29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I.Laengsfeld 2.11.2009 19:28

Nostalgie po Antonienwaldu

Neboli Antoninov, hned pod Josefodolem. Babicka tam v mladi chodila do tovarny z opacne, ceske strany Cerne Studnice (Schwarzbrunn). Pokud mne pamet neklame, je tam i rodinna hrobka casti rodu Posseltu, z ktereho pochazel m.j. predvalecny starosta Gablonz(e) a tez jeho potomek, nas mily politik z Bavorska ;-) Kazdopadne, hur dopadly nemene malebne (jako ty sudetske) hrbitovy zidovske, a hlavne ti, co na nich meli byt pochovani (a nebyli, protoze na rozdil od Stalingradu zustali po ceste v Auchwitz). Souhlasim s nazorem, ze udrzovany hrob si zaslouzi hlavne take obeti pochodu smrti na konci valky. Plus leckde na nadrazich by se

hodily pametni tabulky typu: v letech 1942-44 projelo podel

tohoto peronu vice nez 500 000 Zidu evakuovanych do taboru zvlastniho zachazeni na vychode apod.

Zdenka Raušová 2.11.2009 18:32

Dušíčková vzpomínka

Ještě  jednou Vám píši , muj muž pochází zJesenice u Rakovnika. Tam jsou též hroby německých občanu , kteří tamžili společně s českými občany, Starají se ohroby naši češi a nikdo jím to nezlívá , Proč stále tá nenávist, Nechte ty mrtvé napokoji a až budete vy v hrobě , budete rádi , že aspon jednou za rok vám  někdo položí kyxtičku na hrob Zdraví Zdenka

Zdenka Raušová 2.11.2009 17:48

Dušíčková vzpomínka

Děkuji za vuzpomínku. Já též chodím ráda pocizých hřbytovech, Moc ráda vzpomínám na hřbytov v Ořechově u Brna, tan každý rok se jezdilo na Dušičky. Vždy jsme měly něco nového, bylo nám zima ,alé to se tekrát tetičkovalo a strejčkovalo. A ty buchty s povidli tobylo něco. Já po každé se těším tady u nás v Modřanech na svoje známé,které opet poroce tuhle dobu potkáme, A večer na tunádheru rozvícených svíček. Zdraví Zdenka

Zdena 2.11.2009 16:43

děkuji za vzpomínku

podobné pocity při návštěvě hřbitovů (nejen v Sudetech) mívám také.Vždy mám pár svíček navíc pro ty smutné a opuštěné.Nejen o Dušičkách.

čtenář 1.11.2009 11:55

A což teprve pelhřimovké krematorium !

"Aspoň uvidíš do čeho deš"  :-D

Vaclav Baloun Dvorak 1.11.2009 10:35

Děkuji za citlivý a aktuálnípříspěvek

a text je vlastně v nadpisu.

68 31.10.2009 21:57

Pietní vyprávění.

Balada o těch, co si kdysi tam, v těch horách Jizerských, tiše mačkali perličky, smálí se a tančili při kořaličce. Potom zemřeli,  zbyly po nich pouze ty německé hrobečky. Jen ten Karl, chudák, leží až někde u Stalingradu. Smutné, podzimní. Leč, musíme tam všichni.

Mgr. Milda 31.10.2009 21:54

Na hřbitově už není rozdílu

můj dědeček pocházel z Ondřejova pod Křemešníkem, p. Vaněk a jeho krásná samota se sv. Trojicí mi jsou proto součástí rodinné historie. Osud zavál mého dědečka později do německé Jihlavy, tam se narodila i moje maminka. Proto jezdívám nejméně dvakrát ročně do té Jihlavy na hřbitov. Hned vedle naší rodinné hrobky je opuštěná německá hrobka, při čištění té naší jsem očistil i tu sousední od mechu, nápisy jsou čitelné. Pochází ještě z dob první republiky, proč vlastně se z nás museli stát nepřátelé na život a na smrt?

aida 31.10.2009 22:35

Re: Na hřbitově už není rozdílu

Kvůli takovým těm lidem, co se zrovna (a každý den) hádají pod úvodníkem, obávám se. Však tam mrkněte - a nebo radši ani ne...

