29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

FEJETON: Velikonoce po bavorsku s českým akcentem

Že se blíží Velikonoce, to si v naší východobavorské vesnici o šestnácti staveních uvědomí i ten největší absentér křesťanských tradic - čímž myslím v první řadě sebe - nejpozději na Květnou neděli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 27.3.2016 11:03

Nemci, ani Bavoraci nejsou jako my

Jsou lidskym vyvojem o neco za nami, mozna o sto, dve ste let, a nedejme se klamat jejich ekonomikou a nejakym poradkomilnictvim apod.

Vubec kdyz se rozhledneme kolem, jsme v te Evrope obklopeni relativne barbarstejsimi narody a nejen obkliceni, z cele Evropy je nase zeme lidsky nejvice vyvinuta. A nerikam to proto, abychom se nejak busili v prsa, je to proste tak. Nemyslim ovsem, ze se mnou budou tento nahled sdilet ostatni Cesi (Moravaci...), protoze k te Evrope mame stale tendenci vzhlizet, anebo se pred ostatnimi narody ponizovat, za vetsi vyspelost naroda, lidu, pomylene znaky povazovat...

Konkretne odrazovym mustkem pro tento muj nahled bylo to uz tak omlete povidani o nechapane pomlazce, vsude kam se v clovek Evrope a nejen v te, podiva. Snad jedine my Cesi jsme schopni mit nadhled ve vsech smerech ohledne toho vymrskani zen a divek (sam jsem se toho nikdy neucastnil, ale rozumim tomu jako jiste tomu rozumi cely nas narod, neodsuzuji to). Ovsem nezakladam ten svuj nahled ohledne vyspelosti naseho naroda jen na nejake pomlazce, nebo jinych konkretnosti, ale je to vysledny souhrn delsiho, zivotniho uvazovani.

B. Novacek 27.3.2016 11:59

Re: Nemci, ani Bavoraci nejsou jako my

Takze skoro vyvoleny narod, pane Vaclaviku, ze...? Hm...proc tedy prislusnici tohoto vyjimecneho naroda stale dokola voli do sve vlady bandu neschopnych, podlezavych, karieristickych lumpu??

V. Vaclavik 28.3.2016 11:47

Re: Nemci, ani Bavoraci nejsou jako my

Tomu byste se svym uzkym rozhledem nerozumel. Ale pokusim se naznacit odpoved analogii - lide okolniho sveta jsou stale jeste v detskem veku, kdezto Cesi uz jsou teenageri a to je jak znamo vek zmatenosti, rebelie, relativismu, vek upadle viry, vek neposlusnosti...

Jednou z kardinalnich znamek naseho rozumoveho vyvoje, kterym jsme predstihli okolni svet, je to nase zname bezverectvi, ktere ma za vysledek nas cynicismus, nase svejkovani, nasi schopnost ironizovat a vubec mit humor, kteremu svet sotva rozumi, jestli vubec. To vse je znamkou naseho vyvojoveho predstihu nad civilizovanym svetem, o tom necivilizovanem ani nemluve.

Vesmes jsme jiz opustili iracionalni viru v nejaka bozstva, ale jeste jsme nenalezli viru v sebe sama, viru v rozum, tedy viru v cloveka jako takoveho. Proste se nalezame ve veku hledani, jako ti teenagerove, coz je vek nebezpecny a muze trvat mozna i nejake to stoleti, ale jsme na spravne ceste, z niz neni cesty zpet, je jen cesta kupredu, k dospivani do podoby praveho homo sapiens, tedy clovka moudreho, rozumoveho, na rozdil od minuleho stavu cloveka detsky slepe vericiho pohadkam o nejakem nadprirozenu.