cenu vzdát.

viz titulek, pan Zantovsky-autor/. Rekl bych, ze ten titulek vyjadruje podstatu tzv. "pravdy a lasky" , tedy vyroku Vaclava Havla , kteremu modri bolsevici davaji pejorativni podtext. Predne je ten vyrok zkomolen, tedy; pravda a laska vitezi , nikoliv zvitezi nad lzi a nenavisti , jde o kontinualni/nekonecny proces. Jde o eticky a moralni imperativ, clovek takoveho zalozeni nikdy neprestane bojovat proti "vetrnym mlynum" , byt se mlcici vetsina domniva, ze jde o boj dopredu ztraceny a take se podle toho chova. Cest :-)

Marat 1.8.2009 12:35

Re: Jsou to v první řadě morality o dobru a zlu, přičemž zlo vítězí až nepříjemně realisticky často. Přesto boj proti němu se nesmí nikdy, za žádnu cenu vzdát.

tich@dohodo, jaké barvy jste vy bolševik? Vůbec mě nejde o stranu ODS, ale rád bych se už dozvěděl, co oni bolševického mají ve svém programu. Jaké bolševické neřádstvo mají v úmyslu? Vím ale dobře, že mnoho bolševického v programu má vámi milovaná ČSSDKSČM. Socdemáky s komunisty, jak vy nazýváte? Ti podle vás vůbec nejsou bolševiky, ač mluví, jednají jako bolševici  a mají v úmylu znova zavést bolševickou praxi. Máte to v myslivně jaksi přeházené, soudruhu. To oslovení "soudruhu" ode mne není urážkou, tak se přece socdemáci a komunisté vždy oslovovali už od svého vzniku.

tich@dohoda 1.8.2009 14:44

Re: Jsou to v první řadě morality o dobru a zlu, přičemž zlo vítězí až nepříjemně realisticky často. Přesto boj proti němu se nesmí nikdy, za žádnu cenu vzdát.

soudruhu Marate, udelam vyjimku a odpovim gumce. Predne jsem nevolic a socany mam rad asi stejne jako modre bolseviky, ci jine strany. Co se tyka modrych bolseviku=ODS, tam je to jednoduche, na rozdil od vas jsem zazil vladu rudych bolseviku i modrych bolseviku, oboji stale bojuji s obrazem nepritele, hledaji a vylucuji zradce ze svych rad,fanaticky miluji sveho vudce a jdou za nim jako stado a jejich slova jsou vzdy v rozporu s tim, co hlasaji. Kdyz vam strom o sobe neustale tvrdi, ze je jablon a nakonec na nem vyrostou banany, tak asi bude nekde chyba. Bolsevik, soudruhu Marate, to je state of mind, nikoliv o nejake prukazce v kapse, vy jste mozna v KSC nikdy nebyl, ovsem bolsanek jste jako vysity, soudruhu. Cest :-)

Robert E.Lee 1.8.2009 16:14

Re: tich@dohoda

Já taky zažil vládu bolševiků,v roce 1968 jsem byl na vojně,ale takový vůl,abych říkal každému soudruhu,se ze mne nestal.;-)Jako nevolič držte zobák ,nejvýš v koutě šoupejte nohama.V

brokoko 1.8.2009 19:45

Re: tich@dohoda

kecáš, v tehdejší armádě se dle Řádu oslovovalo "soudruhu". Takže denně jsi to musel z huby vypustit stokrát. "Pane" neexistovalo. Brepto, jenom jestli jsi na vojně vůbec byl.

občan 2.8.2009 0:31

Re: tich@dohoda

zbytečně generalizujete a podezříváte. Já byl u útvaru, kdy i gumy rezignovaly na Řády ( to by se ujebaly k smrti ). Všem nadřízeným od podporučíka po plukovníka se říkalo náčelníku a říkali si tak i mezi sebou. Soudruhu podplukovníku nelezlo přes pysky nikomu.

Emil XX 1.8.2009 18:14

Soudruzi, resp. straničtí soudruzi (Parteigenosse)

Emil XX 1.8.2009 18:28

To celé je různé chápání termínu Pravda a láska

Fred 1.8.2009 22:45

Re: Jsou to v první řadě morality o dobru a zlu, přičemž zlo vítězí až nepříjemně realisticky často. Přesto boj proti němu se nesmí nikdy, za žádnu cenu vzdát.

