28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

FEJETON: Kniha jako e-kniha?

Dostala jsem před lety pod stromeček čtečku a byla jsem z toho trochu v rozpacích. Copak může tahle tabulka nahradit knížku? Papír, vůně, tisk, obrázky, obracení stránek, to všechno, co jsem od dětství milovala? Přesto jsem čtečku nezastrčila do skříňky hluboko za spodní prádlo, ale zkusila jsem, jak ta nová věc funguje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Adámek 18.5.2020 15:21

Až začnete opravdu blbě vidět, hlavně na drobnější písmo, oceníte, že na čtečce si můžete text přizvětšit. Já už jsem do toho věku došel a čtečce žehnám.

H. Rybnická 18.5.2020 12:10

Paní Šustrová líčí vynikajícím způsobem situaci kterou každý kdo rád čte velmi dobře zná. I tu rozpolcenost mezi knihou a racionální čtečkou. Jenže projít tiskem voňavým knihkupectvím s tisíci knih, vzít některou do ruky, prolistovat...a potom osmým smyslem rozhodnout zda vzít nebo ne ...

A jak mi před časem řekla známá, pracovnice velké knihovny: Večer do postele potřebuji detektivku do ruky, ne čtečku.. (prosím žádné vtipy, myslela to smrtelně vážně)

J. Pokoutný 18.5.2020 10:29

Mám podobný problém jako autorka - byt sice bez koček, zato malý a knihovnu velkou. Čtečky používám už pár let s tím, že do nich kupuji zejména beletrii a z naučných ty, kde nejsou obrázky - v těch to čtečky, které jsem poznal, příliš nezvládají. Jenže... co s knihami těchto kategorií z dob, kdy ještě čtečky nebyly (a ve značné míře nebyly do e-formátů převedeny)?

J. Jurax 18.5.2020 12:33

Inu co ... kombinovat, střídat to ... :-)

J. Jurax 18.5.2020 10:28

Jojo, a ještě lepší než jednoúčelová čtečka je tablet vhodné velikosti. Váží stejně, cena je srovnatelná, přečtete na něm všechno, ne jen to, co daná čtečka umí, a je univerzální.

Na čtečce si Psa nepřečtete ...

R. Langer 18.5.2020 12:20

Na čtečce s Androidem celkem v pohodě. Ale tablet rozhodně není na čtení ekvivalentem čtečky, je to něco naprosto jiného. Kdo opravdu čte, tak rozumí. ;-)

J. Jurax 18.5.2020 12:32

Opravdu čtu, leč nerozumím. Je fakt, že čtečku jsem před lety měl akorát chvilku půjčenou ...

R. Langer 20.5.2020 13:54

Čtečka vám neunavuje oči, čte se z ní jako z normální knihy, a hlavně to oceníte, když čtete za denního světla, a mnoho hodin denně. Je to opravdu naprosto jiné než čtení z aktivního displeje.

J. Jurax 20.5.2020 20:28

Čtu za denního světla, čtu mnoho hodin denně, vše na androidím tabletu, a nestěžuju si. Mé oči taky ne.

A navíc si na tabletu přečtu noviny, Psa, nahlédnu do pošty, napíšu tuhle odpověď a vrátím se ku četbě Posledního autobusu do Woodstocku ... :-)

P. Victorin 18.5.2020 7:31

Otázku, co číst a co vynechat, patrně již řešili mnozí z nás. Já osobně, někdy na začátku třetího životního decenia, dospěl k názoru, že celosvětově bylo a stále je vydáváno tolik k přečtení, že lze z toho přečíst jen velmi málo. Proto nezbývá, než "tvrdě selektovat". Apriorně nečíst třeba produkty sebestředných autorů chabého úsudku, byť jejich jména "zdobí" bezpočet titulů, dále nečíst, třeba i chytrou produkci, avšak z oborů pro mne zcela nezajímavých a zásadně nedočítat rozečtené, po zjištění, že pokračovat v četbě nepřináší žádné duševní obohacení, nýbrž pouze zbytečné namáhání zraku...

