23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

FEJETON: S Izraelci v Praze

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jurajda 12.5.2009 21:58

To je strašně zajímavý!

Ovšem Obama si nestěžoval ani Obamová!

Sigmund 12.5.2009 22:03

Re: To je strašně zajímavý!

Protože oni nejsou zvyklý na ten Izraelský komfort. Jinak by se jistě také podivili,že ve dvouhvězdičkovém hotelu nedostali k snídani lososa. :-)

DavidK 12.5.2009 18:33

Pro autorku fejetonu, ale zejména pro Jirku a další

   Nevím, kdy jste v Praze naposledy byli., nevím, co je u vás laciný hotel a kam v Praze chodíte. Určitě je v Praze dost podfukářů a nesolidních hotelů, služeb atd., ale používám-li v ČR (ano, mimo pRahu) 3 hvězdičkový hotel, tak pokoj má minimálně tolik postelí, kolik si zaplatím a snídaně je slušná. Pokud jste byli na ubytovně pro dělníky z Východu, přes víkend provozované jako hotel .... no pak bych se nedivil.

   Směnárny? Jedině blb si nezjistí předem kurz a jedině blb nezkusí nějakou banku a směnárnu - a pak si vybere. A mimochodem - právě ty směnárny, kde lze podle majitelů očekávat, že jde o pračky peněz, mají kurzy nejlepší. Protože potřebují obrat a ne zisk. Jenomže tyhle směnárny právě nejsou na těch nejexponovanějších místech. Naopak bank, kde lze směnit, je víc než dost.

   A Praha? Ano, upadla. Ale ne tak a ne tam, jak píšete.

Kem Azbrna 12.5.2009 17:07

Podobný fejeton by se dal napsat i o Jeruzalemě nebo Londýně

Paní turistka si vybrala Prahu snad proto, že je ji blízká. I když to skutečně je spíš literání cvíčko než kritika, chápu, že některé čtenáře pohoršil její způsob vyjadřování. Mně sice neunikl slabý pokus o sebekritiku, přesto byl pro mne velmi potěšující výkřik té české paní na letišti "Shut up!". Slušně dodávám, PLEASE!

martin silenus 12.5.2009 13:23

s izraelci kdekoli

nejhorsi turiste na svete jsou izraelci, neni nic desivejsiho nez zjistit, ze do vaseho klidneho hotylku prijel zajezd turistu zidovskeho statu... mluvim z vlastni zkusenosti.. chile, argentina, thajsko, filipiny.... vsude to same :( idealni jsou staty kam se s izraelskym pasem ci razitkem nedostanete...

kopretina 12.5.2009 20:34

Re: s izraelci kdekoli

Nevzevšeobecňujte. Většina Izraelců jsou slušní lidé. Ano, i mezi Israelci jsou prasata, ale říkat, že každý Israelec je prase, je hrubý antisemitismus. Muslimské země, které bojkotují Israel, jsou primitivní.

Sigmund 12.5.2009 20:40

Re: s izraelci kdekoli

Ahoj Kotě. My tu rozebíráme ten fejeton,proč jste přišla s muslimskými zeměmi? A o prasatech řeč nebyla. Že jsou Izraelci nejméně oblíbení turisté je všeobecně známý fakt. Víte,že spousta hotelů a to nejen u nás,raději nechávají pokoje neobsazené než by přijaly zájezd z Izraele? Myslíte že je to antisemitismus nebo vycházejí z nějakých zkušeností? ;-)

