28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

FEJETON: Požehnaný advent!

Cítím povinnost upozornit hned na počátku na to, že nejsem velký znalec následující tématiky. Vycházím pouze z úvahy člověka, který na rozdíl ode mne věděl, co říká – a co mne také zaujalo. Hovořil o tom, že v některých obchodech s vánočním zbožím navozují tu správnou atmosféru hraním vánočních koled.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 13.12.2017 12:48

Hlavně ať je nenahradí...

...právo Šaria ... už stačí to, že se z Vánoc staly v Kanadě Slavnostní svátky, aby to neurazilo tamní zatím menšinu...

R. Langer 13.12.2017 12:56

Re: Hlavně ať je nenahradí...

Tak to by se mi fakt nelíbilo. I když s křesťany prakticky nemám nic společného.

M. Porubčan 13.12.2017 22:09

Re: Hlavně ať je nenahradí...

,,s křesťany prakticky nemám nic společného" ty demente, zřejmě nevíš ani jak se jmenoval tvůj děda a kde je pohřbenej tvůj praděda nemáš ani páry, tohle může napsat jenom naprostej dement nebo nedostudovanej právník ,,alá Plzeň"

M. Porubčan 13.12.2017 22:11

Langere, ty debile už to neber!

J. Sova 13.12.2017 10:00

"Jeden poslanec prý na otázku,

co křesťané o Vánocích slaví, věděl, že „narození Ježíše, matkou byla Panna Maria, ale kdo byl otec, to už dohromady nedám“."

Kdo byl tedy otec Ježíše? Duch Svatý? Proč jsou tedy dva odlišné Ježíšovy rodokmeny psané od jeho pěstouna Josefa?

Genealog musí zůstat zkoprnělý.

J. Mrázek 13.12.2017 12:49

Zahraniční student Obama...

..by nám to mohl vysvětlit...

R. Langer 13.12.2017 12:55

Re: "Jeden poslanec prý na otázku,

Neměl ten Ježíš nakonec tři Otce v jednom? :-)

J. Sova 13.12.2017 13:26

Re: "Jeden poslanec prý na otázku,

Tak leda dva, jinak by byl Ježíš sám sobě otcem.

Z. Lapil 13.12.2017 16:00

Re: "Jeden poslanec prý na otázku,

To by možná nebyl úplně unikát: http://inej.unas.cz/zajimavosti/1dedecek.html. Vaianta Vlasty Buriana zde: https://www.youtube.com/watch?v=iMb-vyYn-zg.

Osobně jsem několik let vyzvídal náledující: panna syna porodila - fajn, to je zázrak a zázrak JE argument. ALE: Maria byla manželkou Josefovou, a panna a manželka - to mi dlouho nešlo dohromady.

J. Sova 13.12.2017 16:30

Re: "Jeden poslanec prý na otázku,

Panna Maria vznikla chybným překladem, jak se zjistilo při nalezení Kumránských svitků v r. 1947.

"Ve skutečnosti tato největší chyba v Bibli vznikla překladem hebrejské verze do řečtiny. Židovští překladatelé Septuaginty (cca 3. - 1. st. př. n. l.). chybně přeložili hebrejské slovo označující mladou ženu (alma) do řečtiny jako panna. Alma bezpochyby znamená "mladá žena", ale bez jakéhokoliv náznaku panenství. Pokud by byla myšlena skutečná panna (virgo intacta), bylo by použito v hebrejském originále slovo betula. Z (chybného) řeckého překladu parthenos (tedy panna) se tento výraz dostal i do ostatních jazyků včetně českého."

http://www.e-kniha.com/proc-vzniklo-dogma-panenstvi-panny-marie.html

J. Sova 13.12.2017 9:42

"Někdy také bývá slyšet názor,

že církevní svátky jsou převzaté svátky pohanské, jen přizpůsobené novým potřebám." O tom jsou nějaké pochybnosti? Jaká je tedy podstata Vánoc?

iEcyklopedie, kterou spravuje Karmelitánské najkladatelství:

