19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

FILM: Dočkali jsme se!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 14.10.2010 19:43

Nesmíme zapomenout! Ani naše děti nesmějí zapomenout!

Utrpení pod knutou levice nezačíná rokem 1969 ani rokem 1948, ale  (alespoň u nás a zjevně) březnem 1939.

J. Pacovský 14.10.2010 10:05

Absolutní souhlas

Vážený pane Skálo, díky, vystihl jste to moje myšlenky po shlédnutí filmu velmi výstižně. Dokonce jsme v rodině film zakoupili vícekrát na dvd a hodláme ho "darovat" lidem z našeho okolí, kteří by se v něm měli najít. O tom ovšem u tohoto typu postižených velmi pochybuji.

P. Janoušek 14.10.2010 9:04

To co popisujete...

...i ti, kteří píší přede mnou, každý normální člověk ví. A co s tím má dělat? Pracovat, chovat se slušně a toto předávat dalším generacím. Víc asi nejde. Estébáků se nezbavíme, protože jejich prebendy, fabriky, postavení jim naši noví mocní darovali za to, že jim ten pocit mocných estébáci zanechají. A jak jsem v průběhu dvaceti let zjistil, volbami to nespravím a flintu nevlastním.

A nejlepší na těch článcích je to: "Vy český národ". Lépe psáno: "Jednotlivci v českém národě" nebo "Hromada jednotlivců".

R. John 14.10.2010 8:43

Tak takhle to je, musíte chodit do kina,

abyste byli "v obraze". To je ovšem bída , asi si to vše znovu zopáknete a dobře Vám tak.

T. Vodvářka 14.10.2010 6:23

Vážený pane Skálo

Jsem rád za Vaše slova, Kawasakiho  růže je opravdu pozoruhodný film. Bojím se jen, že ve světovém kontextu nebude příliš atraktivní. V tom filmu je mnoho podtónů, které může vnímat jen ten, kdo tuhle dobu prožil, těm ostatním to proběhne jen okolo, že v nějaké malé zemi byly problémy. Film má význam pro Vás exulanty, film má význam pro generaci, kterým je dne okolo 45 let a více. Pro mladé je to podobná historie, jako 30letá válka.

Váš příspěvek však nakousl problém, s kterým naše společnost neúspěšně bojuje již 20 let. Komunismus nebyl postaven před mezinárodní soud, podobně jako se stalo fašismu v Norimberském procesu /snad tomu brání absence světové války, kterou komunismus naštěstí nevyvolal/. Jinak se však choval stejně, ne-li hůře /milony mrtvých, mrzačení charakterů, sociální experimenty na národech apod./ V mnoha lidech se dostal do "genetické" výbavy a je prakticky nemožné jej dostat pryč. Naše společnost se staví k jedincům, ztvárněným panem Chudíkem, mnohem smířlivěji, než k hrdinovi filmu, který selhal jen jednou. Novinářské medializace těchto lidí a jejich příběhů spolehlivě tlumí osudy těch největších gaunerů, jejichž osud, pokud by se pravdivě popsal, by byl historickým materiálem par excellence. Je to tím, že se každý v komunismu trochu omočil ? Že chodil k "volbám! proti svému přesvědčení ve snaze umístit své děti na školu? Že se dohodl s režimem ve stylu dej mi pokoj a já ho dám tobě? Takových nás jsou ještě miliony a bude trvat 2 generace, než to úplně zmizí.

Ten film je potřebný. Avšak daleko více by byla potřeba ukazovat osudy "Chudíků" v televizi, provádět sociologický výzkum "proč", ptát se komunistů na základní otázky jejich "filosofie" a nenechat je z médií ohlupovat nemyslící masy. Místo toho jsme nuceni poslouchat názory komunistů z televize, vidět jejich rozesmáté obličeje na plakátech před volbami a mít mražení v zádech, že i po 20 letech jejich odstavení od moci jsou stále tady se svými 12%. Pěkný den

K. Kužel 14.10.2010 22:24

Re: Vážený pane Skálo

Před časem jsem si vytvořil tezi, že fašismus může zdevastovat lidskou morálku méně než komunismus. Podkladem mi byl jednodušší přechod fašistického Španělska k demokracii, než tomu bylo u nás a neskonale hladší než v Rusku. Vymluví mi to někdo?

V. Zatloukal 14.10.2010 0:59

přál bych tomuto filmu

mnohá ocenění. Ale i bez nich je a bude vynikajícím snímkem, který stojí za opakované shlédnutí.