Jirka 12.5.2009 13:00

Plně paní autorku chápu,

sám jsem byl před 14 dny po delší době v Praze a koukal jsem jak vrána. V centru není jeden normální krám, samý zlatnictví, hadry a zase hadry, na normální český bufik, kterých tam bylo kdysi hafo a kde by se člověk slušně najedl, nenarazíte, všechno předražený, všude podivný existence, vekslující a drogy distribující Arabové a Balkánci, buřty a zmrzlina všude stejně drahé a předražené, normálního stánkaře nebo zmrzlináře ta mafie mezi sebe nepustí, mají to všechno obšancovaný. Směnárny inzerují, že vám dají za euro 25 korun, ale malými písmenkami česky mají dopsáno, že tato nabídka platí jen při směné v hodnotě vyšší než 40.000,- Kč na což si naběhne 95 procent zahraničních hostů a pak se jenom vstekají a rozčilují, když za euro dostanou 15 kaček. Slušného směnárníka ta mafie zase mezi sebe nepustí, radní v tý zlodějině jedou zřejmě taky. O taxíkách ani nemluvím. Dále, tolik zbědovaných, žebrajících lidí, v roztrhaných šatech, plných vyrážek, šíleně zanedbaných jako v Praze jsem ještě neviděl, takové chudáky v Jeruzalému nebo Tel Avivu nepotkáte, vím o čem mluvím, byl jsem tam. Pražané si už  na obrázek bídy a utrpení některých našich spoluobčanů zvykli, policajti to nevidí. Bohaté a pyšné město nemá chuť a zřejmě ani sílu s tím něco dělat. Je to možná tím, že politici nejezdí metrem ani tramvají, i když to mají zadarmo, nechodí po ulicích. Takže do Prahy už radši ne. To město se zkazilo.

huhu 12.5.2009 13:17

Re: Plně paní autorku chápu,

pane v Praze žiju, ale tam co vy nechodím, to je jen pro takové jako jste vy a profitují z takových jako jste vy, proto to taky může existovat...tak si nestěžujte za vlastní výběr míst kam jste šel....

žibřid 12.5.2009 18:12

Re: Plně paní autorku chápu,

Trochu omyl. Majitelé těch podniků neprofitují z návštěvnosti, jde o pouhé pračky peněz, takže prodělečnost podniku je jim šumák.

huhu 12.5.2009 13:18

Re: Plně paní autorku chápu,

jo a slušný směnárník ? víte slušní lidé směňují v bance nebo z bankomatu....

Wladows 12.5.2009 21:45

Re: Plně paní autorku chápu,

Dovolte abych se zasmál. ;-D Už jste si někdy spočítal o kolik vás každá banka obere při výměně peněz? Zlaté směnárny, mají mnohem lepší kurzy než banky, tj. nižší marže. Stačí nechodit do těch na turisticky nejfrekventovanějších místech, kde čekají na "kafky k oškubání" (tj. místo 26 vám dají 24 Kč/EUR apod.).

A při výběru z bankomatu si (aspoň české) banky účtují navíc pěkně tučný poplatek za transakci (okolo 100 Kč/výběr) plus ještě procenta z vybírané částky... :-/

Děkuji, nechci. Chodím do směnáren, několik jich obejdu (nebo se podívám na internetu) a vyměním za nejlepší nabízený kurz. R^

Janula 12.5.2009 15:28

Re: Plně paní autorku chápu,

jezděte na Moravu nebo do Slezska,je tam též mnoho hradůa zámků,krásná krajina,vinné sklípky,vinobraní 2.víkend v září ve Znojmě,krásná a upravená města,čisté vesnice a srdeční lidé.

LadaHaksna 12.5.2009 19:54

A to víno co vám nalijí určitě pijí sami, to je známé

dulcibelka 12.5.2009 12:37

To víte, madam - jiný kraj, jiný mrav.

U nás není zvykem v nějakém hostelu očekávat služby jako v Hiltonu, ani žehrat na nízkonákladovou leteckou společnost, chci-li ušetřit pár šupů.

Na údiv vaší hlasité spolucestující (mimochodem, také opravdu nejsme zvyklí chovat se co uječení trhovci, jak jste si na letišti jistě ráčila všimnout), kdože tu bude nakupovat, když ne vy, mohu jen opáčit, že na takové socky tady všichni určitě čekají...

Sigmund 12.5.2009 12:53

Re: To víte, madam - jiný kraj, jiný mrav.

R^

Ferda 12.5.2009 12:34

milí diskutéři

Naši někteří mílí diskutující Češi nepochopili, že se jedná o fejeton a ne o kritiku...

