18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

FEJETON: Vy a ty a já

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Helena 18.2.2009 1:19

Někdy je velmi obtížné se zapojit do diskuse, např. na Idnes, kde se neznámým lidem tyká,

což není v běžné společenském styku normální ani dneska. Nelze přece přijít do obchodu a říci "dej mi ty boty vyzkoušet". Z toho usuzuji, že z mnoha diskusních serverů slušně vychovaní lidé utekli. Zůstala tam sebranka, které to nevadí, a pak to vypadá, když to člověk čte, že ona je průměrným vzorkem populace. Což není pravda.

Helena 18.2.2009 0:50

To nic, přimotal se sem nějaký blekota.

Fafa 18.2.2009 0:14

Pane Hoffmane

"To ste pekne po*rala, Jana, mate padaka!"

You f.cked up royally, Jane. Get lost! 

Vitin 17.2.2009 22:39

Poznámka k angličtině

V angličtině se vyká. Tyká se pouze Bohu.

Hal 18.2.2009 1:03

Re: Poznámka k angličtině

To je blbost

Jiri 17.2.2009 21:35

tykani????????

Mimochodem, jestli anglictina neco nedela, tak to je prosim spis tykani. JInymi slovy, kdyz bych vynechal jine aspekty, jako je ton, kontext, atd. a byl bych pritlacen k tomu, abych rekl, ze anglictina neco vynechava, tak bych bez vahani rekl, ze to bude tykani. Vetsinou se tyka druhou osobou cisla jednotneho a podivate li se na anglictinu tak to je presne ta osoba, kterou anglictina vynechava - vynechava li neco (you are).

J.G. Pašek 17.2.2009 17:55

V angličtině se respekt dá velice snadno vyjádřit a rozeznat . . .

!!

Eva D. 17.2.2009 18:55

Re: V angličtině se respekt dá velice snadno vyjádřit a rozeznat . . .

Souhlasím. VV

Marat 17.2.2009 15:58

Jet možné, že něco takového snáší feministky?

Že i slečny se oslovují "vole"? To je strašné. Jak je možné že feministky neprotestují proti takovému zvrhlému sexismu a mužskému šovinismu? neměli by se domáhat, aby i mladíci se oslovovali  místo vole "krávo" ?.

Marat 17.2.2009 16:21

Re: Jet možné, že něco takového snáší feministky?

Volové jsou sice zvířecí eunuchové, ale i to by mělo být pro zuřivé feministky nesmírně urážlivé.

Jakub S. 17.2.2009 16:46

Re: Jet možné, že něco takového snáší feministky?

Proč by protestovaly - ženy přece, je-li rovnost, můžou všecko... i cokoliv jiného.

JJ 17.2.2009 17:51

naopak

proc by melo byt totho osloveni vyhradne privlastneno muzskou casti populace?

Helena 18.2.2009 0:24

Re: naopak

Protože žena je evolučně vyšší tvor. Proto by si něco takového neměla dovoli. Noblesse oblige.

Hal 18.2.2009 1:07

Re: Jet možné, že něco takového snáší feministky?

Kdepak, musíme postupovat podle zavedeného vzoru "host"/"hostka", takže "vůl"/"volka", "kráva"/"kravek"

Míra 17.2.2009 15:44

Pokud jstem dobře povchopil,

mluvíme o zdvořilosti. Angličani sice mají pro oslovení jen jeden tvar zájmena JÁ, ale v kontextu velmi správně poznáme, kdy jde o přátelský či rodinný vztah nebo o vztah lidí, kteří mají rozdílné společenské postavení. Jak jsem upozornil na začátku, jde o zdvořilost.

Přestože si pana Ladislava Špačka vážím, nesouhlasím s ním (pokud to opravdu řekl), že se má smazávat a omezovat zdvořilost. Spíše se přikláním k tomu, že p. Špaček upozornil na nešvar ve společenském styku lidí na různé společenské úrovni. A takové upozornění je opravdu namístě. Poslouchám-li v autobusu mluvu dnešních desetiletých školáků, přímo z ní cáká neúcta ke všemu a ke všem: fotr je debil, učitelka je kráva, spolužáci jsou volové, jen každý z těch desetiletých mudrců má právo hodnotit negativně, protože už z domova neví, co je úcta k jinému člověku a neví ani, co je úcta k sobě. Bohužel také vím, že rodiče těchto dětí byli vychováni v neúctě ke svému okolí a dětem jen předávají svoje vzory chování.

Nemá smysl nadávat a rozčilovat se. Jedinou možností je být zdvořilým k sobě a ke svému okolí a zdvořilost také vyžadovat. To, co bylo za šedesát let bolševické vlády vyrváno z kořenů, nenaroste za rok nebo dva. Přesto se těším na to, až si lidé budou vzájemně projevovat úctu nikoli z povinnosti, ale z pouhé vnitřní potřeby. Dočkám se?

miroslav.vojta@volny.cz

Peter 17.2.2009 17:15

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

Vazeny Miro, plny souhlas. Ziji 30 let v anglicky mluvici zemi takze mohu snad posoudit jak se chovaji lidi v "anglicke zone". Nemam mnoho praktickych zkusenosti z dnesniho  "mladeho" Ceska  ponevadz jsem tam dlouhou dobu nebyl. Soudim z konverzace na ceskem "webu" kde bohuzel ne pouze mladi pouzivaji skodomyslne, urazlive nebo sproste slova pouze proto, ze druha osoba ma jiny nazor. Neco takoveho je typicke pro "nase" lidi. Obcas projdu diskusni stranky Anglie, USA, Kanady, Australie ale nikdy nenajdete hulvatsky ton debat jako v Cesku. Cim to je? Je to tim ze Cesi jsou hulvati? Nechci tomuto verit.Nebo ze by pouze sprosti lidi obsadili cesky web?Nevim, pouze Vas tam v Ceske republice lituji pokud se musite s temito lidmi stykat v kazdodennim zivote.