"Liturgický svátek, jímž křesťané 25. prosince oslavují - vtělení - Slova a zdůrazňují jeho zrození v Betlémě. Svůj původ má svátek v Římě a sahá do 4. stol. Křesťané jím překryli pohanský svátek boha slunce, slavený v době zimního slunovratu (Natalis solis invicti). Chtěli tak zdůraznit, že Ježíš je pravé světlo člověka a světa. Spolu se svátkem - zjevení je 25. prosinec vyvrcholením vánočního období, po době adventních příprav ( - advent). Datum 25. prosince není historickým datem Ježíšova narození."

http://www.iencyklopedie.cz/vanoce/

R. Langer 13.12.2017 12:53

Re: "Někdy také bývá slyšet názor,

Tak on to ví prakticky každý, ale křesťany to asi nikdo neučí. ;-)

A. Reček 13.12.2017 19:14

Re: "Někdy také bývá slyšet názor,

Křesťané nahradili po Kristové smrti pozvolna pohany. Rozvoj nastal až po ukončení pronásledování křesťanů v polovině 4. století. V té době už byla celá jedna země křesťanská - Arménie. Toto se v Evropě nepřipomíná.

P. Maleček 13.12.2017 4:21

Ivana nechtě popsala dějiny zneužívání víry.

Spiritualita, česky duchovnost, tedy víra v nadpřirozeno odjakživa patří k všem lidským rasám či etnikům, bez ohledu na stupeň technologického vývoje. A též odjakživa je tato víra v "nadpozemsko" zneužívána k tvrdě pozemskému ovládání lidí. A tak se ve jménu boha odjakživa utiskovalo, kradlo i vraždilo.

A to aktuálně vítězící náboženství vždy do svátků, míst i praktik poraženého náboženství nasadilo ty své. V čemž křesťanství se svým milosrdným bohem není žádnou výjimkou, naopak spíš to dotáhlo i v objemu nakradeného a počtu mrtvol k dokonalosti.

A tak není divu, že hlavní křesťanské události se ausgerechnet trefily do hlavních svátků jeho předchůdců, tzv. pohanů. Čehož jsou Vánoce, průhledně kopírující slavnost slunovratu nejvíce bučící ukázkou.

Však i vyznavatelé posledního velkého "náboženství" - komunismu, křesťanství v mnohém okopírovali. Vč. toho boha, kterého suploval generální tajemník. A i v těch zlodějnách a vraždění. V tom se komunismus křesťanství stal zdatným soupeřem.

A tak volejme halejujá. Dokud nám to nezatrhne poslední velký boží zázrak v jehož jménu se zdatně též krade a vraždí - islám.

A. Alda 13.12.2017 10:10

Staří Slované slavili nějaké Vánoce?

To mně teda podrž...☺

R. Langer 13.12.2017 12:53

Re: Staří Slované slavili nějaké Vánoce?

Copak, je tam něco špatně? Jo, aha, křesťanství je vlastně úplně naprosto jiné náboženství, než ty ostatní, protože je to TO SPRÁVNÉ náboženství. Je to tak? ;-)

A. Alda 13.12.2017 13:09

Staří Slované nebyli žádní astronomové

a žádný slunovrat prostě neslavili. Tak je to prosté.

Naši předkové slavili lámání ledů, začátek jarních polních prací, dožínky. Ale žádné slunovraty, žádné vánoce.

J. Sova 13.12.2017 14:02

Re: Staří Slované nebyli žádní astronomové

http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2007120002

J. Fridrich 13.12.2017 16:33

Re: Staří Slované slavili nějaké Vánoce?

Dnešní - po celém Západním světě rozšiřující se ztráta zdravého rozumu se projevuje také tím, že je dáváno rovnítko mezi křest'anství a islám - to mohou dělat jen lidé bez základní znalosti historie a vývoje světa v posledních několika tisíciletích..

Hádanka pro levicové multi-kulti pomatené experimentátory - vraždí v oblastech Středního Východu, Afriky, Asie, Ameriky, ale i u nás v Evropě civilisty, ženy a děti muslimové křest'anům, nebo křest'ané muslimům ? Až se " vítači všech zemí " vrátíte z dlouhé mezihvězdné výpravy tak nám sdělte svůj názor ( ten kdo není dlouhodobě mimo naši planetu by měl umět správně odpovědět na tuto lehkou otázku..).