I-Worm 12.5.2009 12:02

Není to zvláštní?

snad každý druhý Izraelec básní o Praze, ale milostivá, která se zřejmě provdala z Čech do Izraele, je krajně nespokojena? Představte si, že není, je to nakonec dokonce velmi obvyklé. Mezi českými ženami je dost rozšířena pověra, že žena, která se dokáže provdat za (samozřejmě toho správného) cizince, je vysoce kvalitní jedinec, který si právem zaslouží obdiv okolí a zvláštní zacházení.

jnml 12.5.2009 10:50

Omluva autorce

Milá paní Gerloffová, sám za sebe se Vám omlouvám, že ne všichni moji spoluobčané se dokáží chovat zdvořile, nebo alespoň civilizovaně. Věřte mi prosím, že mě to velmi mrzí a je mi z toho stydno. Jsem moc rád, že se Vám alespoň Praha samotná snad líbila. Praze přeji, abyste na ni nezanevřela a Vám pak, při případné Vaší další návštěvě ČR, upřímně přeji méně těch nehezkých a o to více oněch příjemných zážitků než tomu bylo tentokráte.

huhu 12.5.2009 11:58

Re: Omluva autorce

tak takhle by se mohl omlouvat vlastně příslušník každého národa/státu. I paní autorka....

havránek 12.5.2009 12:38

Re: Omluva autorce

je mi líto, ale v příspěvcích jsem nenašel nic, za co bychom se měli omlouvat.Přál bych Vám vidět " gate" na letišti v Bruselu po odletu EL -AL do Tel Avivu a toalety, které židovští cestující použili. Asi byste hovořil jinak. Ostaně pracovníci ČSA zde na Ruzyni by mohli také vyprávět své.

huhu 12.5.2009 9:49

hloupé a snobské kecy

paní asi mimo Izrael a Prahu nikde nebyla...navíc jí není jasné, že za výběr a kvalitu služeb má zodpovědnost izraelská CK a hlavně ona sama...za málo peněz málo muziky...

JK 12.5.2009 9:38

Úroveň pohostinství v Čechách

strašná, obzvláště v centru Prahy. Není to spojeno se socialismem, ale prostě s tím, že majitelé těchto podniků mají pronájmy od města (rozuměj, podmazali úředníka), takže jsou nevypověditělní, špatně placení číšníci na to kašlou, ukrajinci v kuchyni vaří po svém a turisté nemají šanci jít jinam. Odporné.

Jinak samozřejmě mi článek připomněl několik židovských anekdot. Asi jsou pravdivé.

woka 12.5.2009 10:06

Re: Úroveň pohostinství v Čechách

zkuste nejlevnější hotel třeba v Anglii nebo Francii kdekoliv jinde a přestanete se vy i paní autorka pohoršovat nad kvalitou českého ubytování a nad neochotou personálu a chudou snídaní. Tak třeba na šváby jsem u nás nenarazila..:-) .   

Prorok 12.5.2009 9:33

Nevěřím jí ani slovo.

I-Worm 12.5.2009 12:10

Re: Nevěřím jí ani slovo.

a tak to já jí zase věřím, ale...

občanka 12.5.2009 8:15

Nějak jsem nepochopila.

Co má Praha společného s leteckou společností a druhem pasu, kterým je autorka vybavena? Jinak chce-li levný hotel se skvělou službou, levné zboží, ale super kvalitu, slunečné počasí atd. tak jela špatným směrem. Ráj, pokud vím, měl být někde v Mezopotámii.  

I-Worm 12.5.2009 12:05

Re: Nějak jsem nepochopila.

tak za to vona nemůže, to mají na svědomí nepřátelé Paroubka, kteří furt pindají o jeho minulosti v RaJi - milostivá to špatně pochopila, a tak si myslela, že ráj je v Praze...

Sibi 12.5.2009 8:11

řecký pas

Nevěřím tomu, že by sem někoho nepustili s řeckým pasem, jedině, že by ho neměl platný.

havránek 12.5.2009 7:41

je to fakt

chcete letět co nejlaciněji, ovšem bussiness class byste brala, koupíte si nejlevnější hotel- ale Hilton by nevadil, nakupujete, co se dá, ale Versaci by také bodnul. Víte bez hostů jako vy to už s boží pomocí přežijeme. Jo a ta voda v plastu, co jste si kupovala v trafice byla také příšerně předražená = 15 Kč.:-D