28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

FEJETON: Ať žije První máj!

Stalo se to v kanadském Vancouveru. Hodina psychoterapie se chýlila ke konci. Pacientka, mladá univerzitní lektorka anglické literatury, se výrazně zlepšovala, a tak jsme byli oba spokojeni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 1.5.2014 3:14

Pěkní, pěkné, moc pěkné

Jenom ten kanadský Vancouver, francouzská Paříž a burundská Usumbura mi strašně lezou na nervy. Myslím, že po poslední olympiádě už Vancouver bez obtíží lokalizuje každý. Když už je třeba specifikovat, že se jedná o ten v BC a ne ten ve státě Washington, o kterém stejně v ČR nikdo nikdy neslyšel, nešlo by prosím napsat třeba "stalo se v Kanadě, ve Vancouveru", nebo "stalo se ve Vancouveru v Kanadě"? Moc bych se za to přimlouvala.

P. Sulc 1.5.2014 1:55

Re: Romantismus

Souhlas, pane Juraxi, jak jinak, na jednicku. Ona vetsina tech klasiku za moc nestala. Jirasek, Cech, nic moc, lze preskocit. Ale Neruda, Havlicek, Rais,Vrchlicky, snad i Nemcova, to je jiny kafe, jina trida.

J. Jurax 1.5.2014 0:15

Máchův Máj

není jen tak ledajaké dílo. Mácha již v roce 1836 navrhoval osobitý způsob dálkového přenosu informace, kde jako nosného média k přenosu téže hodlal použít mraků.

Cituji - "a vysoko, v daleké kraje | bílé obláčky dálným nebem plynou, | a smutný vězeň takto mluví k nim: | „Vy, jenž dalekosáhlým během svým, | ... |  vás já jsem posly volil mezi všemi. | Kudy plynete u dlouhém dálném běhu, | i tam, kde svého naleznete břehu, | tam na své pouti pozdravujte zemi.". - konec citátu.

Autor hodlal použít k mraků zatím jen k vyřízení pozdravu - šlo patrně o testovací provoz. Bohužel se opomněl zmínit o technických detailech navrhovaného přenosu - jak a čím hodlal informaci do mraků kódovat a jak a čím ji z mraků přijímat a zpětně dekódovat. Z básnické formy použité k popisu přenosu se nedá vydedukovat nic konkrétního a ani v jiných spiscích autorových, jakož i v jeho pozůstalosti se nic nenašlo. Takže myšlénka autorova - jenž by jistě proslavila českou vědu - bohužel patrně navždy zapadla, neboť autor zemřel dříve, než ji mohl rozvinout a precizovat.

Pro úplnost je třeba se zmínit o zjevně zcestných názorech některých šťouralů - jmenovitě profesora Fiedlera z Vídně - kteří uštěpačně konstatují, že by se Mácha na nic podobného nezmohl, neboť jeho vzdělání bylo obecně chatrné a v oblasti přírodních věd a techniky už vůbec nestálo za řeč. A že Mácha jako každý veršotepec myslel převážně akorát na alkohol a sex - viz jeho deníky - a že dotyčný nástin byl jen horečnatou vizí obluzeného mozku poetova a aby mu to rýmovalo..

J. Jurax 30.4.2014 23:47

Re: Romantismus

No, já jsem na SVVŠ nabyl dojmu, že kdejahý veršotepec, jsa rozerván, neboť dostal kopačky, místo toho, aby se jako normální člověk ve vhodné putyce přiopil a žil dál, tak usedl a ostrým brkem vypsal se z mučivé lásky, stvořiv básnickou sbírku, A bylo-li mu dopřáno žít déle, sepsal sbírek povícero, jsa permanentně rozerváván anebo naopak lyricky rozněžněn. A stal se klasikem.

A o století a víc později ubozí studenti, kterí mu nikdy nic špatného neudělali, upí pod dílem veršotepcovým, jsou nuceni se podivné slovní útvary dřít nazpaměť a procítěmě je na známky recitovat, cpát si do hlavy životopis klasikův a rozebrat a patřičně zařadit jeho dílo jen proto, že se to chce k maturitě, po níž tyto neužitečné a nezajímavé vědomosti co nejrychleji zapomenou. Prý to patří ke vzdělání ... hm.

Svého profesora češtiny jsem kdysi svrchovaně popudil výrokem, že je-li báseň epická, je srozumitelnější děj popsat prózou, kdežto je-li lyrická, je vlastně o ničem a tudíž zbytečná.