Vodička- sapér. 31.10.2009 11:57

Ze hřbitovního kvítí kytice malá, autorce.

Článek se mi líbil, už i proto že paní M. M., mi , prvními větami , hřbitovy pražské..., názvy místopisné... ,  jejím "stylem  ",připomněla , mnou spisovatele milovaného, K.Klostermanna, V ráji šumavském, například. Procházka mezi hroby, ať je hřbitov kdekoli, vždy vede ke vzpomínkám   na námi milované, už nežijící blízké lidi a na časy ,které jsme s nimi prožili, nutí k rozjímání nad osudem lidí zde pohřbených - vše na světě jen na obrátku a život lidský jako sen. Hroby Němců a hlavně vojáků německých, rozsety jsou po válce druhé světové, po Evropě celé, že jsou v péči jejich potomků je chvályhodné, ale nyní se často stává  "módou" některých novinářů, ,že jsou  vzpomínáni s pietou větší než  jiní mrtví a padlí , kteří byli někdy jejich obětmi.   

Jakub S. 31.10.2009 12:59

Re: Ze hřbitovního kvítí kytice malá, autorce.

Bohužel. A to mne strašně deprimuje, znepokojuje, se- no - irituje, kamarádi. MMCh - jsem přesvědčen, že si ty mrtvé z války mají vzít k sobě domů, do Bavor, Sas, Vídně... a pohřbít si je tam, kde teď žijí oni. Proč to tak nedělají -a proč jim střemhlav naši teď vyhovují, a nenavrhnou jim tohle? Opravdu nevím. Rád bych to věděl. Hroby rudoamějců a američanů beru, jak jinak. Ale tihle ať jsou doma = v SRN a Rakousích. Zde stojím a nemohu jinak.

Ovšem o jejich předky, obyvatele Čech a Moravy, jako byli ti naši dědové, musí být na hřbitovech v pohraničí (všimli jste si, že neříkám Sudety - ?) pečováno. Konečně už. Je to, byť historicky pochopitelná, ostuda. Zvelebovali to tam po staletí. Dobře. Nemohli za své dálné potomky. Nemohli za dějiny střední Evropy ve dvacátém století...

čtenář 1.11.2009 22:03

Re: Ze hřbitovního kvítí kytice malá, autorce.

A proč by se měli ti mrtví vojáci-Němci vykopávat a vláčet kdovíkam ?! Vo tom by, když už, rozhodovat živí vojáci z druhý strany. Vůbec neprohádám, když řeknu, že by ti za ten tvůj požadavek nakopali, trotle.

Jakub S. 31.10.2009 11:44

Paní Marcelo, poutavé, čtivé a nehloupé čtení.

Jako bych tam byl. Chtělo by to víc. Pohraničí bylo pro mě exotika, prvně jsem viděl tamní horský hřbitov a pak další v 68, kdy jsem se dostal do Varů - a byl jsem šokován, otřesen. Těch pocitů se dodnes nezbavím. Zdravím oba!

Jojin 31.10.2009 10:43

Jozefáč

Do Jozefova Dolu jezdíme pár let, většinou v létě neboť jsme letní horští ... máme ta místa rádi, nejen pro okolí s mnoha krásnými místy ale i pro atmosféru toho místa pro onen genius loci ... proto Jindrovi doporučuji se do těch míst podívat, je propastný rozdíl co vytvořili němci v těchto končinách a co"vytvořili"češi kteří je vyhnali.

honzak 31.10.2009 6:51

jedno voko

nezůstane suchý... Nic ve zlém, autorka i ona popisovaná teta byly (a je) slušné ženské, které by kuřeti neublížily. Nicméně by se jistě v Pelhřimově našel podobný hrob tety vysídlené ze Sudet, která taky zůstala sama a měla dům (spíš jen byt) plný koček, že?

Proč to vlastně píšu - koho ta hodná teta před válkou volila?

lucinapes 31.10.2009 9:04

Re: jedno voko

koho jste volil vy před převratem?

