19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Richard III. 8.2.2008 23:36

Dotaz

Není to náhodou standardním přístupem současných umělců všeobecně k umělecké poctivosti?

Tx 8.2.2008 17:00

Tedy,

Pánové a dámy, jako filmař se domnívám, že i lesba, je-li profík, musí perfektně zahrát vášnivou milenku (no, vezměme si zvěčnělého Edu Cupáka...). Vžít se do role jde do jisté míry, abych se rozplakal atd., potud Stanislavskij prosím, ale bych kvůli roli bezdomovce vybíral popelnice není snad nutné. Viz "baba koks" matka Kuráž paní Medřické, což byla naprostá paráda.

EW 9.2.2008 23:21

Re: Tedy,

No, to by mozna lesba mela, ale kdoz vi - Jodie Fosterova ted provedla coming out, ale jeji milostne sceny mi uz davno predtim pripadaly jakesi...umele...

i.h. 8.2.2008 16:47

A v levý ruce ?

No, taky Stanislavskýho ...

Psí vrah Čumil 8.2.2008 13:25

Věru, podařená to taškařice, ať nedím rovnou tláskanina.

Je zřejmě omylem chybí rubrika Chtip...:-)

Zet 8.2.2008 13:20

Stotožniť sa s postavou

Spmínam si na Bezouškove literárne spomienky na jeho kariéru, kde popisuje kúzelný nezmysel podľa Stanislavského, keď herci, ktorí mali stvárniť nezamestnaných, "žmoulali" pred predstavením suchý chlieb, aby si navodili pocit biedy. Zdeněk Štěpánek zase prejavil nechuť nad tým, že nezabil asopoň jednu starú babu, aby sa vcítil do role vraha;-D.

Herec by mal zahrať takmer všetko, na to je herec. Jediné, čo mu dáva právo na nechuť a odmietnutie, je blbosť scenára.

Metóda Stanislavského je síce akceptovateľná, ale len v určitom rozmedzí spracovania role.

EW 9.2.2008 23:20

Re: Stotožniť sa s postavou

A to zmoulani suche skyvy ani nebyl autenticky Stanislavsky, ale zdejsi prehorliva zpotvorenina.

jk 8.2.2008 10:20

Já se snad smíchy po....

  I kdyby celý ten článek stál za prd, tak ten termín "vzájemný sexuální styk" je prostě kouzelný, musím, si ho poznamenat a večer budu doma přemýšlet, čím se to liší od nevzájemného styku.

Jura Jurax 8.2.2008 9:54

Laik

Zároveň však vypovídají o čemsi strukturálně prohnilém v české kinematografické mašinérii: naši herci běžně berou a ztvárňují i takové role, s nimiž se vnitřně nedokáží ztotožnit. Nedupnou si. Ač zmítáni pochybnostmi, nedezertují a cosi „na place“ odvedou.

Nevím, nejsem v oboru študován etc., ale tak mi přišlo jak se herec má vnitřně ztotožnit třeba s loupežným vrahem, matkou co týrá své dítě nebo dokonce nedejž bohové tuzemským politickým činitelem?

Jinak - nemohu se ubránit dojmu, že u nás se točí buď umělecké výboje nebo pohádky. Takže na co chodit do kina? Na umělecké výboje je mi líto mého času a na pohádky jsem už veliký. A ono se ta dílka stejně za čas objeví v TV.

EW 9.2.2008 23:44

Re: Laik

Ja myslim, ze autor myslel, ze kdyz uz herec ztvarni tu ci onu postavu, tak nebude vykladat, jak on je uplne jinej a jak se od ni distancuje a jak on by nikdy...protoze to opravdu jinde vetsinou nedelaji.

Karel Zach 8.2.2008 9:04

Jen pomalu s tím Josefem Kemrem

O čem je vlastně ten článek ? O tom, že české filmy jsou blbé a herci za to nemohou ? Nebo snad o tom , že čeští herci jsou špatní / viz seriály na Nově / ? Nebo o tom, musejí chudáčkové hrát špatně napsané role ? V š i c h n i se udělali na těhle filmech. Kdo by je znal z divadel, kde je to mimochodem s kvalitou ještě horší ? V roce 2007 přišlo do kin cca 12,5 mil. divýků a z toho víc než třetina na české filmy. Je to velká návštěvnost a v Evropě jen Francouzi mají stejně vysokou návštěvnost na domácí filmy. Možná nějký hloupý novinář si může myslet, že skvělé jsou jen americké filmy a že američtí herci mají co hrát, ale prudérní americká společnost je nutí k ještě větším blbostem a k úplně neautentickým postavám. 

Karel Zach 8.2.2008 9:07

Re: Jen pomalu s tím Josefem Kemrem

Jo a k tomu Kemrovi a k jeho čestnému výběru. Skutečně si myslíte / i na sklonku kariéry /, že nehrál režimu poplatné role a hry ? Ale mám ho rád tak raději nic neuvedu. 

Šnek 8.2.2008 8:59

Když už jsme u filmu.

