20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

FEJETON: Houbařský

Dřív byl Vaněk pan houbař. Ráno byste museli hezky brzy vstát, rozlepit si oči a podívat se rychle z okna našeho činžáku, jinak byste propásli postavičku v maskáčích, nezbytný košík v pravé ruce, v levé hůl a na hlavě promaštěný klobouček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 13.9.2013 11:02

Jako starej haluzák, sbírám "fšechno",

tedy to co znám. Mrchomůrku tygrovanou od mrchomůrky šedé, nebo růžové nerozezná jen debil. Nicméně, všechny houby jsou jedlé (vyjma třeba podhřibu žlučového a podobných fujtajblíků mykósních plodnic), které v houbovce může pozřít jen osoba s propálenými trubkami. Ovšem, některé jen jednou. Když se jenom poblijete a defekujete se spontánně po smaženici, je to dobré, tělo si poradí, Horší je amanitin z těch mršek bílých, co se tváří navrchu jako pečárky. Tam má houbař zaděláno na radostné popelení se v urně.

Jeden náš hajnej miloval muskarin, na másle "obtáhl" klobouky mrchomůrky červené, nebo královské a posypal vanilkovým cukrem. Jo, někdo dýmá canabis, jiný se irituje muskarinem. A ještě "na okraj". Na kompostu mu rostla smršť hnojníků a pýchavek. Hajná dělala řízky z pýchavek v trojobalu, on smažil hnojníky a zapíjel je ležákem a šiškometem (borovičkou). Nesuďme nerozvážlivě, snad je i svoboda apetitu.