25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

FEJETON: Jedovaté kořeny

Vyprávíte dětem klasické pohádky? Troufnete si jim předčítat z Němcové či Čapka? Já si dlouho netroufal - ony příběhy mi totiž přišly poněkud drsné, plné násilností a hrůz, které v současném světě nemají žádné smysluplné paralely.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pechr 5.9.2015 15:24

odkazy nám a těm dalším

...v jiných evropských zemích jsou obvykle drsnější než ty naše... ...nemívají zdaleka tak často dobrý konec... ...jak tomu rozumět ? ...jsou ti naši sousedé více v realitě než-li my ? ...nebo jsme národ větší víry ? ...každopádně s některými archetypy se snadno potkáme dodnes...

...patrně bude nejlépe, když se navzájem ze svých pohádek poučíme...

...tak mně napadá, bible popisuje taky spoustu drsných příběhů, ale taky momenty proměn, pokroků, překročení hranic a bludných kořenů, nabízí východiska... ...dobrý konec... ...kombinuje jak pohádky drsné, tak pohádky s dobrým koncem... ...a propas... pohádky...to nejsou jen příběhy k umoření dlouhé chvíle...

J. Jurax 5.9.2015 1:47

Je-li článek myšlen jako vtip,

pak jde o vtip blbý.

Je-li myšlen vážně, pak jde o blábol.

J. Brunner 5.9.2015 0:18

Když to půjde ve světě

takhle samospádem dál, tak se autor možná dožije mnohem horších věcí, než jsou v pohádkách. I děti by měly pochopit, že svět někdy není procházka růžovou zahradou. Korektní pohádky jsou k ničemu.

V. Kolman 4.9.2015 22:12

POHÁDKY UČÍ DĚTI LHÁT A PODVÁDĚT!

Uvedu příklad. Jistě jste téměř všichni viděli ruskou pohádku "Mrazík". Tam se Mrazík ptá zimou se třesoucí Nastěnky, jestli jí není zima. A Nastěnka zalže: "Nnnnnnení dddědečku, nnnnennní" a je za tuto očividnou lež odměněna. A Marusja, která pravdivě odpoví: "Zbláznil jsi se dědku", je za svojí (pravda, trochu ústnatou) pravdu potrestána.

       Jinak k obveselení doporučuji "Vědeckou analýzu Sněhurky" od Vodňanského a Skoumala.

J. Škodák 4.9.2015 23:48

Re: POHÁDKY UČÍ DĚTI LHÁT A PODVÁDĚT!

Jaký národ,takové pohádky. Proto se nelze divit,že v Rusku je to sámý podvod a lež! U nás máme zase samé loupežníky a čerty s povahou andělů,a tak se nedivme,že v kotlině české se veselé krade a často neumíme rozlišit dobro od zla.

J. Jurax 5.9.2015 1:48

Re: POHÁDKY UČÍ DĚTI LHÁT A PODVÁDĚT!

Jojo, přečtěte si Andersena :-)

J. Kanioková 4.9.2015 15:41

A komentáře u jiného článku o pohádkách

(Jiří Svoboda) Například v palestinské televizi vyrábí Hamás také pořady pro děti. V těch vystupují zajíčkové, myšáci nebo včelky. Zajíček se už odpálil mezi proradnými Izraelci, kteří okupují mešitu Al-Aksa. Myšák Farfúr byl v jednom z dílů ubit izraelským vyšetřovatelem a nahradila ho včelka Nahúl. Včelka Nahúl (asi třímetrová obluda, která vyplňuje celé studio) se představila jako "sestřenice Farfúra" a hodlá umučeného myšáka následovat "na hrdinské cestě svatých bojovníků islámu". Snažila se holčičce ve studiu vysvětlit, že se nepřátelům Allaha pomstí. Už nevím, jak to s ní dopadlo, ale myslím, že i tato postavička už se odpálila. Řekl bych, že jim časem začnou docházet zvířátka. Mimochodem – ten dětský pořad se jmenuje "Průkopníci zítřka" a na světě patrně neexistuje děsivější "vymejvárna"....V jednom z dílů včelka Nahúl navštívila zoologickou zahradu, nejprve mlátila živé kočky a potom házela kameny na lvy v kleci. Tady je odkaz a ujišťuji Vás, že nebudete věřit tomu, co vidíte:

https://www.youtube.com/watch?v=_ExZVimjST8

Konec islámského hrdiny myšáka Farfúra je také "výživný". Díl s myšákem, ve kterém je myšák ubit izraelským vyšetřovatelem, naleznete na níže uvedeném odkazu. Ubíjení myšáka začíná ve 3.38.

https://www.youtube.com/watch?v=TrieBhaGgHM

Článek, z jehož diskuze ty příspěvky jsou ..Co mají pohádky společného s imigranty? Možná více, než si myslíte.. - http://jdem.cz/btqr76

J. Kanioková 4.9.2015 15:18

Áááá, další "sluníčkář"...

co nám "domlouvá" a chce nám vnutit pocit, že bychom měli jít "do sebe", abychom byli odvážněji "milosrdní"...

