29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

FEJETON: Inovace pohádek

Zpráva o zákazu Tří oříšků pro Popelku v Dánsku se ukázala být záměrně provokujícím hoaxem, nicméně hned se na ni nabalili mravokárci toužící napravit celý svět včetně „nevyhovujících“ pohádek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krynický 29.12.2020 15:47

Neradit!

Každý takový vtipný návrh dříve nebo později nějaký "progresivní" vezme vážně.

P. Moravčík 29.12.2020 13:57

Pozdě, milý drozde. Toto všetko sa už uplatňuje v súčasnej americkej produkcii. Bielych ostrostrelcov vo westernoch už nejaký čas zatieňujú čierni ušľachtilí kovboji, ktorí si uvedomili že na bavlníkových plantážach nemôžu efektívne bojovať za právo a spravodlivosť (lynčujú sa už len belosi). Asi 90% významných riadiacich, vedeckých a politických postov má v referáte tiež táto rasa (armáda, polícia, starostovia, šéfovia vedeckých ustanovizní a týmov, starostovia, prezidenti USA). A Amíkom zatiaľ nedošlo, že vždy, keď je prezidentom černoch, dopadne to s USA, respektíve so svetom, veľmi zle (Útok na Biely dom, 2012...). Napriek tomu už môžeme mať pocit, že keď to tu všetko riadia černosi, je to akosi tak fajn a šlape to... Zastúpenie homosexuálov a lesbičiek v populácii dosahuje (podľa obsadenia vo filmoch a seriáloch) slušných 50%, tak to by ešte ako-tak išlo. Zatiaľ to trochu škrípe s Hispáncami a Aziatmi, ale lepší sa to, bieda je však s "telesne znevýhodnenými". Denzel Washington v pozícii Stephena Hawkinga to nevytrhol. Taký Bond na vozíčku, to by bolo žrádlo! Upozornenie, že kvôli natáčaniu sa nerozplakalo ani jedno zviera sa už do titulkov dodáva vyše tridsať rokov (s tým jediným by som súhlasil, ale mala by to byť samozrejmosť a nie úlitba ochrancom zvierat). Ale všetko je to zatiaľ len v počiatkoch. Napriek tomu si myslím, že autor plače na nesprávnom hrobe. Veľmi sa obávam, že nás toto pomätenie s plnou silou ešte len zasiahne.

F. Navrátil 29.12.2020 13:32

S pohádkami se genderismus, multikultura a klimaalarmismus dají nějak zašolíchat. Horší je to v historických filmech. Britové už mají filmy o době alžbětinské s černými lordy a admirály. Už se objevila kritika, že v českých filmech z doby husitské je zanedbatelné množství černochů a mezi táborskými kazateli ani jeden mohamedán! Oč jednodušší to mají Rusové, kde mají habešského mouřenína Hannibala, zakoupeného na trhu s otroky v Istanbulu, kterého nechal Petr Veliký pokřtít a později poslal studovat vojenství do Francie. Stal se generálmajorem a ženijním odborníkem, který vystavěl námořní pevnost Kronštadt, byl gubernátorem Talinu, doporučil vojenskou kariéru mladému Suvorovovi a jeho syn Osip byl dědou básníka Puškina.

J. Jurax 29.12.2020 17:41

No jo, a teď běží F.L.Věk a je to hrůza! Žádný důraz na boj s kysličníkem a ekologii vůbec, feministku tam nenaleznete, gender uvědomělou dámu taky ne, žádný gay ani lesba, transvestita nebo aspoň postava mučivě hledající svou pohlavní identitu, a vůbec žádný černoch!

A navíc jsou tam samí vlastenci, a ještě čeští, což nekoresponduje se současnými progresívními eurohodnotami.

Skoro se divím, že neprotestují nějací aktivisté ...

J. Jurax 29.12.2020 12:36

S pohádkami je problém; ty klasické vznikaly mezi sprostným lidem ekologicky, gender, LGBTQ i jinak neuvědomělým a nedostatečně progresivním.

Ovšem s filmy podle nich natočenými se něco dělat dá. Digitální technologie umožňují mnohé - Popelku přebarvíme na černo, kouzelnou stařenku taky, Pyšná princezna by mohla být lesba, kdežto Zlatovláska gender uvědomělá feministka, a tak dál a podobně. Veškeré hostiny se předělají na veganské a princ Miroslav bude ekologický aktivista hledající svou pohlavní identitu; v závěru pohádky se ukáže, že se rozhodl pro pohlaví ženské, s princeznou se bude partnersky registrovat a adoptují Šípkovou Růženku. A král Já První a jeho rádce Atakdále si byť v pozdním věku uvědomí svou potlačovanou orientaci a registrují se taky. Maruška bude samozřejmě černoška.

Ś. Svobodová 29.12.2020 11:09

A já se ptám: jak to, že jediná Popelka měla na plese roušku!? Takhle nám jde ta zámecká elita příkladem???

J. Pokoutný 29.12.2020 10:39

Přetáčet netřeba, nutné je ale před začátek těchto pohádek začlenit stať, uvádějící věci na pravou (správnou) míru. Dělá to už takhle Disney u svých starších filmů, např. u Dumba, Lady a Tramp, a neobyčejně to osvěžuje.

M. Krátký 29.12.2020 3:02

A v těch pohádkách se budou uplatňovat kvóty na počet černochů, cikánů a Palestinců - a čím ví jich tam nacpou tím větší státní dotace dostanou - to by v tom byl čert aby se to neprosadilo !!!!!!

J. Brunner 29.12.2020 2:39

R^:-)

P. Hatina 29.12.2020 2:18

Přesněji řečeno, nikoliv přetočit scény u těch starých pohádkových filmů, ale ať si laskavě tahle progresivní generace natočí jejich vlastní, aktuální verze. Uvidíme čemu budou dávat přednost diváci za pár dekád..

Ono i vzhledem k tomu, že i u nás je vidno, že to co natáčeli naši polistopadoví umělečtí progresivisté od 90.let - byl povětšinou naprostý brak, jehož častějších repríz se ani televize neodvažují, a raději dávají o Vánocích přednost jistotě komunistických pohádkových šlágrů.