Oh, jak sladce zní mým uším, že jste nevolič... Kéž je to pravda a u toho ať zůstane :-)

Baghíra 1.8.2009 6:43

Já to číst nemůžu,

vážně je to špatně psané. Ale souhlasím s článkem: přidrželo to děti u čtení - mou neteř to k němu přivedlo, pak pokračovala jinými fantasy - a jde tam o dobro a zlo, což v dnešní literatuře aby pohledal.

čtenář 1.8.2009 7:58

Re: Já to číst nemůžu,

to máte těžké Baghíro.Špatně psán je i Hobit (rádoby dětské). Mizerně je psán Pán prstenů . Příběh nádherný, ale úplně bezkrevné postavy,Tom Bombadil a Aragorn to odnesli snad nejvíc. Odula a nazgúlové se docela povedli. Přesto ty knížky člověk může číst taknějak ze zvědavosti, zda druhá část bude stejně slabá jako ta první. Případně si vychutnat třeba jinou rovinu. Mně se docela líbil Ohnivý pohár, byť je trochu tlustý..

V. Hoffman 1.8.2009 8:09

Re: Já to číst nemůžu,

No, tak uplne by som s vasim nazorom na PP nesuhlasil. Dobre,Bombadil je postavicka a Aragorn az moc poplatny svojej roli, ale co Frodo? A co Glum!? Pipin a Smisek sa tiez zaverom pekne vyvinu a Demethorova postava   ma obrovsku silu /ta scena so samoupalenim je skvostna/.

Mimochodom, Odula nejaky chaby naznak postavy ma, ale co vas oslovilo na nazguloch? Ved su to naprogramovane stroje, ktore jednaju, uvazuju, citia stale jednym smerom,  o nejakej osobnosti sa neda vobec hovorit,

čtenář 1.8.2009 8:36

Re: Já to číst nemůžu,

Glum je moc pitvorný. Smíšek je možná úplně nejlepší. Nazgúly jsem pochválil, protože si je dokážu představit a i trochu v zádech zamrazí. Denethor je strašně afektovaný a přitom nějaký neživý. Frodo je samozřejmě dobrý. Teď si uvědomuji, že asi úplně nejlepší je Saruman. A putování Morií..

V. Hoffman 1.8.2009 12:12

Re: Já to číst nemůžu,

No, Glum je primarne strasne deformovany, fetak v poslednom stadiu. Uplne chapem, preco vam pripada pitvorny, ale imho sa Tolkienovi podarilo /hlavne prostrednictvom pohladu Froda ale zcasti aj Sama/ ukazat, ze za celou tou afektovanostou je hlad, zufalstvo, strach, proste ziva bytost, aj ked strasne pokrivena. Pokial ide o Demethora, skor ako nezivy je az nadzivotny, hlavne v porovnani s Faramirom. Silny muz, vodca, bojovnik, ktoreho svet pomaly umiera. Inde by bol absurdny, do hrdinskej fantazy zapadne vynikajuco. 

Aby som neprechvalil, Gandalf a elfovia /okrem Legolasa/ ma prilis neoslovili. A pravdu povediac, Saruman tiez nie, na to dostal prilis malo priestoru. Clovek sa o nom dozvie dost prostrednictvom inych, ale úz nie prostrednictvom jeho vlastneho konania.

Baghíra 1.8.2009 8:41

Re: Já to číst nemůžu,

Pán prstenů mi špatně napsaný nepřipadal, toho jsem přečetl několikrát. Ano, některé postavy jsou dvourozměrné, ale koneckonců, to u hrdinského eposu je vždy. A PP se do hrdinského eposu vyvíjí- a pak se vrací. Ale u Pottera mě odpudil hlavně jazyk, styl vyprávění: takový britsky šarmantně rádoby-naivní... ano, Hobit je tak psán taky, i Letopisy Narnie, a nakonec i začátek PP - než se objeví nebezpečí.

portwyn 2.8.2009 10:54

Vždyť je to mýtus

ne psychologická studie...

SAMOZŘEJMĚ že tam jsou některé postavy jednorozměrné. Autor potřeboval absolutní zlo. Ty "barevné", nedokonalé postavy (váhající Frodo atd.) tam jsou proto, aby se čtenář měl s kým ztotožnit.

