18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

FILM: Hanebný pancharti

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Poznámka 24.9.2009 7:37

Zoller nepotkal Landu?

Všimněte si, že představitel snajpra Zollera se patrně při natáčení nesešel s představitelem esesmana Landy. Když chce Landa mstitelku-neodhalenou prověřit po Goebbelsově odchodu, Zoller má námitky a Landa ho nejen z postavení vyššího hodnostně krotí a uklidňuje. Dialog pouze slyšíme, vidíme kus uniforem, ale jinak kamara stále snímá výraz na Šošanině tváři. Domnívám se, že je to z nouze ctnost, Tarantino dal příležitost mimice Šošanině představitelky, ale těchto pár vteřin většina diváku neskousne, anžto jak říkal Hitchcock, co neukážete, není.   

IF 12.9.2009 19:51

Jo, a zde rozumný názor z DATABÁZE

aleshat [*][*][*][*][*]

Nejlepší hollywoodský film poslední dekády!! V souvislosti s poslední tarantinovskou poctou filmu jako takovému se opět objevují staré nešvary české filmové publicistiky. Chtít po médiu, které je svou samou podstatou dvojnásobnou fikcí, aby se chovalo "autenticky" a nikoliv "samoúčelně", popřípadě obviňovat tvůrce, který své dílo naplňuje odkazy na jiné filmy, ze "sebevzhlíživosti" a "intelektuální masturbace", to je opravdu více než absurdní... Podle této logiky věci by se Tarantino hřál v pekle pro špatné umělce hned vedle Danta a T.S.Eliota... Ale zpět k filmu. Stylisticky rozmanité a přece kompaktní, originální rukopis autora znovu postaven na vynikajících dialozích, krásná a velmi chytrá hra s historií v duchu postmoderny a pop-kultury a všudypřítomná láska k pohyblivým obrázkům.

ada 10.9.2009 20:44

.

srovnání landy s jokerem mě napadlo při cestě z kina... ti jsou fakt z jedné líhně...

a taky je zajímavý, že nacisti jsou vlastně sympaťáci. i hitler byl v poho

IF 10.9.2009 22:14

Re: .

Nad tím se dá přemýšlet. Tento film se bezpochyby stane ikonou neonacistů. Lze skutečně váhat, zda nestraní Židům jen na oko. Zaměřuje se na násilí z jejich strany, násilí v k. táborech není ani zmíněno. Pokud akceptujeme Landův způsob projevu a nebudeme ho hned vysvětlovat jako falešnost, nedostane se z toho Landa jako nesympatická postava. Vražda špionky? Ano, ale fakticky profesionální práce vycvičeného "vlastence". Čímž - zřejmě bohužel - ale opakuji, že rozpor mezi Jokerem a Lanou JE. 

ada 11.9.2009 12:06

Re: .

násilí v koncentračních táborech není zmíněno, protože se o tom nevědělo. spíš jde celkově o židovskou pomstu z dnešního pohledu. víme co náckové dělali, tak se vrátíme v čase a budem jim dělat to samé. každopádně by tam mohl být nějaký nesympatický čin ze strany němců. jen z principu.  ale bylo něco takového v the dirty dozen? nebylo. 

landa a joker nejsou stejní, ale jako fascinující záporná postava posledních let  jsou na stejné lodi

IF 11.9.2009 18:38

Re: .

Jo, souhlas.

IF 10.9.2009 18:56

Pár úvah o filmu i zde

http://neviditelnypes.lidovky.cz/film-hanebny-pancharti-0b5-/p_kultura.asp?c=A090831_193420_p_kultura_wag

(Zajímavé, že pararelně vydaná kniha s jen údajně posledním scénářem se hodně lisí, a to i k horšímu. Byť je toho v ní daleko víc.)