Ježišmarjááá, jaké formy ještě přijmou tyto manipulativní

texty?

Když už tedy autor o pohádkách ... tak já tedy šplouchnu trochu "jedu".. Dívat se na dnešní "pohádky", tak to je o mrtvici. Příšery, naprosto odlidštěná hranatá individua, honičky s bouračkami, i násili v míře víc než je zdrávo.. Ke Zdravému Rozumu a logice to má neskutečně daleko !

Z. Lapil 4.9.2015 16:04

Re: Áááá, další "sluníčkář"...

Copak o to, příšery jsou klasickou výbavou veškerých fantastických příběhů a bez automobilové honičky se pořádná detektivka ani komedie neobejde.

Mě spíš irituje tahle věc: všimla jste si, že takový upír je dnes pro správnou pannu spíš než smrtelně nebezpečné monstrum takový trošku neobvyklý, a proto správně žádoucí milenec?

I když z druhé strany - takový Otto Schrecklich, abstinující upír - fotograf, který se při každé fotce provedené bleskem rozpadne v prach, takže musí na krku nosit lahvičku s krví (ta se při pádu rozbije, prach skropí a Otto Schrecklich vstane z mrtvých, hotov k dalšímu fotografování), to je jeden z mých nejoblíbenějších literárních hrdinů (Terry Pratchet: Pravda. Neznáte-li, zkuste, mohlo by se vám líbit).

J. Kanioková 4.9.2015 18:04

Klidně se přiznám,

že o čem píšete, nemám potuchy. Už jsem sama sobě protivná tím, že nedokážu číst nic, co není absolutně realistické. Vlastně i v TV. Sice kdysi sci-fi nejspíš nebylo, nebo snad jen mini, ale všechny tyhle odstíny čtiva jsem si odbyla do puberty. Rychlé šípy, červená knihovna apod. Ale občas hlídám dvojčata, co teď začla první třídu, a ty šílenosti, které oni rádi, nad tím se mi nedělá volno.. Nejen v TV, ale i nahrané v poči, i dvd.

I. Mertl 4.9.2015 18:43

Re: Klidně se přiznám,

Milá paní, jste svou černou myslí protivná nejen sobě, ale obecně. Ten článek Vás přece nechce o ničem přesvědčovat. Nechci Vás naprosto vést k sluníčkářství (jak byste to asi označila), ale kapka humoru nikoho nezabije a není také nutné (ani zdravé pro duši) spatřovat ve všem poliiku

J. Schwarz 4.9.2015 20:36

Re: Klidně se přiznám,

terry pratchet není sci fi - to je spíš taková zvláštní satira...

J. Brunner 5.9.2015 0:05

Re: Klidně se přiznám,

Terry Pratchet je skvělý a pí Kaniokové by se v politice nejspíš líbil.

J. Jurax 5.9.2015 2:20

Re: Klidně se přiznám,

Ale scifi bylo, a bylo ho celkem dost - jen namátkou Lem (Astronauti a K mrakům Magellanovým česky 1956), Strugačtí (Planeta nachových mračen česky 1962), Jefremov, Dněprov, Bradbury, Wells, u nás Běhounek, Babula - to jsem četl jako pachole, později Souček, Novotný, Ondřej Neff, Szalai, Volný, Velínský, ze světa Zajdel, Fialkowski, Henlein, Aldis, Wyndham, Crichton, Asimov, Simak, Silverberg a celá hromada dalších, mám toho knihovnu ... a teď po sametu přímo nepřeberno ... nakonec i Verne je vlastně dobová scifi, a samozřejmě J.M.Troska; i Jakub Arbes se dopustil povídky se scifi motivem ...

J. Kraus 4.9.2015 13:26

Připomeňme

známou věc, že nejstarší tzv. pohádky zachycují některé archetypy, umístěné v duchovním světě. Ten byl kdysi přístupný i (některým) dospělým, s jejich propadem do hmoty pak už jen dětem. Zůstaly ale tradované obrazné příběhy a vědomí, že některá dětská duše může proniknout za vnější příběh a přiblížit se podstatě.