I. Pávek 18.5.2020 6:52

Tak jsem to všechno na NP přečetl. Žádný článek ve mě nevzbudil chuť diskuzi.

P. Victorin 18.5.2020 7:41

Dobrý den, pane Pávku! Plně Vás chápu, byť na dnešní "autorskou nabídku" sám reaguji odlišně. Uvidíme, čeho se dočkám za své diskuzní vstupy...

"Výplody" některých zdejších "myslitelů" na svou adresu, dokážu na základě dosavadní praktické zkušenosti samozřejmě celkem úspěšně předpokládat. I to je však pro mne svého druhu "zábava", byť zcela jistě specificky "ujetá".

Co však je i v reální životě zcela normální?

Přátelsky zdravím!

I. Pávek 18.5.2020 8:14

Tak Vás zdravím pane Victoríne, no dnešní přípisky přežvykují přežvýkané už sto krát a stále dokola, připadá mi to jako házet kameny na tank dějin, který jede bezohledně kupředu a pranic se neohlíží na ty vrhače kamení kteří na jeho cestu nemají pražádný vliv a na korbě toho tanku nezanechají ani odřenou barvu. Já se mezi ty vrhače taky skromně počítám. No některé ty vržené kameny jsou úsměvné, některé srandovní, některé vržené z nebývalou zuřivostí ..., jen IVK si myslí, že trefí řidiče za pancířem.

P. Victorin 18.5.2020 9:28

Pane Pávku, pokud myslíte šéfa IVK, ten celoživotně a nepřehlédnutelně /pro soudného občana/ vykazuje tzv. chabý úsudek! Mějte "Hezký den!"

J. Jurax 18.5.2020 12:38

Neříkáte pravdu.

Přinejmenším tento článek ve Vás chuť k diskuzi vzbudil, když jste byl k němu přičinil příspěvek ve smyslu, že žádný článek ve Vás chuť k diskuzi nevzbudil.

F. Žůrek 18.5.2020 3:17

Dnes žádná kniha, ale vzpomínka:

100 let od narození Jana Pavla II. - opravdového věřícího člověka a svatého.

Ježíš Kristus nic nepsal, nenapsal žádnou knihu, ale měl PRAVDU. Byl to bezpochyby bohočlověk.

Kniha je pouze konzerva "slova" (často lidského).

Zdař Bůh!

R. Langer 18.5.2020 12:22

PRAVDA je velice ošemetný pojem. Obzvláště v otázkách víry. ;-)

J. Jurax 18.5.2020 12:56

Jojo, jenže když Kristus svou pravdu vlastnoručně do knihy nezakonzervoval sám, známe jeho pravdu pouze z kněh účelově napsaných a mnohokrát účelově redigovaných jinými. Ergo vyvstává otázka, zda nějakou svou pravdu měl a když, zda je to ta konzervovaná ve svatých knihách.

Přičemž definovat nerozpornou pravdu v otázkách náboženství a bohů vlastně nelze, neboť obého je povícero a bohů už vůbec jak máku. Každé náboženství a každý bůh učí, káže a vyžaduje něco jiného. Leda snad že snad všechny vždy popíraji bohy konkurenční, resp. bohy z konkurenční množiny bohů, a vyžadují poslušnost a víru. Tu poslušnost zejména k těm, kdož tu kterou víru káží.

Z. Lapil 18.5.2020 15:50

Otázky náboženství, respektive odpovědi na ně, jsou dogmata: věřte či nevěřte, ale nepokoušejte se ověřovat. Nejde to. Kdyby to šlo, nebylo by to náboženství, ale věda.

Zaujalo mě: dokáže všemohoucí bůh stvořit kámen tak megaobrovitánský, že by ho pak nedokázal uzvednout?.

R. Langer 20.5.2020 13:57

Bůh je kámen. ;-)