25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

FEJETON: Básničky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Witch 17.9.2009 16:41

podotek

Diskuse vzplála a rychle pohasla, kupodivu se tu moc veršotepek neohrazovalo.  Tak vám všem na závěr povím prostinký příběh ze života. Žil-byl jeden pán, chytrý a vzdělaný, šikovný diplomat a taky svůdce. Sice byl schopen překladu nějaké té klasiky (prý dosud nejlepšího Cida), ale pokud utrousil veršíky, bylo to z jeho hlediska především pouhé zpestření dopisů a legrácky. Sám o tom napsal:

"Nikdy mne to nelákalo/virtuóz být, Bekwark, Galot:/jenom jsem si doma zpíval,/rozmrzelost zaháníval./ Ať jsi tedy kdo jsi, pane/ co čteš veršíky mnou psané,/ ať máš pro ně plno chvály/či tě málo zaujaly,/nic neříkej, byť vše slyším:/

Já svou loutnu nepodpíši."

Jan Andrzej Morzstyn, největší polský barokní básník.

P.S. Jestliže se odvolával na jakési dva veršootepce, říkají nám něco jejich jména? O tom to taky je.;-P

Simona Techetová 15.9.2009 12:44

Jaký je účel?

Pane Kerschi,

jaký je smysl Vašeho fejetonu? Chcete docílit toho, aby lidé přestali být literárně činní? Aby to přestali zkoušet a aby v knihovnách byly pouze básnické sbírky renomovaných autorů, nejlépe těch, které Vy sám schválíte?  Nutil Vás snad někdo, abyste se povinně účastnil všech autorských čtení v okruhu pěti set kilometrů, a na Vás to zanechalo následky? Jaký je Váš cíl? Z Vašeho záštiplného fejetonu mi to není jasné.

Tisifoné 16.9.2009 22:37

Re: Jaký je účel?

Odpovím Vám, milá slečno Simono, já. Nelekejte se mého vzhledu ani pověsti, Vám neublížím. 1) Smysl Kerschova fejetonu je:  vyprovokovat takové lidi jako jste Vy, aby se zamysleli nad literaturou. 2) Kersch nechce docílit, aby lidé přestali být literárně činní. 3)Stejně tak nechce, aby TO přestali zkoušet. 4) Kersch doufá, že v knihovnách budou pouze ty knihy, které si knihovny objednají. Nebude jim schvalovat tento nákup (jak mu navrhujete). 5)Kersch - jak ho znám z našich styků - by se nedal donutit, aby se účastnil ani mnohem závažnějších akcí než na jakou se pseudonaivně ptáte. 6) Tím pádem nemá smysl tady uvažovat o nějakých následcích. 7) Cílem Kersche je nyní žít stále tak jako dosud žil. Máte Google? 8) Kersch má hromadu nectností, ale zášť mezi ně nepatří. Máte Google? Už je Vám to jasné?

petrph 14.9.2009 13:10

a díky tomu jsme jako národ přežili

Vzpomínáte si na Národní obrození? Počátek 19.století, kdy se náš národ zvedal pomalu z období temna. Tehdy nám hrozila germanizace, a tak nová mladá generace začala rozšiřovat češtinu. Ano, přesně, psaní a přednášení naivních básniček, ještě naivnějších divadelních her, šibřinky, plesy, kde lidé znovu slyšeli a znovu se učili používat svůj jazyk. Že bychom to už nepotřebovali, a můžem se tomu smát, neb doba se změnila?

Jsem vedoucí,já jsem king!

Meeting, briefing, brainstorming,

rád bych vám drink nabídl,

chci váš feedback as soon as possible.

Asi tak...

Jenda 14.9.2009 17:57

Re: a díky tomu jsme jako národ přežili

No tak si vyčistěte nos čistonosoplenou, odložte libočudník a běžte si zahrát na klapkobřinkostroj!

Jakub S. 14.9.2009 19:53

Re: a díky tomu jsme jako národ přežili

To je pěknýý, Petře! Eště!

J.G. Pašek 14.9.2009 20:20

Jenomže, nejde jim dnes nejde o Národní obrození . . . .

 jde jim o to psát básničky o nespněné sexuální fantazii čí události kdy mu řekla NE . . . . . . 

