28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hromadka Jaromir 11.2.2008 11:27

hele vole

Nemohu odolat a musim napsat  par slov. Pravda, na Moravě jsem nějaký ten nebyl a navíc jsem tak trochu brněnské potróblenec  ale my na Moravě si vole vole neříkáme  a tak mohu přidat jenom tohle: Jdou dva kořeni a jdou kolem chléva a jeden povídá hele vole videl jsi ty voly ve chlívě? se vr vole,   no a hele vole oni na sebe človeče člověče

nemam do pěruna nic vic dodat protože jsem ogar ostravacko-valašsky

Profesor V. Viktora 10.2.2008 19:16

K těm volům

Já jsem toto domácké oslovení zažil už v roce 1962. kdy jsem jako vedoucí z pionýrského tábor v Supím Potoce u Lokte vedl sebe (vypadlá plomba) a jednoho pionýra (trhání zubu) k zubaři. Oba výkony provedl dentista prefektně, já v zastoupení rodičů podepsal svolení k vytržení zubu a šťastný hoch už nepronásledovaný urputnými boletmi se radoval a párkrát po cestě do tábora s jistým uznáním mě oslovil "vole".

Majkkl 8.2.2008 16:09

Joooo!!

R^R^R^

Riman 8.2.2008 15:36

Cestina zna docela presny preklad

Understatement = slaby vyraz

Mimochodem, za mych mladych let se prosazoval vyraz "prase", ale "vul" nakonec prece jenom suverenne vyhral

JK 8.2.2008 13:42

I když

byl autor mrtev smíchy, jistě ho přece jen aspoň trochu zabolelo to „řešíš“.

Ivo 8.2.2008 20:00

Re: I když

Ano.

honzak 8.2.2008 13:41

autor zřejmě

neabsolvoval ZVS. Pak by ho takový rozhovor nevytočil, protože vševojsková mluva používající slovní základ

πča pro úplně všechna podstatná jména, přídavná jména i slovesa by ho jednoduše zabila. Pro starší dodávám, že v mluvě tzv. kádrů se místo vola vyskytoval soudruh. I ve vypjatých chvílích, jako např. kpt. Mach, řka "Kurwa soudruzi, já vám to říkám po dobrým. Neszerte mě!!!" (L.P. 1975, VÚ 5739)

Ivo 8.2.2008 20:04

Re: autor zřejmě

Základní vojenskou službu a poddůstojnickou školu jsem absovoval mj. v Tatrách a nadužívání slova p. a výkřiku do p. mne první den překvapilo. Postupně ho bylo tolik, že jsem si při návštěvách doma musel dávat pozor - a ještě nějaký čas po vojně taky. Nadužívání tohoto termínu bylo či je charakteristické pro mladíky, kteří mají ZVS za sebou teprve krátce.  

Petr 8.2.2008 11:48

"volují" už i něžné dívenky...

onehdá v metru jsem seděl na trojáku v rohu a přisedly si dvě slečny (věku teenagerovského) a jaly se hlasitě konverzovat  de facto přese mne, takže se nedalo neposlouchat, a obě se v každé větě nejméně jednou, ale spíše několikrát oslovovaly oním "žolíkovým slovem" označujícím kastrovaný hověyí dobytek, a když už to nebylo k vydržení s dovolil jsem jim navrhnout, zda by nebylo na místě používat spíše biologicky příhodnější vzájemné oslovení "ty krávo", zalapaly po dechu a než stačily cokoli říci, půl vagonu metra vyprsklo smíchy a slečny raději v nejbližší stanici vystoupily... 

-pp-) 8.2.2008 10:28

totálně mimo

Když už autor nemá ponětí, co to je understatement, nemusel by aspoň vysvětlovat v novínách, co to je.

Understatement je způsob, jak pochválit gentlemana a přitom ho neuvést do rozpaků. Typická je scéna z Krále krysy, kdy Angličan v zajateckém táboře v Japonsku dostane od Američana míchaná vajíčka, navíc skutečně dobře udělaná. Angličan se vzepne k maximální možné pochvale a suše řekne, že ta vajíčka opravdu nejsou špatná, a Američan ho chce zabít, protože je z jiné kultury, kde se naopak o všem vykřikuje jak je to úžasné a skvělé.