IF 10.9.2009 7:56

X

Hezkým momentem je chvíle, kdy vyjde najevo, že Landa válí taky italsky. Pancharty v kině to očividně zaskočí. A mimochodem, když esesman Landa v úvodu říká sedlákovi, že jeho francouzština má meze, skoro určitě lže a do angličtiny přechází dozajista z toho důvodu, že nechce, aby mu rozuměli potenciální ukrytí v domě Židé. Ukáže se, že udělal dobře. Pravda, kdyby slyšeli, nepomohlo by jim to, celé Landovo jednání lze zde vysvětlit buď jako absurditu filmu, nebo jako jeho psychopatickou hru kočky s myší, jestřába s krysou(nejspíš), nebo dokonce jako akt milosrdenství vůči Židům, protože je pak potká smrt zcela nečekaně a rychle.    

Fencl 10.9.2009 7:40

Ještě jeden postřeh, vážení

Všimněme si i převrácení jmen Aldo - Landa. Dále si všimněme, kdy začíná pararelní historie! Ano, až poté, co dá Aldo esesmanu Landovi hroznou ránu do hlavy. Následuje dlouhá zatmívačka. Vše, co ve filmu následuje, by tedy klidně (teoreticky) mohlo být už interpretováno jenom jako sen, a to možná předsmrtně toužebný. Čí?

Buď Landův, pokud ho Aldo omráčil, nebo Aldův, pokud byl vzápětí po svém ataku zlikvidován. Tak či tak, tímto úderem jako by se Tarantino vtipně distancoval od zbytku filmu z alternativní historie. Je to opravdu zajímavé, i když si to divák uvědomí až po několikerém zhlédnutí. Je to lynchovské, řekl bych. Ale je to tady. A jako by tím "Tarantule" i říkala: No, a pak jsem se praštila do kebule a dopsala scénář takhle.

Takže těch 10 let (občasného) přemýšlení je na scénáři přece znát.!!!!  

Autor 9.9.2009 11:45

Omluva

Znovu se omlouvám za tento článek, za většinou informací si jistě dál stojím, ale interpretace není valná. Film je lepší každým shlédnutím a odsuzovat ho pro samoúčelnost(?) násilí je jediná cesta pro toho, kdo ho chce odstřelit. Jinak nelze a v tomto případě, jako že to jinak nesbírám, nepohrdnu ani samostatným soundrackem.

Za seznam všech filmů, z nichž bylo čerpáno, se přimlouvám, zhotovit soupis odkazů na vlastní "Tarantulovy" filmy by bylo už jednodušší. Kupř. tento dotaz: Odkud je převzaté "vyražení" Šošany za pomstou z malého do velkého interiéru? Nebo je scéna zcela původní?

Abych to řekl dnešním jazykem, vymazlený, nadupaný, luxusní.  

IF - soupis způsobů zabití 9.9.2009 5:05

Co odrazuje

Co odrazuje část (fakticky zbytek veškerého) diváctva od Tarantina je násilí. To je ale chyba krtků a pštrosů. Být s to abstrahovat v této oblasti ještě podle mne neznamená být otupělý. Na druhé straně nepochybuji, že se najde řada lidí, kteří se budou vyžívat díky tomuto filmu v hákových křížích, mučení agentky Bradovým prstem v ráně (v mé přítomnosti jeden divák z poloprázdného kina odešel), ve skalpování, ve rdoušení atd. atd. Nemohu za to, že mě nic z toho nepřitahuje.

IF - soupis způsobů zabití 9.9.2009 5:11

Re: Co odrazuje

Soupis vražd po paměti: Uškrcení strunou v záběru, ubodání do hlavy přes polštářek, udušení rukou do úst v záběru, podříznutí krku v záběru, zastřelení (bezpočet.např. "vystřílení" auta skrz přední sklo), ubití baseballovou pálkou do hlavy v záběru i s následným radostným tancem maniaka (úvodem vyjde z tunýlku skoro jako cvičený Kraken), střelba do varlat sedícího esesáka i s výstřikem krve, střílení do mladičkých žen a tatínků (to jen tak mimochodem), zardoušení ženy dle esesáckécho výcviku v dlohém záběru (opravdu připomíná HItchcockův film Běsnění), útok ohněm v zamčeném kině a snad jsem na nic nezapomněl.  