Petr Kersch 14.9.2009 12:35

výjimečně

Výjimečně (nejsem Ivo Fencl) odpovídám zde diskutujícím: ten můj fejeton není dobře napsaný, moc se omlouvám. Nejde tam o úroveň poezie. Nejde tam o úroveň její recitace. Poezie je jenom jedna, žádná amatérská ani profesionální poezie neexistuje. Hned na začátku jsem zdůraznil: t a k   z v a n á... Jedná se mi o skupiny, které si na poety hrají. Řeknete: tak je nechte, kdo si hraje, nezlobí. Není to zdaleka tak jednoduché. V té činnosti rádobypoetů je latentně skryta velká škoda a nejen pro poezii a literaturu. Poezie je a vždycky byla mocná složka kultury.  Její cena pro národ se poznává zejména v dobách, kdy jde o život (opravdu i v přeneseném slova smyslu).  Do poezie taky patří texty písní, dětské říkánky, eposy, balady... Z vašich diskusních příspěvků vysvítá jeden známý fakt: chybí tady odpovědná, nepodplacená literární kritika.

Díky, polepším se. PK

Anna Šochová 14.9.2009 12:49

Re: výjimečně

Mne jste našňupl za snaživce, poety i za  vogonské přátele, ale já Vám tímto odpouštím ;-)

Emilka 14.9.2009 14:38

Re: výjimečně

Při fretné chrochtobluznosti - souhlasím!

ranbow 14.9.2009 13:48

Abych pravdu řekl nechápu

Nechápu v čem je latentní škoda slabé poezie. Ano, jsou silné verše, slabé verše. Jsou velcí básníci a jsou rádobypoeti, jsou dnes textaři, autoři reklam,autoři blogů. Papíru je relativně dost, ještě víc je prostoru na stránkách internetu a času vysílání ve veřejných i soukromých TV a rádií. Velká a silná poezie se projeví sama, ale i ta slabá najde své posluchače. Jistěže, literární kritika je třeba, ale.. Napadá mě jedno srovnání - staré přes 20 let. V době komunismu, kdy šlo opravdu o živo, si náš národ opakoval verše o vládě, která "zpět se k Tobě, lide, navrátí...".pocházející z druhořadého televizního muzikálu, a mládež si potichu drnkala u táboráku téměř zapomenuté písně Karla Kryla. Zatímco naši velcí básníci (pokud mohli) publikovali verše, ke kterým se dnes stydí se přihlásit...Kdo jsi objektivním kritikem, hoď kamenem ...

sio 14.9.2009 14:01

Pane Kersch, dá se vám mailovat?

Rád bych vám napsal něco soukromě. Pokud souhlasíte, napište na siorak@seznam.cz

Augustus 14.9.2009 17:37

Re: Abych pravdu řekl nechápu

Karel Kryl byl jedním z našich největších básníku dvacátého století.

woka 14.9.2009 15:57

Re: výjimečně

ještě dotaz: fakt dnes někdo podplácí kritiky, aby napsali pěkně o nějaké básničce 8-o? Já naivka jsem si myslela, že se podplácí jenom řemeslníci, doktoři, výběrové komise a vůbec kšefty... 

Jinak s kritikou něčeho tak dojmologického jako je poezie myslím bude obdobná potíž jako s kritickým hodnocením vína...   Dobré víno je to, které mi chutná a není mi po něm blbě.    

Witch 14.9.2009 16:20

Re: výjimečně

O podplácení bych nemliuvila, možná hrají roli známosti. Tedypodobně, jako v jiných odnožích literatury.  Když není soutěž anonymní a někdo se má rozhodnout mezi udělením bodů známějšímu jménu a nováčkovi... Tak asi. Kitika, recenze, to se dá zadat známému, to dnes není problém. Nebo se přimluvit.

qwerty 15.9.2009 0:02

Re: výjimečně

Pan Leacock o tom má velice hezkou povídku, vyhledejte si, pokud ještě neznáte.

Anna Š. 14.9.2009 12:27

Probůh -

O moc víc jsem chvíli nebyla schopná si říct. Vybavila se mi Literární Vysočina před nějakými pěti, šesti roky, skoro dojemné vzájemné naslouchání vzletným slovům. Je na tom snad něco nebezpečného? Nevšimla jsem si, že by lidem při poslechu naskakovaly puchýře nebo vředy. Prostě přišli, protože si to zkusili a někteří byli dobří. Jakžtakž. Copak si nikdo z těch, co mají chuť se smát, nevzpomíná, že v sedmnácti jsme byli básníky skoro všichni?

