18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

FEJETON: Ty kráso!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sch.glosátor 5.3.2007 16:49

Veumi fpvávně fečeno.

Tak nějak by to fekl můj fímfký pfítev Piuf Čůvuf...

GBShaw 5.3.2007 11:30

Nenechejte se otrávit!

Paní Koubová,

váš článek jsem s potěšením přečetl. Nenechejte se otrávit rádoby ušlechtilosti "kritiků" typu zirje. Ať si klidně studují své odborné statě. Ty citované dějiny estetiky i Kulkovo Umění a kýč mám v knihovně a pokud budu žíznit po odborném stanovisku jistě v těchto knihách rád zalistuji. V Neviditelném psu si však raději přečtu vaše půvabné vyprávění klišé neklišé.

zirje 5.3.2007 12:29

Re: Nenechejte se otrávit!

nejsem "kritik", který v prachu své knihovny louská "odborné statě" u čehož má orgasmus. Ani jsem nechtěl paní Koubovou otrávit, na to je článků tohoto typu na Psu natolik málo, že beru s povděkem každý - nicméně vyjádřuji se k němu podle svého přesvědčení. 

zirje 5.3.2007 12:32

Re: Re: Nenechejte se otrávit!

nemluvě o tom, že termín "rádoby ušlechtilost "kritiků"" je dost rudoprávový epiteton constans. Hele, fuj! Intoš!!!! Asi nejspíš buržóazní?

milakoubova 5.3.2007 10:48

nedá mi to...

... a musím reagovat na zirje - očekávala jsem, že se tenhle kacířský text někomu vzpříčí v krku a nemýlila jsem se -- kritiku bych byla ochotna akceptovat, pokud by si můj text hrál na odbornou stať, ale hned v prvním odstavci jsem snad jasně vysvětlila, že se do téhle hry pouštět nechci, právě naopak -- kdysi dávno jsem při studiích byla nucena si přečíst nejednu teoretickou práci, která se zabývala rozborem uměleckých děl z pozic estetiky, filozofie apod. -- musím ovšem říct, že čím jsem starší, tím raději mám texty, které se nesnaží diskvalifikovat běžného čtenáře používáním odborné terminologie (jež někdy zavání až jistým snobismem a arogancí - ledaskomu totiž dělá velmi dobře vědomí, že patří do "klubu zasvěcených", kam nemá jen tak někdo přístup) -- za svým textem si stojím, především pak za jeho hodně odlehčeným tónem, který si kladl za cíl především pobavit - a pokud se mr. nebo mrs. zirje vrátí, ráda si přečtu, v čem konkrétně hlásám nějakou pitomost, doufám že bude tento rozbor proveden skutečně fundovaně

zirje 5.3.2007 11:00

Re: nedá mi to...

ale starou belu snobismus a arogance... Také jste mohla postřehnout, že v zásadě stojím při Vás, tady by se na Vás mohli sesypat zcela jiní supi... jestli mi něco konkrétně vadí na Vašem textu, pak je to používání otřepaných klišé - kontrastů vysoké-nízké, vznešené-přízemní. V tomto já vidím nebezpečnou kombinaci nekompetence a PRÁVĚ snobismu. Odvolávání se na obyčejného čtenáře je taky snobismus - naruby. Takže nejde o konkrétní pitomost, ale o pokleslý přístup k tématu. Viz Tomáš Kulka, Umění a kýč (včetně kýčovitého psaní o umění!). Jinak jsem Mr.

zirje 5.3.2007 11:04

Re: nedá mi to...

ááh, ucvakl jsem odeslat....

Vy skutečně považujete svůj text za kacířský? Jak jste na to proboha přišla? Ještě hřích pýchy :-(!

zirje 5.3.2007 9:17

krásno&věda

výše přečtené je jen snůškou vypsaných žvástů&nepochopení tématu. Což takhle si přečíst alespoň základní literaturu o estetice, pak se posadit a začít myslet? Tohle je jen medvědí služba, která prospěje akorát tak nenapravitelným psím pozitivistům, co tady budou perlit o tvrdých datech, měkkých vědách a o tom jak se umění má  uživit samo na tržním principech.

Na začátek doporučuju Gilbertová, Kuhn, Dějiny estetiky, vyšlo někdy v šedesátých letech, ale pořád špička v oboru