F. Lesniak 4.9.2015 12:23

A já doplním do čtveřice:

Ten, kdo překová svůj meč v pluh, bude orat těm, kteří tak neučinili.

P. Bures 4.9.2015 11:37

podivné

"Jsou-li toto ony kulturní tradice a kořeny, na nichž vyrostl náš národ,

můžeme se divit, že nás sousedé kárají za vysokou míru strachu z cizího a

neochoty pomáhat?"

Možná to je pochopením pohádek? Jen co se ohřejeme hned zase půjdeme? Víme jak to končívá..

K. Janyška 4.9.2015 10:09

Ne, to není politicky a sluníčkářsky korektní. A také to

vede k nestrachu. A to nemohou budoucí prýmocipáni světa potřebovat... Dzp.

R. Langer 4.9.2015 9:30

Klasické pohádky paří do zlatého fondu

a děti by je rozhodně měly znát. Ta poučení tam nejsou jenom tak pro nic za nic. Dá se dokonce říct, že jsou takovým malým základem pro rozvoj zdravého rozumu. Už jenom srovnání reality s pohádkami dokáže dát dítěti docela dost. Ale tak je každého věc, jak se k tomu postaví. Já třeba pohádky miluji dodnes a mám z toho upřímnou radost. ;-)

J. Kanioková 4.9.2015 17:52

:))))))))))))))

J. Jurax 5.9.2015 2:25

Re: Klasické pohádky paří do zlatého fondu

No, koneckonců dnešní hojně zastoupený žánr fantasy jsou taky pohádky s draky, skřety, čarodějníky, hrdiny i princeznami, akorát jsou pro děti starší až dospělé a na rozdíl od klasických pohádek se tam nezakrytě souloží, případně znásilňuje ... :-)

J. Chaloupka 4.9.2015 9:23

Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

aby děti nepoznaly, jak je ten svět tvrdý a často i krutý. Moje vnučka přišla s následující koncovkou:

Had leze z díry, vystrkuje kníry, bába se ho lekla na kolena klekla, ty se bábo nelekej, JÁ JSEM PŘECE HODNÝ HAD.

No a co teď s tím? Zlikvidovat autoritu paní učitelky ve školce a říci dítěti pravdu, nebo ho nechat v nevědomosti?

R. Langer 4.9.2015 9:31

Re: Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

To neznám, jak je to v originále?

J. Hejna 4.9.2015 10:12

Re: Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

No přece NEKLEKEJ NA KOLÉNA.

R. Langer 4.9.2015 10:31

Re: Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

No já to neznám, a na internetu je všude už jenom ta upravená verze. :-)

L. Florner 4.9.2015 10:44

Re: Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

...na kusy ho nasekej. To se aspoň rýmuje.

Jinak, paní učitelka odvedla polovičatou práci. Slovem Bába totiž v dětech buduje zastaralé schéma myšlení a připravuje půdu k podvědomému odsuzování starších spoluobčanů. Místo slova Bába měla správně použít slovo Senior a aby dodala správnou protiváhu nádechu stáří, pak slovo senior měla doplnit vhodnými adjektivy - svěží a pružný. Také není vhodné poukazovat na to, že někteří lidé berou hada jako cosi cizorodého, čeho je třeba se bát nejspíše z důvodu jeho odlišnosti od svěží a pružné seniorky (nakonec, had může být chápán jako alegorie jiné skupiny obyvatel odlišné svým zjevem, národností, náboženským přesvědčením, sexuální orientací nebo rasou). Proto by bylo vhodné hada zaměnit za jinou, svěží a pružné seniorce podobnou bytost, například za svěžího a pružného seniora. Dále je třeba odstranit zmínku o strachu, neboť svěžího a pružného seniora by se svěží a pružná seniorka bát neměla. Rozhodně by si také neměla klekat na kolena, neboť v tom může být spatřován jistý sexuální podtext nebo poloha podřízenosti, možný je i odkaz na domácí násilí. A vylézání z díry není vhodný výraz ze stejného důvodu. Moderní remake této veršované dětské říkanky by tedy měl znít:

Pružný a svěží senior potkal pružnou a svěží seniorku a přátelsky se objali.

J. Kombercová 4.9.2015 15:06

Re: Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

)

J. Kanioková 4.9.2015 15:47

Kristovanoho.. chichichichi

J. Jurax 5.9.2015 2:27

Re: Také říkánky jsou často deformovány za strachu,

Hezký, ale i ta moderní verze je málo gender ...

J. Kanioková 4.9.2015 15:20

Téda.. tak jsem se už dlouho nezasmála

je toto normální ??? Ten svět se fakt v p..něco obrací ???