Reakce autora 8.2.2008 12:08

Re: totálně mimo

Vycházel jsem z definice Alfreda Hitchcocka v knize jeho rozhovorů s Truffautem. Ivo Fencl

-pp-) 8.2.2008 12:48

Re: Re: totálně mimo

Díky za reakci. Tu knihu neznám, takže nemohu soudit, kde a jak došlo k posunu významu. Že by si ho vypůjčil Hitchcock a použil v nějakém novém stylu... nevím. Understatement jsem nikdy nepotkal jinak než ve významu onoho britského "opatrného chválení" u sebe i jiných.

U nás zase máme místy to české "ty knedlíčky se mi zrovna dneska nějak nepovedly", i když to už není ani understatement, ale taková rituální komunikace.

-pp-) 8.2.2008 13:57

Tak jsem se snažil dohledat si to aspoň na internetu...

...a zkrátka řečeno, s Hitchcockem máte svou pravdu. Bral understatement ("zdrženlivé vyjádření") jako protipól k overacting ("přehrávání").

---Proto nechtěl, aby herci dávali najevo ohromné emoce... ...Dával přednost understatementu, čili aby herci hráli méně a někdy dokonce hráli proti své roli... Rozdíl mezi přehráváním a understatementem vysvětlil na tomto příkladu: Když strčíte americkou herečku do studeného bazénu, bude hystericky přehrávat, ale britská herečka se bude chovat důstojně, jako kdyby se jí to stávalo denně.---

Pro mne understatement je a zůstane prohlášení typu ty jsi ale zlobivý chlapecto bylo poněkud nešťastné rozhodnutí, nebo pojď se podívat, řekl bych, že jsem ten obývák vymaloval docela hezky, nicméně tento významový posuv svou logiku má a holt se s ním budu muset smířit.

Rozhodně díky... 8.2.2008 15:30

Re: Tak jsem se snažil dohledat si to aspoň na internetu...

... za zpřesnění, v angličtině vůbec nejsem kovaný. IF

Schumacher 8.2.2008 10:09

Zajisté, ale neplýtvejme negativními emocemi kvůli těm East endu , kteří ono jemné umění sebeovládání a lehké ironie nezvládnou.

Ponechme jim jejich vole za každým druhým slovem. Nezapomínejme, paneministře, že i o ni jsou daňovými pioplatníky a našimi voliči. Zejména oni, že pane ministře.....

Honza z podhůří 8.2.2008 8:32

můj dnešní understatement

Dík za hezký článek - také jsem si dnes užíval svůj "understatement" - před naší řadovkou mi už po "milionpáté" soused schválně nacpal (už včera) asi tak 15 cm za hranici pozemku (tj. k nám) svou lavičku a popelnici. Mám to přímo u vjezdu do garáže, takže to překáží (vadí to při otevírání dveří auta, riskuji odření boku auta při zajíždění a tak podobně). Jedna z "malých", pernamentních "špatností," kterými nás celé roky  "zásobují." A na jejich domě lehce povytažené rolety (manželka tomu říká "špízovní mezera") a za ní vidět otevřené okno (asi aby nepropásli, až budu odjíždět do práce). Obvykle jim to (většinou hned) zas posouvám zpět, ale dnes ne. Dnes jsem si pomyslel něco v tom smyslu, že to vypadá na dost pěkný den na to, abych si ho nechal kazit jedním primitivním debilem, očistil jsem námrazu z oken auta a odjel. No, možná jsem jim tím aspoň pokazil začátek dne. Nebo ale taky ne - třeba si myslí jak "vyhráli," a budou se z toho radovat celý den. (Vždyť důchodci mají už vcelku málo důvodů k radostí, že :-)) Asi se ale nikdy nenaučím jen tak to "hodit za hlavu" - přiznávám, že mne to, ač jsem velký kliďas, (zase) naštvalo. Tady je ale, jak vím, každá reakce (na takovouhle "akci") už dopředu špatná - namísto "být či nebýt" řešit stále zda zpět "posunout či neposunout." Co je lepší? Nevíte někdo? Poradíte??? (PS: však to znáte - "zastřelit je nemůžete....." a stěhovat se nehodlám)

hilly 8.2.2008 9:46

Re: můj dnešní understatement

Kousky přečnívající na váš pozemek ořezat motorovou pilou - stačilo by u té lavičky ;-)