To, že na té dotyčné akci bylo víc autorek, neznamená zkrátka nic jiného, než že jich je méně ubitých, než třeba před třiceti roky. To totiž holky ve dvaceti už naprosto poeticky nekoukaly, nýbrž se hezky točily kolem plotny a děcek, tou dobou už často i dvou. Sama znám několik holek, které "odpadly" vzhledem k drsné životní praxi a rodině. Copak nikomu nedochází, že aspoň ta touha vidět svět jinak, vyjádřit se tak vzletně, pěkně a podobně jako básníci, které jsem kdy četla, je naprosto úžasná věc?!

Pokud taková soutěž pouze vybere "nej" a neposkytne workshop, je to skoro nanic.  On vlastně málokdo dnes ví, jak moderní poezie vypadá, protože se právě rodí. Je to melodie slov? Upřímnost vyjádření? Jaký druh verše letí?

Ano, nejjednodušší je smát se a strkat těm ženám vařečky. Jenže, milí estéti a posměváčci, možná nám ženy nezblbly, jak si vy myslíte, pouze mají až dnes trochu času na hledání způsobu, jak vyjádřit okolní krásu. Poezie není a nikdy nebyla výsadou mužů, to jen PAN BÁSNÍK vždycky působil jako vznešený krasoduch, zatímco básnířka byla vyšinutá podivnost... Na  kvalitě poezie lze také pozorovat  mizerné češtinářské vedení na školách. 

Hm, kdopak panu autorovi šlápl na kuří očičko?

Jenda 14.9.2009 18:02

Re: Probůh -

V sedmnacti jsme delali vselijake broskvoviny abychom se dostali pod nejakou tu sukni. "Basnici" z donuceni.

Witch 14.9.2009 18:39

Re: Probůh -

Co se pamatuju, tak my jsme si s holkama pod sukně nelezly... Ale když kluci zjistili, že bysme semhle tamhle byly ná básničky, docela se snažili. Ještě to mám schované - a ne špatné! Nojo, sakra, od jednoho mám sbírku...

Minutus 14.9.2009 12:25

Autora si velmi vážím

protože ze zdejších příspěvků vím, že umí. Ovšem namítl bych tolik, že chybami se člověk učí a Puškin nebo Mácha se rodí jednou za sto let. Jejich prvotiny nikdo nezná, možná bychom se divili. Znám spoustu lidí, kteří se baví psaním a básněním pro zábavu. Zdaleka ne vždy dojde na papír a předčítání. Podívejte se třeba na liter.cz. Za povšimnutí stojí i kultivovanost diskusí.

Augustus 14.9.2009 11:29

zajímavé

Za velkého básníka se nepovažuji, na veřejná čtení zpravidla nechodím, nijak neexhibuji. Nemám rád přemrštěné city ani přehnaná vyjádření s přehršlem různých epitet či křečovitou originalitu. Nejsem žena. Asi tedy nezapadám do autorova profilu. Každopádně zajímavý článek. Jen musím poznamenat, že já mám právě takové dojmy z one vychvalované "profesionální" či umělecké poezie, která se nad amatéry a v podstatě nade vše tak vyvyšuje.

Bezchybnost přednesu mi pak u ní jen čím dál více umocňuje prázdnotu obsahu a pocit, že se dostala do slepé uličky a je v krizi. Samozřejmě si uvědomuji zápory amatérských čtení a publikačních serverů. Jde o fenomén spíš sociální než umělecký a většina této produkce není ani průměrný, nýbrž hluboce podprůměrná. Přesto se tam občas objeví záblesky, které svou opravdovostí a uměleckou hodnotou (navzdory časté nevybroušenosti formy) strčí i profesionální publikátory básní levou zadní do kapsy. Proto bych veškerou amatérskou produkci snobsky neházel do jednoho pytle a nezahazoval.

Protože, jestli vznikne nějaké opravdu nové a velké umění, tak věřím že právě tam. Koneckonců odkud si myslíte, že se budou rekrutovat budoucí velcí (což neznamená nutně profesionální) spisovatelé?

America 14.9.2009 9:48

Každý básník špatný?