Co by šlo vystřihnout 9.9.2009 4:26

IF

Ve filmu hodně "chybí", je to skutečně "materiál na seriál", který nepochybně vznikne (byť se zřejmě zaměří hlavně na akce Panchartů a na postavu masového vraha "Štýglice") - natočit by dobře šel i prequel, resp. film odehrávající se po vyvraždění Šošaniny rodiny, ale před rokem 1944.

Přesto jsem si napotřetí všiml míst, která by šla v nejhorším "střihnout" = 

Co by šlo vystřihnout 9.9.2009 4:31

Re: IF

Je to několik vteřin, kdy Zoller diskutuje s Landou o Šošaně, kamara stále zabírá její tvář. I napotřetí mi to přišlo trochu nadbytečné (před debatou u štrůdlu). Já bych to střihl a možná spíš nechal to, co je ve scénáři po konci této scény ve filmu (viz kniha).

Dále bych střihl Marcela a Šošanu před příjezdem Němců pro Šošanu. Tato scéna ale má určitý význam, byť ji zřejmě dost diváků ihned zapomene. V této souvislosti si všimněme, jak je propojena Goebbelsova úvodní mluva o černoších v USA sportu s Marcelovou existencí (navazuje to).

Co by šlo vystřihnout 9.9.2009 4:35

Re: IF

Navíc je samozřejmě celá záležitost s Maxmiliánovým tatínkem. Film si lze představit i bez ní. Příběh určitě, ale uznávám, že střelbě v hospodě dodá tato postava a vše okolo ní působivý závěr. Pro diváka činí taky snesitelnější uškrcení agentky: všimněme si, že Němce zastřelila poté, co ho nalákala na jeho novorozeného synáčka, potvora! Dále to samozřejmě připomíná, že vojáci byli součástmi rodin.  

Co by šlo vystřihnout 9.9.2009 4:38

Re: IF

Takže tohle věru navíc není. Původně mi připadala nadbytečná slova o knihách filmového kritika vyslovená v přítomnosti Churchilla, ale proč nedat nakonec do filmu i čistě "intelektuální" scénu, že. Když se však nad tím zamyslíme, jaký význam měla pro toho agenta takováto znalost kinematografie Třetí říše? Kdyby ty knihy nenapsal, to by ho tam neposlali?  

Videoklip 9.9.2009 4:22

Očekávám

Očekávám videoklip, nebo už existuje? Tak je stavěna scéna s písní, kdy se rudá mstitelka "bojovně" maluje, doobléká a vychází (typický záběr shora a "skrz" příčky) ze samoty do nacismem žijícího vlastního kina (scéna začíná dekorativním pohledem na Šošanu u kulatého okna s hákovým křížem nad Paříží).   (Bude do videoklipu prostříhán zpěvák?)  

Permon 8.9.2009 12:14

znáte knížku?

četl někdo tu knížku? http://www.czeex.com/knihy/hanebny_pancharti.html tady se o ní píše, ale nevím, jestli za to stojí, poraďte

Mám ji 9.9.2009 4:10

Re: znáte knížku?

Mám ji už z doby před premiérou. Je to "jen" scénář, řada míst není ve filmu. Článek jsem záměrně psal ale bez čtení, jen jsem si ověřil pár věcí a převzal psaní "Šošana". Pak už jsem to jen prolistoval, ale mám dojem, že třeba Landova úvaha, že v 999 999 má Aldo pravdu, že je to moc krásný, než by to byla pravda, ale v OOO 001 případě podá osud pomocnou ruku.... tam není!   Možná se pletu, ale nemůžu to najít.

Další úvahy 8.9.2009 9:36

IF

Vyšla letos česky i skvělá kniha Jima Smithe (podezřelé jméno) "Quentin Tarantino" (vydaly Levné knihy v redakci Iva Železného) a nepochybuji, že její autor má už v tuto chvíli napsanou další a jistě ne poslední kapitolu právě o "tajích" Panchartů. Nepochybuji ani, že takovou soukromou kapitolu píší a už napsali mnozí. Zde jen pár dalších postřehů: 

Další úvahy 8.9.2009 9:42

Re: IF

Charakteristikou Landovy figury je až hrůzný nadhled a odstup od sebe, schopnost vystoupit ze stvůry, kterou ze sebe stvořil. Viz scéna s "BINGO", kouzelně zahraná.