Právě začlo Berlinale v Berlíně. K tomu jsem včera v německé televizi viděl krátký šot. Muž s oholenou hlavou, prý syn starého Bondarčuka, co zfilmoval Vojnu a mír, oblíbenec Putinův, bude na festivalu předvádět úryvky z ještě nedodělaného filmu. Není to nové, promítat kusy, ještě nehotových filmů? Není to německé lezení do zadků Putinovi a jeho oblíbencům?

To nejlepší ale přišlo nakonec. Bondarčuk nás všechny pěkně do kamery ujistil, že on půjde za svou vlast i do války. Jen nevím, proti komu. Zdá se, že se přiřadil k všem těm zvlčilým oficírům, kteří vyhrožují dokonce i atomovými zbraněmi.

Nevím co to všichni mají. Jestli jim v mládí brali hračky?

Za Stálina, za ródinu, pardon za Putina, za ródinu.

Jura Jurax 8.2.2008 9:57

Re: Když už jsme u filmu.

Bondarčuk nás všechny pěkně do kamery ujistil, že on půjde za svou vlast i do války.

No jo, vlastenec. Oni to mají Rusové nějak v genech či co; po tom, co zkusili v druhé světové se ani tak moc nedivím.

Akorát mne tak napadá - našel by se i u nás někdo (tedy kromě placených profesionálů našeho vojště), kdo by veřejně prohlásil, že půjde za svou vlast i do války?.

pbla4024 8.2.2008 10:10

Re: Re: Když už jsme u filmu.

Nemluvě o tom,  co zakusili v Zimní válce.

Jura Jurax 8.2.2008 11:01

Re: Re: Re: Když už jsme u filmu.

Taky ...

pbla4024 8.2.2008 11:04

Re: Re: Re: Re: Když už jsme u filmu.

Zjevně šlo o bezbranné oběti finské agrese.

Jura Jurax 8.2.2008 12:27

Re: Re: Re: Re: Re: Když už jsme u filmu.

Ale no tak ... šlo o oběti sovětské agrese ... ono tu agresi, najmě ve Finsku, odkašlali víc ti agresoři co do ztrát lidí i techniky ...

pbla4024 8.2.2008 14:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Když už jsme u filmu.

Možná šlo o ironii.

EW 9.2.2008 23:27

Re: Re: Když už jsme u filmu.

Tezko, pretezko.

Ostatne, uvazime-li, kolikrat jsme cetli v komentarich, fejetonech a slyseli v projevech, jak jsme hnusni, mali, zaprdeni, cechacci, bezcharakterni, jak jsme se domohli v zasade protipravne vlastniho statu v roce 1918, jak jsme narod kolaborantu a estebaku...myslite, ze s takovou nalejvarnou do hlav po dobu skoro dvacetii let by nekdo sel?

To se ani nedivim, ze autorovi clanku pripada divne, ba podezrele, ze by nekdo za svou vlast do boje sel. Jo, mivali jsme i takove...

Jan 8.2.2008 8:13

Umeni

O vztahu francouzskych hercu k idiocii nejlepe svedci prave v kinech jdouci Asterix ;-)

Jura Jurax 8.2.2008 9:59

Re: Umeni

No, film sice není uměleckým výbojem, ale zato se na něj dá koukat a je srandovní. Umělecké výboje s hlubokým ponorem do komplikovaného jáství jsou akorát  - někdy a nezáměrně - srandovní; koukat se na ně ovšem zpravidla nedá.

EW 9.2.2008 23:28

Re: Re: Umeni

Aspon ja to nevydrzim bez jedovateho komentare dyl nez pet minut.

Alf 8.2.2008 7:49

a o čem ten článek vlastně je ?

jak autorovy slátaniny souvisí s nadpisem týchže ?

Petr Kohout 8.2.2008 7:40

A jak to má udělat herec, který hraje hromadného vraha ?

Ten se má novinářům svěřit, kde má zakopané oběti z praktických zkoušek na roli ?

Rudolf 8.2.2008 7:55

Re: A jak to má udělat herec, který hraje hromadného vraha ?

Dovedu si představit situaci, kdy nějací pravdoláskovníci či političtí korektníci poženou filmového představitele Hitlera před soud pro "propagaci fašismu" s odůvodněním, že tu roli zahrák "příliš dobře".

Schumacher 8.2.2008 10:03

Re: Re: A jak to má udělat herec, který hraje hromadného vraha ?

R^;-D

servác 8.2.2008 7:32

Prosím vám, nebuďte idealista!

Kdy a kde dostávali herci pouze role, s nimiž se mohli "vnitřně ztotožnit"? Sladká Mary Pickfordová byla pěkně tvrdá obchodnice, bezradný Chaplin záletník, o svůdné Angelině Jolie prohlásil bývalý choť, že byla v posteli dřevěná etc. -  prostě herec je od slova hráti, ne aby neustále předváděl svou, často triviální osobnost. To, že jsou současné české filmy slabé, je jiná.

J.G. Pašek 8.2.2008 2:07

OBČAN HAVEL . . .

Naplní kinosály, kasy a kapsy . . . .

fox 8.2.2008 8:17

Re: OBČAN HAVEL . . .

A co takhle mezi české lvy zamíchat pár českých volů?