To, že většina básníků je špatných, víme všichni. Nicméně jsou i dobří. Autor článku tento fakt hrubě podceňuje, nebo, a to je pravděpodobnější možnost, nemá dostatek vůle či chuti se na tomto poli zorientovat plně. Ve všech oborech, ať už jde o sportovce, právníky, lékaře nebo básníky je vždy většina průměrná. A je jen na člověku, zda bude navštěvovat právě ten průměr a kritizovat ho, aby si nahonil své batikované triko, nebo se radši nechá okouzlit někým, jako je David Molnár, Jiří Brož, Jakub Čermák, Michaela Keroušová nebo Jaromír Typlt.

Vaud 14.9.2009 10:19

Re: Každý básník špatný?

Byt amaterskym basnikem ma totiz mnoho poloh - socialni (amatersky server je napriklad skvela seznamka pro plache a gramotne), psychoterapeutickou (grafomani a stastni majitele jinych manickych poruch se zde maji moznost realizovat a exhibovat - cili dojit kyzeneho poskrabani na sve nutkave intelektualni svedeni) a mozny umelecky aspekt je casto jen prijemny vedlejsi produkt.

Ale jak jednou clovek dostane zvlastni uznani z Literarniho Varnsdorfu 2000, tak zapomene, ze byl taky jednou amater :-). 

tomas 14.9.2009 11:05

Re: Každý básník špatný?

no víte jak to píše pan kundera v jakubovi a jeho pánovi...

Jenda 14.9.2009 11:07

Re: Každý básník špatný?

O těch špatných se aspoň člověk nemusí učit. Narodil se, zplodil, zemřel a pančitelka chce slyšet, že tím myslel ... nechte se okouzlit, jste-li tak inklinován, ale nes.rte se s tim mezi lidi!

America 14.9.2009 21:11

Re: Každý básník špatný?

Máte snad milý Jeníku pocit, že se vám vsírám do života?

Jenda 15.9.2009 0:23

Re: Každý básník špatný?

Me uz nemuzete. A s detickama se hysterii literatury bude ucit nekdo jiny.

abc 14.9.2009 9:34

Amatérská poezie?

To zní jakoby existovala nějaká profesionální poezie. Ale psaním básní se přece nikdo neživí a neživil ani v době, kdy se poezie hojně četla. Možná se tím myslí neumělá poezie. Ovšem na rozdíl třeba od hudby se básnické řemeslo většinou neučí na nějakých básnických školách, kdo chce, naučí se to sám.

Anna Š. 14.9.2009 12:47

Re: Amatérská poezie?

Je tady jedna věc: mnohý člověk potřebuje odezvu. Tu mu občas poskytnou přátelé. Někdy znají kořeny, z nichž dílko vyrostlo, takže rozumějí smyslu, ale sami se necítí na hodnocení, takže řeknou "pošli to někam" a potom si na dotyčném může kdokoliv smlsnout.

Při hodnocení lyriky bychom si měli všichni dobře zapsat za uši, že často jde o obnažení vnitřního světa, o určitou intimitu, která nějak potřebovala vybublat - a že výsměch staršliěv pálí a ničí. Neumělost vůbec neznamená, že zítra, pozítří nebude líp. Stačí ukázat cestu.

Ano, jsou grafomani, přesvědčení o Úkolu, kterým je oblažovat lidstvo čímkoliv. Jenže mnohem víc je citlivých dušiček, které to sice nikam nedotáhnou, ale hřeje je vědomí, že by mohly. Že kdyby tehdy na workshopu nebyli tak stydliví a zeptali se, třeba by taky právě dnes psali takhle, jako ta  jo, Štroblová, například. Potom nezahořknou a dokážou podepřít někoho dalšího vedle sebe. Seifertovitého, nezvalovitého, šrámkovitého - především velice nesmělého a pochybujícího. Ono se v kavárnách dneska moc věcí nerodí. Spíše doma, o samotě, se strachem, že ukázat to, on by se někdo při čtení poprskal smíchy.

Vaud 14.9.2009 8:39

Na podobné téma jsem taky nedávno napsal fejeton

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=331601

být amatérským literátem je pořád méně škodlivý koníček, než být třeba amatérským sprayerem

trochu shovívavosti -  všichni nemůžou psát a recitovat tak skvěle, jako tady Petr ;-)