RZ 17.2.2009 17:51

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

Milý P., z našeho státu formou několika vln (před IIWW, po r.1948, po r.1968) odešla většina inteligence, nedivte se tedy, že v tomto plebejském státě se často nahlas ozývají velmi prostí lidé.

Kanuk 17.2.2009 20:01

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

RZ, i prostí lidé mohou být slušní a naopak, lidé z "lepších vrstev" hulváti.

RZ 17.2.2009 20:36

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

Máte přirozeně pravdu, chtěl jsem touto jemnou formulací označit lidi primitivnější.

Eva D. 17.2.2009 18:54

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

Je to stále velký rozdíl, milý Petře. Nakonec míváte pocit, že jste úplně bezbranný, zejména přijedete -li tam odtud,  a že opravdu nezbývá než na hrubý pytel hrubá záplata. Nakonec, projevuje se to i na silnicích.... ve stylu  řízení mnohých z nás.

Možná jsme tu moc namačkaní?

Peter 17.2.2009 23:57

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

Mila Evo (to jmeno mam rad, Eva byla moje velka opravdova laska), jeden z mala duvodu proc jsem v Cesku nebyl od  pohrbu moji matky je prave tato neomalenost. Nevim, my se v Kanade takto k sobe nechovame.

Cech 18.2.2009 6:06

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

Ale za to tam bijete cernochy!

Hal 18.2.2009 1:13

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

To, co je u nás na povrchu (hulvátství), je u vás pouze lehce skryto. Stačí jedna menší potíž, a slušnost je v trapu.

Eva D. 17.2.2009 18:48

Re: Pokud jstem dobře povchopil,

R^R^R^

VV

Dočkáte, doufám. Je to projev agrese a v podstatě malého sebevědomí. Člověk se tedy sám musí chovat tak, aby ti mladí pochopili. Někteří pochopí, časem.

Jarmila 17.2.2009 15:36

Opravdu to není jednoduché

To už tu bylo, byla jsem překvapená, když jsem přišla na úřad a tam vrátná s opásána metrovým opaskem s pistolí na mne, 16ti letou studentku uhodila :Co si přeješ soudružko? S chutí jsem ji odvětila hledám pana x - nevíte kde má kancelář - madam?

Mám známé manžele, kteří si stále už 20 let vykají. Někdy myslím, že to má něco do sebe. Jen nevím, jestli u toho vykání zůstanou i při intimnostech. Kdo ví?

Hal 18.2.2009 1:15

Re: Opravdu to není jednoduché

Také takové znám, a vždy mě z toho jde mráz po zádech.

Teď se mi vybavil straý a hloupý vtip: "Už je tam, milostivá, můžeme si tykat..."

O.K. 17.2.2009 14:16

Každý jazyk má svá špecifiká

Kdo čte anglické historické romány, ví, že i tím jedním "you" (což je původně opravdu vykání) můžete dát podřízené osobě pěkně vyžrat, že je podřízená. Takže např. v Anglii  kuchařka byla zásadně "Hillová", což ale bylo pořád lepší než služebná, protože to byla jenom "Fanny".  Fany nebo Hillovka ovšem svému zaměstnavateli musely říkat "sire" popřípadě "Vaše lordstvo". A i v mnohem svobodnější Americe byl zatracený rozdíl mezi "you, Miss O´Hara", "you, Miss Scarlett" a "you, Scarlett". Nemluvě o "you, Pork" ;-)

Zemí, kde si OPRAVDU všichni tykají, je prý rovnostářské Švédsko. IKEA údajně ze začátku v některých státech pěkně narazila, když ze zvyku tykala na prospektech a billboardech zákazníkům, což oni brali jako nehoráznost.

Jestli to ale platí i pro krále, to nevím.

dulcibelka 17.2.2009 15:12

Re: Každý jazyk má svá špecifiká

Mno, viděla jsem tam vystavená blahopřání ke královským narozeninám, a oslovení Ahoj králi, přejeme ti...bylo docela frekventované :-)

Hal 18.2.2009 1:17

Re: Každý jazyk má svá špecifiká

to je zajímavé, s tím Švédskem, to jsem nevěděl...

Xaver 82.117 17.2.2009 13:32

Pane autore, neberte si to tak.

Hulváti a hlupáci byli, jsou a budou. Každá generace má svůj slovník a ten současný je obrazem, bohužel, angličtiny, kde se v běžném hovoru hýří vulgarismy jen o něco méně, než ve filmech angloamerické provenience. A přesto tam existují i lidé noblesní. A jestli pan Špaček plácnul takovou koninu (neviděl jsem), tak by se nad sebou měl vážně zamyslet. P.S. Děvčata si dnes často říkají mnohem ostřeji, než jen ty vole. To je taková lehce hysterická póza vyrovnat se "chhlapům".