25.4.2024 | Svátek má Marek


FEJETON: Léto budiž pochváleno. Nebo ne?

25.7.2011

Člověk, který se tváří, že zná českou literaturu minulého století, ba co dim, tisíciletí, by se měl usnést, že tenhle způsob léta se mu zda být poněkud nevydařeným.

Honem, honem, jaká další ustálená slovní spojení známe o létě? Léto budiž pochváleno? No, dejme tomu. Ale kým? A proč?

Chybou většiny z nás je, že obýváme větší města. Dokonce by se dalo tvrdit, že je mezi námi velice málo těch, kteří někdy, v šílené jízdě po dálnici mezi velkoměsty, zaznamenali samoty, kde najdou tak nejvýš ranč, stáje, chlévy, stodolu a v případě, že ranč je dostatečně velký, ještě silážní věž.

Takže chodíme po velkoměstech a bohapustě nadáváme. Tu je příliš horko, tam je příliš vlhko. Však to znáte.

Někteří z nás se zblázní a vyrazí si někam na venkov. Nemá se tím na mysli český venkov našich předků. Mají se tím na mysli nejrůznější letoviska, plná turistů všech barev, řečí, zvyků i obyčejů. Nemusí být zrovna v Kanadě. Někteří z nás jsou tak dobrodružní, že podniknou dokonce cesty po evropských či asijských historických památkách. Tyhle výlety jsou obzvláště obdivuhodné: celý rok si na památku ani nevzpomenou a pak najednou musí vidět Tádž Mahal. A kdybyste se ptali proč, neznají odpověď. Natož, aby znali odpověď na otázku proč právě v létě.

Mnozí z nás využívají letních dovolených k výletům do svých starých vlastí. Někteří kvůli tomu, že tam mají příbuzenstvo, jiní kvůli tomu, že tam mají kamarádíčky, jiní jen tak. Mnozí se pak vrátí a pro staré vlasti nemají jediného dobrého slova. Jelikož se jim stalo totéž i loni, naskýtá se otázka, proč ten zážitek zopakovali. Masochismus?

Léto je totiž nejlepší u nějakého zapomenutého rybníka. (Budete se možná divit, ale najdete jich pár i v Kanadě. Kde? Co je vám do toho? Já jsem rád, když můžu někdy někde být úplně sám.)

Ostatně, stejně je s podivem, že všichni máme málem za nepatřičné vybírat si dovolené jindy než v létě. Jde o atavistický zvyk z dob, kdy byla na polích zapotřebí každá ruka, takže příbuzní z měst se vraceli, aby pomohli sklízet a mlátit a co všechno se ještě při takových příležitostech děje? Dnes se většina z nás domnívá, že chleba pochází ze samoobsluhy, mlíko taky a spojitost mezi kravami a stejkem si uvědomí jen ti zaostalejší z nás.

Léto je dobré jedině tak k tomu, aby se o něm psaly úvahy.

Jak k tomu to léto vlastně přijde?