J. Jurax 30.4.2014 23:28

Re: Pěkný příběh, včetně toho echa

No, on je sice svátek práce bolševiky zprofanován, jenže vše kolem nás vzniklo z lidské práce - ať duševní či manuální. Nevím, zda práce vytvořila člověka, ale zcela jistě práce vytvořila naši civilizaci.

A taky - obchod, resp. jeho realizace, je taky práce, a nelehká, a produkty, jimiž je obchodováno, jsou taky výsledkem lidské práce.

Ono se to v dnešní době všelikých práv a nároků kdekoho na kdeco moc nenosí, ale slova klasika "Čest práci každé, která dobro plodí" platit budou pořád.

J. Jurax 30.4.2014 23:14

Re: Psychoterapeut a říká klientce "pacientka"???

Jak tak čtu Váš příspěvek, možná byste měl :-)

M. Pavlíček 30.4.2014 19:22

dnešní studenti už z Máje tak urvaní nejsou,

a popravdě řečeno se jim nedivím. Neznám dnes nikoho, kdo by se ho dobrovolně nejen učil, nýbrž ho i dobrovolně alespoň přečetl (a bylo tomu tak i před 30 lety), a kdyby se ho nějaký zoufalec snad snažil dokonce recitovat své vyvolené do ouška... asi by skončil. Úplně. Nejen s recitací, ale i u dotyčné.. Taková je doba, romantická libozvučnost dnešní generaci neoslovuje a obsahově to taky není k uchvácení.

Konec konců pokud něco víte o Máchovi a jeho soukromém životě, ani se nelze co divit. Nechápu, proč on a jemu podobní (dost často to byla doslova ožralá prasata, vynikající i v dalších zvrhlostech) jsou dnešní mládeži dáváni za vzor a musí se o nich učit. Romantická libozvučnost ano, charakter v mínusu.

J. Vyhnalík 30.4.2014 17:51

Re: Pěkný příběh, včetně toho echa

A Vám v tiskařském lisu, nebo snad řezačce na papír?

Přijde-li Vám moje reakce slaboduchá, máte pravdu, ale já s tím nezačal ;-)

P. Kmoníček 30.4.2014 17:18

Re: Pěkný příběh, včetně toho echa

Vám by se podle fotky asi líbilo více v Mali nebo Jižním Sudánu,že.

J. Vyhnalík 30.4.2014 15:20

Re: Pěkný příběh, včetně toho echa

Jaký svátek práce? Pro mne to byl vždycky svátek jara a nového života!

J. Lepka 30.4.2014 9:07

Re: Pěkný příběh, včetně toho echa

V historii jedině z obchodu zbohatly národy, tak co s nějakým úchylným svátkem práce ?

J. Vydra 30.4.2014 5:38

Psychoterapeut a říká klientce "pacientka"???

Tak to bych k vám teda nechodil, doktore. Jste jen pokračovatel "moudrých pánů doktorů" co ubožáčkům říká, jak žít, co??? Gratuluju!!

J. Vozábalová 30.4.2014 0:34

Romantismus

Z hodin literatury na gymnáziu (tehdy ovšem SVVŠ) jsem si odnesla někde v hlavě zasutý fakt, že romantismus není "červená knihovna", ale rozervanost, dramatické obrazy i něco  tragického, byť se tam vyskytuje i hrdlička a lásky čas. Vcelku jsem o tom pak už v životě moc nepřemýšlela, moje profese nemá s literaturou ani výtvarnem nic společného, ale ten poznatek tam někde uvízl. A před pár roky byl zcela nečekaně oživen.

Při jakési rodinné sešlosti byly děti odeslány "nahoru" s tím, že budou odpočívat po obědě a nejstarší z nich - tehdy asi desetiletý Adam -  že jim může číst. Za nějakou chvíli přišel pětiletý Matěj a řekl: babičko, Adam nám čte nějakou strašlivě strašidelnou knížku. Šla jsem se podívat  - a on Máchův Máj - po modrém blankytu....... a ještě dál až "upadla hlava", no, je to taky zvukomalebné, hodně, ale v ten moment ta středoškolská vědomost vyskočila jak čertík z krabičky.   

Ovšem ne, že by mne "kanadský romantismus" nepobavil, to jen, že se mi vybavil i tento příběh.

J. Vyhnalík 30.4.2014 0:31

Pěkný příběh, včetně toho echa

Bohužel podle osvědčených tradic všech náboženství, kdy se staré svátky nahrazují novými ve stejném termínu, budeme teď slavit místo svátku práce, výročí vstupu do EU.