Neviditelný pes

FEJETON: Na kulturní frontě celkem klid

15.11.2021

Umřel Meky, a to je škoda. Jeho písničky (některé z nich na pouhé dva akordy) tu s námi naštěstí budou dál. Tedy nemálo z nich.

Letos jsem měl problém se Star Dance. Struktura této soutěže je taková, že tančí vždy jedna celebrita s profesionálním tanečníkem. No a můj problém spočíval v tom, že jsem bezmála u poloviny párů nevěděl, které jméno v páru patří tanečníkovi a které celebritě. Tak nevím…

Star Dance (já barbar tento název skloňuji podle slova „lívance“) podruhé: Radil bych panu Ebenovi, aby napříště dělal opatrné vtípky nanejvýš na držení levého malíčku. Tak se vyhne osočování z odporného sexismu. Já bych se vážně nechtěl dočkat toho, že seriál Kamarádi poputuje kvůli jednomu závadnému jménu do trezoru.

Místo kohouta špendlík. Velký mág Žito tentokrát vyrukoval s poňoukáním veřejnosti k zahlcení hygienických stanic maily a telefonáty s rozmanitými žádostmi. Alespoň hygienici nebudou mít kvůli úřadování čas na trasování nemocných covidem a virus si bude moci u nás dál lebedit, že? Já vám nevím, ten kohout mi k panu Landovi seděl víc než jeho současná akce Špendlík. Už proto, že, jak jest psáno i ve Výletech pana Broučka, kohout se ve středověké češtině nazýval kokot.

Poslední odstavec začnu odbočkou. Dle návštěvníků zoo zvířátka koukají smutně/vesele/legračně/roztomile/zadumaně, ale nikdy ne jen tak. Nikdy nemohou mít prostě jenom otevřené oči a na něco jen tak bezvýznamně hledět. Nedávno jsem byl v galerii Mánes na výstavě údajně světově proslulých fotografií a slyšel jsem to samé jako v zoo. Nikdo neřekl „Hele, koně někam běží a nahatý chlap s nimi. Hele, dva chlápci stojí tak nějak toporně ve výtahu. A tady sýkorky klovou do chlápka v nějakém skafandru.“ Kdepak, to bylo samé „Podívej na to podobenství, na tu myšlenku, na tu výpověď, na to Umění!“ Fotky neobyčejně a okázale technicky precizní, s notně drahou produkcí, ale nic víc. A já, nejsa nevinným pacholetem, netroufal jsem si zvolat: „Král je nahý“, případně „Kýč jak bič!“ Bejvávalo, že Mánes platil za záruku kvality. Bejvávalo.

Převzato z autorovy Palety názorů a ptákovin



zpět na článek