V 1.8.2009 4:58

zkusil jsem do toho proniknout

ale neda se to vubec cist, je to spatne psane - moc popisovani na ukor deje, coz je nudne az na pudu, stejne kdekoliv jsem zkusil cist. (samozrejme jsem si to stahnul ze site, bestselery jsou vzdycky podezrele).

Filmy jsou vyborne, az na to, ze HP je jako charakter i osobne jako herec nezajimavy a cim je starsi, tim je horsi herec (nastesti paradoxne ani moc hrat nemusi) a sceny kde bojuje se zlem jsou nudne, jako ostatne typicky vsechny sceny plne specialnich efektu. To ale neznamena, ze si jeste nevydela hodne milionu v jinych filmech, tak uz to byva a at radsi hrabe dokud je zelezo zhave...

Knizky se prodavaji, ale kdo vi, kolik je jich prectenych a kolik je stale v mint stavu zdobicich police? Me to spis pripada jako prestizni vec aby kazde dite melo  sebrane spisy Potera, i kdyz neco se asi precte.

V. Hoffman 1.8.2009 8:00

Re: zkusil jsem do toho proniknout

No, kazdy ma svoj vkus, ale keby to bolo tak nudne, tak sa to asi vobec neuchyti. Prvy diel zas nijaku masivnu reklamu nemal, Rowlingova bola zacinajuca, absolutne neznama autorka a nakladatelstvo do toho tiez neslo nijako po hlave. Nudne az ploche su mozno postavy, ale nie dej a uz vobec nie atmosfera. Hovorim hlavne o prvych dvoch-troch knihach.

Machi 1.8.2009 17:10

Re: zkusil jsem do toho proniknout

No já nevím, Potter se čte skoro sám. Zkuste si přečíst Bílou velrybu nebo spisy Tomáše Akvinského, to je teprve počteníčko;-)

čtenář 2.8.2009 0:33

Re: zkusil jsem do toho proniknout

 Co máte proti Bílé velrybě ? Mně se četla líp než Potter.

Machi 2.8.2009 18:56

Re: zkusil jsem do toho proniknout

Vůbec nic, jen ta verze kterou jsem kdysi četl byla, hlavně zpočátku, hrozně rozvleklá (rozhodně víc než HP kdekoliv).

pp 2.8.2009 1:51

Re: zkusil jsem do toho proniknout

Slyšte a naslouchejte jedinému znalému. Hle, Arbiter Elegantiae.

V 2.8.2009 6:21

Re: zkusil jsem do toho proniknout

no, ja jen rikam jak jsem to videl, vy si muzete za sebe myslet neco jinyho, asi vam vadi, kdyz se nekdo proste vyjadruje co se mu libi a co ne, vim ze lidi to radi nemaji a muze je to dokonce doslova nadzvihnout a praknout jim bublinu, holt jsme narod kde se vyjadreni bere za povysenectvi a automaticky jako diktat vsem ostatnim...

komu se to nezda, at vezme knizku do ruky a sem tam ji otevre na nahodnem miste a kousek precte a zjistite ze skoro vzdy se bude jednat o nejake popisovani, pricemz jedno z pravidel nejen literatury je ze pokud mozno, vse se ma ukazat skrz jednani postav, suchymi popisky se musi setrit jako safranem. Bohuzel autorka si zvolila fantazijni prostredi, ktere tezko predlozit bez nekonecnych popisku, i kdyz na druhou stranu uz vydala dost stranek aby to zvladla vse vysvetlit skrze jednani postav.

Taky prece nerikam, ze se to vubec necte, ale rozhodne ne tak jak si lide mysli, znam osobne nekolik prikladu, kde maji doma cely kanon tohodle Potera a knizky vypadaji jako by nikdy nebyly otevrene. Uprimne musim rict, ze ja kdyz me bylo okolo dvanacti let, tak jsem cetl tydne neco kolem peti knizek z mistni knihovny, ale takovehle tluste bichle jako jsou nektere Poterovky (nektera vydani dokonce bez ilustraci, zvlast ta v Anglictine) mezi nimi moc nebyly, divil bych se, kdyby to deti opravdu cetly.

YGA 5.8.2009 12:37

Re: zkusil jsem do toho proniknout

Vy asi nemáte děti, a proto se divíte. Moje dcera je přečetla všechny a to není žádná vyjímečná čtenářka - asi ji ty popisy nepřipadaly až tak nudné.