16.4.2024 | Svátek má Irena


FEJETON: Na prázdniny

4.7.2019

Letos je to číselně pěkně uspořádané, prázdniny začínají v pondělí prvního července. Policie ohlásila, že zdvojnásobí a ztrojnásobí hlídky a všechny budou ještě zlejší než kdykoli jindy a Rakušané pro jistotu zakázali z dálnice vůbec sjíždět, aby si lidi nezvykali, že si můžou jen tak jezdit. Toto jsem sledoval jen s mírným zájmem, mé vektory nemířily k jižním mořím, ale do směru severovýchodního.

Ostrava uspořádala pro víkend právě uplynulý už druhý ročník Festivalu SCI-FI, fantasy, horroru a komiksu pro všechny, jak zní anotace na jejich webu. Ostrava mě zlákala, protože je to sympatické město a úžasně kulturní město. Colours of Ostrava sice jdou mimo mě, ale sci-fi hemžení v Trojhalí Karolina jsem si nechtěl nechat ujít. Tahle rekonstruovaná někdejší koksovna, nyní multikulturní prostor Trojhalí Karolína má mnohá specifika, hned vás zaujme, že se trojhalí skládá z dvou hal, ale kdyby se festival sci-fi měl odehrávat v méně paradoxním prostoru, nebylo by to ono.

Do Ostravy jezdím už delší dobu vlakem, od dob, kdy jsem tu měl na osm stání soudní spor kvůli článku z Neviditelného psa, který jsem nenapsal. Na té soudní budově mají pamětní desky, jednu ta památku lidí zde neprávem odsouzených k smrti za nacistů a druhou na památku lidi zde neprávem odsouzených za komunistů. Cedule ZDE SE KROUTIL PŘED SOUDEM ONDŘEJ NEFF je teprve u kameníka. Teď naštěstí sem jezdím vlakem jen na scifistické podniky.

Pokud vlak jede včas a tam, kam má, je dnešní ježdění vlakem nelíčená radost. Postřehl jsme jen jednu maličkost, je to spíš zajímavost než cokoli jiného. Cestou do Ostravy jsem jel pendolínem Českých drah a zpátky RegioJetem pana Jančury. Oba vlaky byly čisté, odjely i přijely na čas, servis perfektní, personál ochotný a příjemný. Rozdíl byl v tom, že steward Českých drah po mně chtěl vidět jízdenku (elektronickou, v mobilu), kdežto Jančurův muž se staral jen o mé blaho, přinesl mi kafe a noviny – a jízdenku vidět nechtěl. Záhadu mi vysvětlil můj kamarád, spolucestující Zdeněk Rampas: jízdenky jsou vystavené individuálně na číslo křesla a jelikož mě nikdo nevyhazuje, je to neklamné znamení, že jsem majitel lístku. To je uvažování jaksi soukromo-podnikatelské. Uvažování státně byrokratické vede k tomu, že je třeba se vykazovat úřadním dokladem.

Ale to opravdu není stížnost, spíš v dobré mysli zaznamenaný postřeh. Pokud jde o akci v Trojhalí sestávajícím ze dvou hal, bylo určené široké veřejnosti: postaralo se o to Město a jemu budiž vzdán dík za to, že bere sci-fi, fantasy, horror a komiks za kulturu. Jsme přece v době, kdy umělec vysype na zem šuple a dostane za to uměleckou cenu Jindřich a Chalupeckého. I piktogram na zdi je kultura, je to graffiti. Ale komiks je jenom škvár.

V Ostravě ale ne a to mě těší a je to krásný začátek prázdnin.

LN, 1.7.2019

Neff.cz