"Vzájemné" zastřelení Zollera a Šošany samozřejmě nepatří do kategorie Tarantinových patových vzájemných "vystřílovaček", kam jsem je mechanicky vřadil. Taky "Romeo a Julie" je trochu vnějškové přirovnání. Nelze ovšem nevnímat až erotický aspekt mstitelčiny smrti, který navozuje myšlenku na částečnou sebevraždu ("sebevraždu muřem"). Zde ovšem nezapomeňme na její vztah s Marcelem.  

Další úvahy 8.9.2009 9:46

Re: IF

Poznámka ke klišé, podle kterého, a nejen v Hollywoodu, umírají postavy, jež předtím scenárista v podvědomí diváka ocejchoval. Všimněme si, že i statečný Němec před ubitím osloví Židy značně opovržlivě! Krásná agentka zase byla, jak vytušíme, děvka: v jednu chvíli zřejmě napodobuje Dietrichovou v této šarži (co má ráda). A dokonce i Šošanina smrt je "předchystána", když divák zjistí, že k pomstě je připravena jít i přes mrtvoly ("Anebo někoho zabijeme.")   

Další úvahy 8.9.2009 9:50

Re: IF

Nakolik je Landa kladný. S jeho přirovnáním k Holmesovi jsem možná trochu přestřelil, Sherlock byl lidštější, i když obdobně odtažitý (k ženám se Sherlock choval kladněji). V Landův prospěch nemluví úvodní masakr, zato však ušetření děvřete. V knižní verzi scénáře, ve scéně jistě natočené (dočkáme se na DVD) i zdůvodňuje, proč nestřílel. CElý příběh navozuje skutečně až pocit, že ten muž mohl být agent či dvojitý agent, jak pak z jeho úst i zazní. Co se týká zaškrcení zrádkyně jeho vlasti (a děvky), lze to označit vlastně za regulérní akt ve světě dvou špiónů (všimněme si i předchozí zmínky o Matě Hari). 

Další úvahy 8.9.2009 9:57

Re: IF

Matě Hari, vl. jménem Geertruidě Zellové. Beru ovšem zpátky, že by nic nenaznačovalo, že by Landa nebyl rasista. Dokazuje to však "myšlenka" o krysách a veverkách? Slova o černochovi? Neřekl bych. Úvaha: Je vhodné při podobné analýze analyzovat pouze příběh (fakticky několik scén), nebo brát v úvahu i všechny Landovy činy, které MUSÍME předpokládat mezi roky 1941 a 1944? Určitě za B. Mimochodem: Tarantino označil interval 41 - 44 jako čtyři roky.    

Další úvahy 8.9.2009 10:00

Re: IF

Pomočení se. V knize a zřejmě ve vystřiženém materiálu se Šošana počůrá během svačiny a rozhovoru s Landou. Hrůzou. Ve filmu to chybí. Otázka: Jakou otázku Landa zřejmě schválně zapomněl? A. Mohl moč ucítit, takže mohlo jít o otázku: A proč jste se tak bála? B. Jiná možnost. Představa, že si Landa už v tu chvíli "šetřil" Šošanu v pocitu, že se válka zvrátí, se samozřejmě ukazuje jako nesmyslná. Válku mohli zvrátil jen OSS a Churchill, jak film ukazuje, ne individuální pomsta.  

Oprava 8.9.2009 10:32

Re: IF

Mělo být, pochopitelně, Sherlock se k ženám choval CHladněji.

Travolta 7.9.2009 22:20

Snadná hádanka

Kdy zazní ve filmu Travoltovo jméno?

A jako divadelní hra 7.9.2009 19:27

to bude

... jednou sklízet úspěchy v řadě zemí.