24.4.2024 | Svátek má Jiří


FEJETON: O topinkách

24.7.2007

V těch dávných dobách, kdy naše maminky dělávaly koláče meruňkové, třešňové, borůvkové, švestkové a další, a přitom je nenapadlo, že když namísto úžasného ovoce ze zahrady položí na těsto sýry, vejce, lososa, houby, neznámé koření a další zcela odlišné ingredience, aby výsledek byl spíše slaný, že pak se takový koláč bude jmenovat pizza a prodávat za ceny nesrovnatelné, tedy v oněch časech ovocných koláčů, kdy k nám pizza ještě nedorazila, jsem se na stránkách časopisů dokonce odborných zabýval otázkou, co je vlastně topinka a co toust (v originále toast).

Na první pohled – a podle mé původní hypotézy – žádný velký problém. Topinka je krajíček chleba nebo veky opečený nasucho, v elektrickém opékači či na ploténce vařiče, nebo na tálku plotny. Kdežto toust je krajíček chleba nebo veky opečený v pánvi na tuku. Rozdíl je, řekl bych, naprosto zásadní a zřejmý. Jenomže jak se ukázalo, tak jednoduché to zas není.

Odborná literatura, renomované kuchařky, ba dokonce i leckterá skripta pro příslušné učební a studijní obory tento názor nesdílejí. Rozdíl mezi topinkou a toustem dokonce neznají mnohé encyklopedie, nemluvě ani o slovnících cizích slov. Jen těžko jsem sháněl zastánce své teorie; chtěl bych zde například připomenout stařičkého kuchaře, který mi v hospodě nad Janskými Lázněmi vysvětlil, že topinka je krajíček chleba opečený nasucho, který když je opečen, vezme se do kleštiček a na zlomek vteřiny ponoří do mísy s vlažnou vodou. Že se vlastně jaksi zakalí. Takže sice zůstane opečený, báječně křehký, ale zpracovatelný i chrupem od zdravotní pojišťovny. „Nebo proč myslíte,“ ptal se onen dobrý muž, „že se tomu říká topinka? No přece proto, že byla utopená!“ To ovšem vůbec nebyl většinový názor.

Domnívám se, že v tomto vydařeném létě, kdy byla veřejnosti hozena jako kost k ohlodání otázka příštího prezidenta (a všechna média i část veřejnosti na to skočila a tématem se poslušně začala zabývat, totiž kost vytrvale ohlodávat), v tomto příznivém počasí snad není od věci zamyslet se nad problémem neméně závažným, který, jak už jsem přiznal, dodnes neumím uspokojivě vyřešit. Nad rozdílem mezi topinkou a toustem. V řadách čtenářů se možná znalci najdou. Tedy pokud se rovněž nezaměstnávají úvahami o možných kandidátech na úřad prezidenta; takové úvahy by pochopitelně měly přednost.