LJG 8.2.2008 10:16

Re: Re: můj dnešní understatement

Nakreslit pro začátek čáru? Pokračovat, pokud bude lavička za čárou, nápisem: "Pro nechápavé - to je hranice", třetí den z auta vyndat piku a zálibně si ji prohlížet ...:-D

LJG 8.2.2008 10:17

Re: Re: Re: můj dnešní understatement

opr pilku

Jura Jurax 8.2.2008 14:26

Re: Re: Re: Re: můj dnešní understatement

No, píka s dlouhým, ostře broušeným ostřím by taky nebyla od věci ...

Honza z podhůří 8.2.2008 10:53

Re: Re: Re: můj dnešní understatement

čára tam je (řez v asfaltu - když jsem dělal nový povrch), nápisy (špendlené na lavičku) vyzkoušeny, dokonce i dopisy do schránky..... Pilu bych raději nezkoušel - přece jen parkuji před domem - i když zatím jen jednou jsem měl povolených (těsně před vyšroubováním) všech 5 šroubů na levém předním kole (už ani nevím za co to bylo).

Kolombo 8.2.2008 12:23

Re: Re: Re: Re: můj dnešní understatement

Namontovat levnou průmyslovou kameru a za pokus o vraždu poslat souseda do kriminálu.

jkotek 9.2.2008 14:46

Re: Re: Re: Re: Re: můj dnešní understatement

Presne tak. Povoleni sroubu na kole je pokus o vrazdu. Ci pri nejmensim o tezke ublizeni na zdravi.

Hromadka Jaromir 11.2.2008 12:02

Re: Re: Re: Re: můj dnešní understatement

můj spolupracovník mi pravil: nejhorší kletba od cikánky je: tož ti přeju špatneho suseda. a je to

nejlepši je asi se odstěhovat a myslet na vyšší boží spravedlivost, že ty boží mlýny atd.

Schumacher 8.2.2008 12:06

A co plot ?

Stačilo by zarazit železnou štangli bránící posunutí lavičky a popelnice na Váš pozemek.

Reakce autora 8.2.2008 12:14

Re: můj dnešní understatement

Je to, přiznal bych si, ale také v nechuti komunikovat. Kdo vystrkává cokoli, touží po dialogu. Chápu, že není čas ani chuť, ale pokud omezovaný jednoznačně a asertivně vyjádří svůj požadavek (a nemusíá to být vždycky doprovázeno hmotným úplatkem), omezování skončí. Pravda je, že po čase třeba začne jinde. Je to námět na příběh. Ivo Fencl    

Honza z podhůří 8.2.2008 14:51

Re: Re: můj dnešní understatement

Asi máte pravdu - jenže ze strany mých sousedů je dialogem hádka - po té já netoužím (má "nechuť komunikovat").

To chápu 8.2.2008 15:37

Re: Re: Re: můj dnešní understatement

Sám bych totiž do toho nešel. Jenže jiný nám řeknou, že jsme baby a že "neřešíme". V dnešní době je ale fakt někdy lépe neřešit, než skončit na pohotovosti:-))) Nebo aby to nedopadlo jako v té grotesce, kde Laurel a Hardy prodávali vánoční stromeček:-))) I.

servác 8.2.2008 7:37

je to v podstatě vycpávka,

méně gramotný Američan říká za každým slovem: you know, Američan černé pleti pak: man, a to i když mluví se ženou. Václav Havel, jsa inteligentem, říkal ehhhm. Proč se však ujal ten absurdní vůl, netuším.

J.G. Pašek 8.2.2008 8:52

Re: je to v podstatě vycpávka,

Verbal nervous tick . . . .