19.4.2024 | Svátek má Rostislav


FEJETON: O budoucnosti

26.10.2007

Rádi byste ji znali? Budoucnost? Myslíte to vážně? Abyste nelitovali... Vždyť je to tajemství vašeho stvoření. Ovšemže - říkáte - však nemusíme znát všechnu. A do cizích budoucností nám není nic. Něco o té svojí budoucnosti by člověk vědět měl, to se ví.

Samozřejmě - máme tady dědičnost. Dědeček byl tlustý, tati jakbysmet, nemůžete čekat od své postavy žádné zázraky. Ledaže byste vynechávali soustavně obědy, běhali denně deset kilometrů kolem parku a měli hodně starostí - potom se ta kila dají uhlídat. Pakliže nejste po mamince... ta bývala štíhlá, aspoň ve vašich letech.

Copak postava, ale zdraví! V rodině byli odjakživa všichni krátkozrací? Tak z vás bude taky brejlovec, nejmíň tři dioptrie, ne-li více. Kulatá záda, plochá chodidla, ráčkování, po jahodách kopřivka a... Znal jsem jednu hodnou paní dětskou doktorku z Radlic a ta říkávala: To víte, dětičky, po rodičích zdědí vždycky to horší, že ano.

Prorokování budoucnosti je povolání stejně staré jako prostituce. Skoro bych řekl, že mají dost společného. Málokterý kmenový kouzelník šamanuje zadarmo... A v obou řemeslech se hodně předstírá. Vezměte si takového Johanna Keplera, proslulého hvězdáře rudolfinské doby. Za dobrou odměnu sestavoval horoskopy! Například Valdštejnovi předpověděl slávu, nemoci, vojenskou porážku i potupnou smrt. Vědecky erudovaný Kepler znal leccos z psychologie a lékařství a tak spíše to byly u Albrechta z Valdštejna syfilitické příznaky, podle kterých Johannes věštil vévodovi osud, než postavení hvězd; také generalissimova povaha se dala z jeho známých skutků snadno analyzovat a extrapolovat do dalších let. Na omluvu astronoma Keplera se uvádí, že za poctivou hvězdářskou dřinu ve dvorských službách nedostával z císařské pokladny zaplaceno včas a tak si vypomáhal jako - astrolog.

Dnešním astrologům musíte zaplatit předem! S výjimkou svého rodného čísla jim sdělíte o sobě všechno; nejen který den, nýbrž i kterou hodinu vás porodili, zda hlavou či prdýlkou napřed, kolikátým dítětem vlastní maminky jste se stali a zda nejste dvojče nebo dokonce vícenásobče... A hromadu dalších osobních informací... Po zaplacení faktury se dozvíte pár mírně optimistických prognóz: Budete kypět zdravím, i když počítat s nějakou nemocí musíte. Z vašeho potomka budete mít nejdříve radost a pak starost, nakonec z něho vyroste slušný člověk. Měli byste jezdit opatrněji autem. Váš vztah k životnímu partnerovi bude láskyplný, později nutno dát pozor, hrozí zevšednění... A tak dále.

Levnější prognózu svého života pořídíte u kartářky. Kartářka je prakticky neomylná, protože zná lidský povahopis zblízka. Zatím co obrací jednotlivé karty na stole, odpovídáte na nenápadné dotazy. Správně odhadne, v jaké životní situaci se nacházíte. Překvapí vás jasnovideckým popisem vašeho já, v kulovém klukovi vidí bohatého muže ve vaší blízkosti, bystře si všimne vaší okamžité mimiky a podle toho pokračuje... Dozvíte se mnohé ze své minulosti i přítomnosti. Srdcová dáma, hleďme... Do dnešního dne jste si myslela, že kolegyně byla odjakživa vaše kamarádka - kdo by to byl do ní řekl... Ona je to vlastně potvora... pěkná mrcha to je... Už tenkrát, když jste byla bez manžela ve Františkovejch, jste měla takové tušení...

Pro předpovědi zbude kartářce málo času. Dozvíte se, že v srpnu budete hodně cestovat, napřesrok se možná dočkáte štěstí, pozor na zdravíčko a podobně.

Budoucnost byla kdysi skryta také v dlaních, zejména v čarách na té levé, která je blíž k srdci... Čtení z ruky bývala doména starých Cikánek. Měly za sebou těžký život, leccos pamatovaly a uměly i za krátký peníz mluvit o budoucnosti vzletně a tajemně... Takové už nežijí, vyskytují se jen v pohádkách a pověstech, dneska tady mezi námi žijí jenom Romky a Romové.

Nejdražší předpovědi o budoucnosti publikují futurologové. Ti na nás, jednotlivce, dlabou, ty zajímá osud celého lidstva. Téměř všichni si dávají zaplatit mastné honoráře za pesimistické výhledy. Například Benjamin R.Barber, profesor politických věd na Rutgers University, New Jersey, USA - ten píše o globálním konfliktu mezi světovým "džihádem" a světovým "McSvětem". Nebo Alvin Toffler ve své veleúspěšné knize "Šok z budoucnosti" (které se prodalo několik desítek milionů výtisků) předpověděl, že bude stále víc a víc lidí dezorientovaných, bezradných a zklamaných, kteří pod vlivem stresu z budoucnosti budou činit stále víc a víc nerozumných rozhodnutí. Jiný expert, Senegalec Pierre Sane, bývalý generální tajemník Amnesty International, soudí, že lidská práva jsou mnohem víc ohrožena než byla před dvanácti lety a například v Africe hrozí civilizační katastrofa, která ovlivní příští vývoj lidstva na desetiletí. A světoznámý profesor bostonské univerzity Francis Fukuyama - americký filozof a politolog - si myslí, že kult spotřeby a pečovatelský stát z mnohých lidí již udělaly otroky. Stále víc lidí se přestává zajímat o cokoliv jiného než o vlastní pohodlí, klid a spotřebu.

Pro útěchu našich čtenářů citujme nakonec šéfa Úřadu strategického plánování vesmírných letů NASA: Jesce von Puttkamer prohlašuje, že nová velká vize - kolonizace planety Mars - lidstvo zachrání. "I když ne všechny," přiznává profesor Puttkamer kajícně.

Jak jsem napsal tady na začátku, naštěstí svou budoucnost neznáme a nebudeme nikdy znát. Vysvětlení této výhody tkví - podle mého názoru - v Darwinově evoluční teorii. Kdysi mezi námi žili lidé, kteří svou budoucnost možná znali, ale ti na základě této tragické znalosti radši umírali mladí... Nestačili mít potomky, kteří by tenhle gen po nich zdědili... Tak jsme zbyli my, co se akorát snažíme dělat něco užitečného... Pro sebe i pro jiné... Uvidíme, jak to dopadne.

© Petr Kersch, Děčín, 2004