29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ESEJ: Úvahy starého konservativce (2)

Když jsem chodil do školy, vládla podstatnému dílu planety včetně mé vlasti také jedna ze spásných teorií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 14.9.2019 14:46

Když se za komunistů ptal kádrovák pracovníka zda věří v Boha, dostalo se mu odpovědi: "Já jsem tak pevný ateista, až mám obavy, že mne Pán Bůh potrestá."

J. Drobek 14.9.2019 10:40

Touha reagovat obšírně a vesměs s vůlí naslouchajícího, tedy souzvuku nakloněného, mě obestřela, než...disponován věkově sotva polovinou, mozaikou zkušeností nezjistitelně jinak, časově aktuálně minimálně...vyvrhnu jen heslovité konstatování (doporučení neodvažuji se dávati): Vyšší matematika (ne ta sloužící technice) jest jazyk kříšťálově výstižný pro témata autorova příspěvku; svým řádem (dle mého) nejblíže je poznání souvislostí ba nepoznatelnosti, v nekonečnu harmonicky a nekonfliktně spojuje rovnoběžky racia a víry, řečeno s básnickou invencí akademikům často se zajídající...

P. Princ 14.9.2019 10:39

Jen dva body :

"...teprve až se popasujeme s věcmi nadpozemskými a nadsmyslovými, můžeme sestoupit k pozemským." A Vy už jste se popasoval, starý koservativče?

Charakteristika ateisty od náboženského fanatika Chestertona opravdu "sedí".

Ostatní seky z toho blábolu přenechám dalším laskavým diskutujícím.

D. Polanský 14.9.2019 7:38

Ono vůbec, co je to konzervativec neboli po staru konservativec?

J. Krásenský 14.9.2019 5:30

Jen připomínka - temná energie případně temná hmota, nezískaly svůj přívlastek proto, že jsou tmavé či v posunutém významu špatné (pokud je ovšem neosočujeme z podlého úmyslu hanebně se před námi skrývat). "Temný" je ubohou náhradou za (doufejme dočasně) nepoznatelný, nezjistitelný, neobjevený či neobjevitelný. "Temný" je v tomto případě jen básnický protiklad ke "Světlu poznání".

P. Princ 14.9.2019 10:52

Opatrně s tou ubohou náhradou.

Temná hmota i temná energie podléhají výzkumu, který je přínosný (a drahý). Třeba taková temná energie je kolosálě názorným příkladem naplnění druhého zákona termodynamiky. Co by na tom mělo být ubohého ?

V. Němec 14.9.2019 12:04

Takže pane Princi, jak to máte vy?

Trošku obšírněji, já se rád poučím. Děkuji.

P. Princ 14.9.2019 16:01

Jsem prosťáček. Metafyziku, transcedenci, mystiku, ono "cosi co nás přesahuje" - mi odřízla Occamova břitva. Otázku kdo jsem, odkud jdu a kam, si nekladu. Tápu v nejistotě, neurčitosti a pravděpodobosti - celkem úspěšně.

J. Krásenský 14.9.2019 14:48

Jde mi jen o zavádějící termín "temná".

S. Moc 15.9.2019 1:42

Dark matter, jak zde vidím, překládáte jako temnou hmotu, ale ono to je prostší a znamená to tmavou hmotu. Tedy hmotu, která je v temnotě ale pořád to je hmota. Byť, dle posledních výzkumů, hmota v zrcadlovém světě. A ten je prý také opravdový... To už raději věřím v Pánaboha ať už má nad hlavou kroužek nebo nikoli. Je to nejen jasnější a srozumitelnější, ale nepotřebuji k tomu žádná zrcadla..