Neviditelný pes

FILM: Bitva u Midway

27.12.2019

Nádherný velkofilm režiséra oscarových trháků

V kinech běží naprosto unikátní filmová epopej zobrazující klíčovou námořní bitvu, která znamenala zásadní obrat pro USA v bojích proti Japonsku za 2. světové války. Na jednom místě se střetly nejvýkonnější letadlové lodě se svými leteckými esy obou námořních velmocí.

Bitva u Midway

Film vás vtáhne do děje již od první minuty, kdy se na scéně objeví střemhlavý bombardér Dauntless dosedající na palubu letadlové lodi s vypnutým motorem. Burácející motory a letadla vzlétající z palub letadlových lodí, velkolepá scéna hořících bitevních lodí a křižníků při zákeřném útoku japonského námořnictva na Pearl Harbour, neuvěřitelné hrdinství obsluhy letadlových lodí, střelba na „čtyřče“ (obsluhy čtyř protiletadlových děl ráže 40 mm) proti náletům japonských bombardérů, ale i požáry a výbuchy bomb na palubách napadených lodí, tyto a další neopakovatelné scény ozdobené hrdinstvím důstojníků i obyčejných námořníků nabízí tento unikátní velkofilm.

Režisér Ronald Emmerich, držitel Oscara za Den nezávislosti a tvůrce takových trháků, jako byl Patriot nebo Godzilla, prokázal svůj neobyčejný talent pro natáčení velkolepých bitevních scén i vykreslení atmosféry pocitu ohrožení bezprostředně po napadení Pearl Harbouru v prosinci 1941 znamenajícím zničení velké části tichomořské flotily USA.

Pro milovníky historie a autentických bitevních scén je Emmerichův velkofilm skutečnou lahůdkou. Ale nejenom pro ně, film má obrovskou faktografickou hodnotu, poněvadž se drží přesně historických faktů s až neuvěřitelným citem pro detaily.

Zobrazuje klíčovou úlohu rozvědky-kryptogragfů, kteří byli schopni rozluštit část japonských depeší a stanovit cíl obrovského japonského operačního svazu. Film zobrazuje i hlavní příčinu napadení USA ze strany Japonska kvůli ropnému enmbargu, kdy japonský admirál Jamamoto, hlavní architekt útoku na Pearl Harbour, absolovent Harvardu, říká na slavnostní večeři v roce 1937 zástupci amerického atašé v Tokiju, že pokud budou USA v sankcích dále pokračovat, pocítí hněv Japonska. A po samotném útoku na Pearl Harbour ten samý admirál říká svému pobočníkovi, že hlavního cíle, zničit letadlové lodě se Japonsku nepodařilo.Všechny tři byly totiž v době útoku na moři, a tak přichází rozhodující střet u Midway začátkem června 1942.

A pak je tu samotné odhodlání jednotlivých námořníků bez ohledu na hodnost nebo postavení v armádě. „Vrátíme jim to,“ nebo „ukážeme jim, co umíme“. Žádná relativizace, otázky zda ano či ne, jsou tu od toho, aby hájili svou zemi, a jdou do toho naplno. Před bitvou u Midway nic nebylo rozhodnuto, námořnictvo USA mělo jen tři bojeschopné letadlové lodi a ve filmu je trefně zobrazeno, jak admirál Chester Nimitz, velitel celé tichomořské flotily, riskoval. Pokud by neuspěl, celý západ USA by se dostal do ohrožení japonskou pozemní invazí.

Stojí za zmínku, že ve filmu je zobrazena nejen ohromná odvaha pilotů letounů Douglas SBD Dauntless, které dokázaly zvrátit průběh bitvy u Midway, ale i hrdinství pilotů zastaralých torpédových bombardérů Douglas TBD Devastator, jejichž torpéda nefungovala a samotné letouny byly tak pomalé, že byly pro japonské stíhačky Zero tak jednoduchý cíl, že jejich piloti mluvili o lovu na kachny. Po dalších dvou letech se situace v bitvě na Marianách obrátila a byli to zase američtí stíhači, kteří rozstříleli japonská Zera. Ale to už je jiný příběh.

Velkofilm Roland Emmerichadoporučuji zhlédnout v kině, jedná se o neopakovatelný zážitek, který vám sledování u počítače nebo televize rozhodně nenahradí.

Oficiální trailer:



zpět na článek