XW 31.10.2009 13:19

Re: jedno voko

před převratem se nevolilo - ledaže by se chtělo tvrdit, že nápis "pes" je totéž co živý pes a štěká.

honzak 31.10.2009 18:38

Re: jedno voko

blbá otázka, že? On byl před válkou systém jedné strany?

Kresinka 31.10.2009 4:45

Milá paní Matějková,

i já mám někoho z  Josefodolu, na koho ráda vzpomínám. Byla to stará paní, Němka, která vařila pro děti ve škole v přírodě v Antonínově. Táta tam vedl jako učitel tyhle prázdninové ozdravné pobyty a byl miláčkem té staré paní, která už asi nikoho neměla. Já bohužel neznám ani její jméno, ale chuť jejích eintopfů mám ještě dneska na jazyku a dodnes mi zní v uších její vedelá, komická čeština. Najdete-li nějaký opuštěný německý hrob, rozsviťte, prosím, svíčku i za tu veselou paní. Moc děkuji

library@email.cz

mamina hudební pauza 31.10.2009 3:07

.

Přestala jsem číst v první třetině. Otázka, Co je to za doják, mě odradila .

mamina hudební pauza 31.10.2009 3:08

Re: .

moje vlastní otázka, pochopitelně, dovysvětlení pro JISTOTU. ))

f 31.10.2009 12:49

Re: .

Nedočetla. ale jako správná Češka byste tedy neměla používat germanismy.

Jakub S. 31.10.2009 13:06

Ale proboha...

Myslíte Co je to za - ano? Ale to se v hovorové, neformální rovině už dáávno připouští. A tzv. spisovnou češtinou (mmch je to něco jiného, než se běžně má za to) už dáávno není nutno psát - natož na i-netu... Divil byste se, kolik striktně řečeno germanismů je vůbec v naší řeči  - a co? Jazyky se navzájem ovlivňují, a vždycky tomu tak bylo.  Dnes už nejsme v době striktního vymezování, obrany, váhrad, chránění - zaměřmě se, a velice nemilosrdně, na anglicismy. Co k nám tak bleskově, ochotně, nez zábran zavádějí ve velkém mladší generace - aniž tuší, co práce našim obrozencům dalo, než vypiplali náš moderní nádherný, jakéhokoli vyjadřování schopný, pružný, bohatý, krásný jazyk. - Linguista

f 31.10.2009 13:56

Re: Ale proboha...

germanismy chceme, Germány ne ?

Jakub S. 31.10.2009 14:37

Ale né - ...!

Ale - copak jsem napsal: germanismy chceme - ? Ony tady, víte, prostě v naší řeči vždycky  j s o u . Es gibt sie einfach. A ty nejvžitější už dáávno do ní patří. Víte, našě linguistika dnes, a už pár desetiletí,  n e n í  n o r m a t i v n í . Rozumíte? Nekárá, nereglementuje, nepředpisuje za každou cenu a fertyk. Bere prostě to a ono nové či jiné na vědomí, registruje vývoj, upozorňuje na šoatné trendy - ale to je tak všechno... znáte klasiky, že.

f 31.10.2009 14:48

Re: Ale né - ...!

Asi jsme odbočili od tématu, chtěl jsem něco naznačit o vzájemném (i jazykovém) obohacování v duchu: Němce nesnáším, půjdu si raději pustit Wagnera.

Jakub S. 31.10.2009 19:51

Re: Ale né - ...!

Jasně - ! ;-)

Jindra 31.10.2009 0:53

Skoda jen

ze strycka Huga odvezli pak do Terezina a pak nekam do Polska, a uz jsme hi nikdy nevideli. Ani pana Zamecnika nemeli do Mauthausenu posilat, chudak Gertl musela hledat noveho krejciho. Inge, ne nezzvidim ji, ale ten jeji ji z Ruska poslal tolik smuku, ze by z toho po valce mela a Swarzwaldu pension, kdyby ji pri vyhaneni o vsechno neokradla ta ceska verbez.

Pete Late 10.11.2009 14:36

Re: Skoda jen

trefa ! to jsou souvislosti, na které se dnes ráno zapomíná.Dějiny mohly(nedej bože) jít jinou cestou a pak by paní autorka studovala hroby někde na Sibiři,pokud by německé zacházení přežila.