Neviditelný pes

FEJETON: Peníze

16.2.2022

Manželské toccaty a fugy

Pokračování tématického celku – nicméně dnes s vědomím, že vstupuji nikoli na křehký led, ale skotačím na minovém poli…

V raných dobách vztahu mezi mužem a ženou jde o téma, které je zcela upozaděno. Počáteční párová hormonální bouře, podobná pověstnému šumavskému Kyrillu, zcela znemožňuje jakékoli racionální úvahy ve smyslu má dáti-dal-dala (tedy v jazyku účetním, v jiných položkách jde samozřejmě o prioritní záležitost).

S chladnoucím testosteron-estrogenovým eintopfem se začínají objevovat první výhonky racionálních úvah, že ta další večeře v restauraci, kde flaška sifonu přijde na kilo, už není tak docela nutná a že by možná stačila menší hostina s McNuggets. Zde dochází k jistém lámání situace, neboť perspektivní osoba ženského pohlaví na uvedený pokles investičních výdajů svého perspektivního ochotně protějšku přistoupí, zatímco žena predátorka toho žebráka zhnuseně opouští.

Po úřední či kostelní legalizaci sňatku jsou první dny, měsíce a možná pár let ve znamení komunismu, možná opatrněji řečeno husitského pojetí, tedy vše do společné kádě. Jde o systém přehledný, spravedlivý, avšak mírně řečeno nešťastný. Je totiž nad slunce jasné, že všechny výdaje, tedy i ty nejmenší, jsou zjistitelné druhou stranou. Žena s údivem zjistí, že její původně šarmantní rytíř na bělouši je schopen prochlastat s kamarády z mokré čtvrti majlant (a to zejména při charakterové vlastnosti, kterou pracovně nazývám carský důstojník, který v rauši náhle zatáhne útratu za všechny přítomné). Muž naopak zjistí, že vydlabávání uhříků z pokožky dámy svého srdce stojí neuvěřitelnou sumu, nehovoře o neustálém přikupování nějakých kelímečků, tubiček a lahviček, kterých je plná koupelna a které jsou málokdy vypotřebovány, neboť reklamní šílenství neustále přináší nové a nové receptury ještě lepších výrobků, i když je jasné, že základem téměř všech krémů je poctivé vepřové sádlo.

Většinou je to chlap, který poprvé ulije prachy do tzv. extramatrimoniálního (česky nemanželského) fondu. Bývá to většinou nečekaný příjem, který by v počáteční fázi tokání bezmyšlenkovitě přiznal své drahé a tyto prostředky by byly pro praktické užití zcela ztraceny (viz výše ono kosmetické harampádí). Chvíli po získání příslušné bankocetle se ještě trýzní myšlenkou, že ty prachy vlastně šlohnul, ale první krok po kluzkém svahu (rozuměj zašití peněz) byl učiněn a je již nevratný. Další výdělek mimo výplatní pásku již netrpělivě vyhlíží a jeho ukrytí se stane normou.

Je jasné, že žena s aspoň bazálním intelektem vytuší, že přítok do pomyslné kádě by mohl být větší, pokud by chlap přiznal všechny barvy, pardon, příjmy. To se stane zejména ve chvíli, kdy se on zapomene a v nadšení z nabytého oběživa koupí pugét růží třeba za pětikilo. Inteligentní žena při převzetí kytice spolkne imbecilní poznámku o nejasném zdroji na tento překvapivý dárek, ale tušený červík pochybností, že chlap má někde ukrytý soukromý fondík, dostane jasné obrysy a rozměry olgoje chorchoje.

V době pracovního vytížení muže u soustruhu v Kolbence prohledá všechny možné zásuvky, skrýše i skuliny a v případě menší mužovy nápaditosti poklad objeví. Následný výslech o původu peněz je pro muže potupný, dehonestující, což jej navždy utvrdí, že celibát nemusí být vždy traumatickým stavem. Naštěstí je podobných žen – jakýchsi Urválků v sukni – jako šafránu a popsaný konflikt není hlavní příčinou vysoké rozvodovosti.

Moderní doba přináší nové možnosti. Bankovní domy nabízejí diskrétní zakládání účtů bez zasílání výpisů na domácí adresu. Internetové bankovnictví už umí zašifrovat v domácím počítači i absolvent páté obecné. Přesto to není bez rizika. I v přísném režimu utajení se prostě objeví na stole ledabyle zapomenutá faktura na novou rybářskou výzbroj, když s tou starou se stydíte vyrazit i na noční pych, účtenka za zcela nepostradatelnou známku poslední do série, kdy vás její původní majitel při tomto vědomí řádně natáhl a vy jste bez mrknutí oka vysolili pětimístnou sumu, může znamenat velmi neklidný či naopak zcela němý večer. To zejména v situaci, kdy den předtím odmítnete z finančních důvodů absolvovat dovolenou s tchyní a tchánem v pětihvězdičkovém hotelu na Riviéře s odkazem na neúnosné náklady.

Přesto je toto dělené párové finančnictví jedinou možností, jak zajistit klidnou domácnost, a to i za cenu debilního předstírání, kdy oba dobře vědí, ale dělají, že nevědí.

P.S. Doposud jsem v tématickém seriálu manželské toccaty a fugy uváděl pouze své osobní zážitky a zkušenosti. Se stoupající počítačovou schopností mé ženy, a tedy silnou pravděpodobností, že tento blog objeví a přečte, jsem po uvážení opustil svou oblíbenou ich formu a zvolil jsem neutrální popis v třetí osobě jednotného čísla. Věřím, že mí laskaví čtenáři pochopí mé sebezáchovné důvody.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora



zpět na článek