19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

FEJETON: Kavárna jako locus genií

Kavárna je hnízdo, v kterém se sedí na židlích tak dlouho, až se zrodí myšlenka: snad všechny umělecké směry a noviny se kdysi rodily v kavárnách. Tak fungovaly od XIX. století v Paříži, ve Vídni i v Praze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 3.12.2014 18:48

Dnesni kavarny jsou na internetu

Kavarny se od hospod odlisovaly tim, ze se tam nelemtalo pivo ale intelektualni kava, popripade vinko, nebo nejaky snaps na povzbuzeni sedych bunek.

Zdejsi kavarna je ta lidova, pod Neffovymi uvodniky, tam se spis keca a 'otepluji' se lidske vztahy, a tyto clanky ruznych autoru jsou pro fajnsmekry, nebo proste pro ty, kteri nemusi ten lidovy dav.

Jak Hvizdala pise, po salonech prisly kavarny, po kavarnach prisela internetova fora, jeste otevrenejsi, protoze jeste vice zadarmo, ani ty dve Kc za kavu se tu nemusi platit.

Jinak kavarny slouzily jako mista, kde clovek bez spolecnosti mohl byt ve spolecnosti. Historicky, cim byl clovek rozumove vyvojove nize, tim vice nesnasel samotu. Individualizace cloveka vedla k jeho bydleni v 'apart'mentech, tedy od spolecnosti lidi odloucenych bydlistich, a s lidmi se takovy castecne individualizovany clovicek mohl setkavat na mistech tomu urcenych, v kavarnach napriklad, jak mu bylo libo. Ten trend odlouceni od primeho lidskeho tepla pokracuje dnes internetem, kdy se setkavame neprimo, obcerstveni mame kazdy sve a dle chute doma, je to o moc zdravejsi nez ty zakourene a i nehygienicke kavarny, kde na vas intelektualove mohli kaslat bacily, kdyz tedy vas rovnou nebacili do nosu pesti, to se zase nosilo v plebejskych putykach.