29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

FEJETON: Sebeironie, kde jsi?

Světem obchází strašidlo, strašidlo jakobínství, mohl by teď napsat Karel Marx. Horší než kádrování soch a dějinných osobností je bující fanatismus myšlení. Smrtelná vážnost, s níž jakobíni pokroku poměřují svět i sami sebe. Atmosféra vytěsňující Zlo a s ním i vše, co zavání nadsázkou, humorem, vtipem, satirou, alegorií, ironií či sebeironií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 2.7.2020 22:07

No, natření technický vzácného tanku nebyla sebeironie, nýbrž čistá blbost dotyčného "umělce".

J. Kraus 2.7.2020 19:52

"... vše, co zavání nadsázkou, humorem, vtipem, satirou, alegorií, ironií či sebeironií..." Tyto kvality skutečně patří do světa starých bílých mužů. V tradici jiných civilisací stěží něco podobného najdeme a i my jsme se k tomu dopracovali dosti náhle a celkem nedávno. Po celá staletí bylo podobné vidění světa výjimkou, napadá mě jen Petronius, Boccaccio, Villon. Jerome Klapka Jerome, první v moderní době? Ještě v předprvoválečných "Humorech" kvetou vtipy zoufale prvoplánové a z dnešního pohledu trapné, jaksi v německém stylu. Pamatuju, jak někteří starší lidé ještě v šedesátých letech všemu intelektuálně složitějšímu říkali škodolibost, rypáctví, šaškovství, zlomyslnost, jízlivost a brali to jako osobní urážku. To ovšem byli, na rozdíl od dnešních nenávistníků, poctivci vážného založení, těžce zkoušení životem. Když jsem někdy v patnácti objevil v knihovně Bohatýrskou trilogii, bylo to zjevení. Hra se slovy, parodie na něco, co jsem teprve musel hledat, otevření průhledu do světa nejen první republiky. Občas ji v elektronické podobě někomu mladšímu pošlu, taky - z jiného soudku - knihy H.J.Zillmera. Nezájem, nepochopení. Prý už i K.Čapek se musí převyprávět, aby mu mladistvý intelektuál rozuměl.

Snad ty uvedené a mizející kvality souvisely s romantismem, s jeho jemným duchem, hudbou té doby. Vrcholilo to a odeznělo někdy v šedesátých letech. Dnes si pustím na youtube třeba něco starého trampského a do toho skočí reklama. Jako by mi nepříčetný primitiv dal ránu pěstí. Já jsem stý shlédnuvší, orgie přetékající negací mají miliony shlédnutí. Na troskách nepochopitelného světa starců pučí na krátkou přechodnou dobu svět nový s jinými paradigmaty. Nestačí vyrůst, dlouho nepřežije a staré bílé muže to vše bolet nemusí. Z dnešního marasmu může svět vyvést zase jen bílý muž. A možná ne už celý svět, ale jen sám sebe. Jen co bude ještě víc přitlačen ke zdi.

Ta busta mi připomněla výborný film "URNA_ Útvar Rozhodně Neživých Agentů _ R.I.P.D. (2013)".

J. Krynický 2.7.2020 13:25

Opravdu mi není jasné, jak je natření tanku na růžovo projevem ironie nebo dokonce sebeironie.

V. Petr 2.7.2020 12:56

Optimismus je opiem lidstva. Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij. Ludvík...

J. Hajský 2.7.2020 11:51

Někdy v šedesátých letech se říkalo, že Antonín Novotný neblahé paměti prý vtipy o sobě a vůbec o komunistech sbírá. Bohužel i s vypravěči.

Ta doba zase nastává. Ne že by odpovědní politici vtipy na zelené šílenství, Grétu, černochy, muslimy, MeeToo a 72 pohlaví začali sbírat. To ne. Budou se sbírat jen jejich vypravěči. V "demokratickém Západě" to už tačíná.

M. Krátký 2.7.2020 10:52

naprostý souhlas - dvojice autorů Rada a Žák byla a je v naší rodině vždy ochraňována - našeho táty spolužáci - hezký den R^R^R^

P. Staronový 2.7.2020 9:18

Fanatici nesnášejí ironii. Přitom jsou jejím nejlepším cílem. Těch vtipů, co obíhalo "za komančů".