29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ESEJ: Učení o pokroku je kultem smrti

Tento článek se argumentačně opírá o dílo Smysl dějin ruského křesťanského filosofa blízkého existencialismu a personalismu N. A. Berďajeva, který ve výše zmíněném spisu svým způsobem předestírá filosofii dějin a snaží se ukázat jejich smysl a nerozlučnou spjatost s Bohem a křesťanskou vírou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Charvát 8.8.2012 21:28

Blábol

Ježišmarjá, to je blábolení. Za tohle je autor placen? Doufám, že ne z mých daní, ale že se na něj skládají jemu podobní - třeba  kteří na jeho témata tak ohnivě diskutují.

P. Pavlovský 8.8.2012 19:59

Po konzultaci s theologem:

Vada textu je prostá: Pojem pokroku v bibli není a v celém křesťanském učení nemá co dělat.

T. Zajicova 8.8.2012 16:42

Pokrok

Porozumeni historie (a cehokoli jineho) lezi v posuzovani toho, kam se historie ubira. Jeji smer a konec.Zapadni svet veri ve smerovost historie i kdyz to muze popirat.Kdokoli rekne ''historicky vyvoj'' priznava, ze historie ma nevratny smer. Pouzivani slova ''jiz'' (''jiz stari rekove'') implikuje, ze historie nekam smeruje.

''Pokrok'' je ''kultem smrti'' v tom smyslu, ze cokoli ''nove'' rovna se ''dobre''. Jestlize je nove=dobre prijato, pak moudrost a pravda jsou eventualne odstraneny.

T. Zajicova 8.8.2012 16:43

Re: Pokrok

''Křesťanství přece vychází z Judaismu a nikoli z řecké filosofie!''

Krestanstvi absorbovalo z recke zkusenosti vse, co obsahovalo element pravdy.

T. Zajicova 8.8.2012 16:44

Re: Pokrok

''..ani autor by jistě nechtěl žít v minulých poměrech, kdy i v Evropě byl běžný obchod s otroky.....žít ve společnosti většinově negramotné, nehygienické, stíhané epidemiemi...''

Naproste neporozumeni. Vzhledem myslenky pokroku se ''moderni clovek'' domniva (vedome ci nevedome), ze dnesni lide jsou superiorni svym predkum (tradicni spolecnosti se divali na svet zcela opacne).To je pravdou jedine ve striktne materialistickem smyslu.

Shakespeare je osobou minulosti. Pravda? Muze ho (Shakespeara) dnesni moderni clovek opravdu poznat(porozumet mu)? Nemuze! Jeho hry, ale vzdy rozumi nam. Rozumi nam(lidem) lepe nez my rozumime jemu.

Pane Pavlovsky esej ''Uceni o pokroku...'' nema s fundamentalismem co delat

 

P. Pavlovský 8.8.2012 2:15

Bigotní, fundamentalistické blábolení,

v rozporu jak s dějinami evropské filosofie, tak i s obecnými dějinami a obyčejnou každodenní realitou!

Křesťanství přece vychází z Judaismu a nikoli z řecké filosofie! Idea pokroku je křesťanská idea, každý křesťan je přímo povinen snažit se učinit Boží dílo - tento svět - lepším, ctnostnějším, bohabojnějším, méně hříšným.

Je nesporné, že se to do jisté míry i daří, ani autor by jistě nechtěl žít v minulých poměrech, kdy i v Evropě byl běžný obchod s otroky,  kdy se standardně mučilo, upalovalo atd. Jistě, dělo se to v Evropě i ve XX. stol., ale už ne běžně, ale pouze v obou totalitách, nacistické a komunistické, v totalitách příznačně -  antikřesťanských.

Ani on by jistě nechtěl žít ve společnosti většinově negramotné, nehygienické, stíhané epidemiemi, v době, kdy byly smrtelné i zcela triviální choroby jako záškrt, neštovice, tuberkolóza, zánět slepého střeva, žaludeční vředy, žloutenka, kdy se umíralo na horečku omladnic a na otravu krve vůbec. A co transfůze krve - to také není pokrok?

O tom, že na tomto pokroku se velkou měrou podíleli Židé netřeba spekulovat, stačí se podívat na seznam nobelistů. A je jedno, jestli byli věřící, jestli židé, křesťané nebo atheisti. A je vlastně vůbec jedno, že jich bylo tolik. Patří prostě ki těm LIDEM, kteří se zasloužili o evidentní pokrok, který popírají nebo proklínají pouze sebestřední, arogantní blázni. "Psi štěkají, karavana jde dál."

R. Langer 8.8.2012 10:23

Re: Bigotní, fundamentalistické blábolení,

"Křesťanství přece vychází z Judaismu a nikoli z řecké filosofie! Idea pokroku je křesťanská idea, každý křesťan je přímo povinen snažit se učinit Boží dílo - tento svět - lepším, ctnostnějším, bohabojnějším, méně hříšným."

Aha, tak to se to těm křesťanům asi nějak vymklo z rukou, že?

To jsou zase plky... :-P

P. Kolář 8.8.2012 10:40

Re: Bigotní, fundamentalistické blábolení,

Marně jsem hledal v textu byť jen náznak toho,že křesťanství vychází z řecké filosofie,autor to nikde nenapsal,tuto myšlenku mu pane Pavlovský podsouváte.Diskutujete o něčem, co v tom článku vůbec není.

S. Udatný 8.8.2012 10:51

Re: je to jinak

mezi moudrost/logos a tóru se v helénské době podařila vložit rovnítko a tím předpoklad v trvání na věky věkův. O Mojžíšovi říká Philon, když jej filosofové učili, tak jeho učení bylo spíše jakési vzpomínání. Židé žijí dle Tóry ostatní národy dle rozumu. A to je důvodem proč Židé přežili mnohé jiné a silnější národy a přežijí i dnešní národy, které se řídí rozumem a jdou odnikud nikam. Jdu pracovat.

R. Langer 8.8.2012 13:38

Re: je to jinak

A Židé jdou prosím odkud kam, to by mě zajímalo konkrétněji. Osobně si totiž nemyslím, že by šli někam jinam, než zbytek lidstva.

P. Pavlovský 8.8.2012 14:29

Re: je to jinak

Samozřejmě, rozdíl je pouze v tom, že židé si to odjakživa i teoreticky uvědomovali, zatímco mnohé jiné kultury žily a některé dodnes žijí v cyklických, stále se opakujících "dějinách", od nikud nikam nesměřujících.

Křesťané i židé chápou dějiny jako lineární vývoj, chcete-li pokrok, směrem ke konečnému příchodu mesiáše, všeobecnému spasení popř. nastolení definitivního království Božího (to např. řecko-římská antika nezná).

S. Udatný 8.8.2012 15:17

Re: je to jinak

křesťané očekávají spaseni skrze svého Boha na rozdíl od Židů, kteří očekávají .... od sebe sama. Je mnoho zásadních rozdílů v chápání víry mezi křesťany a Židy např. křesťanská víra má misijní úkol, víra Mojžíšova nikoliv, skoro se dá říci, že je zakázána. V těch rozdílech můžeme pokračovat, ovšem nemáme hledat rozdíly ale to co nás spojuje.

P. Pavlovský 8.8.2012 16:15

Re: je to jinak

Proč tak udatně lžete? Křesťané očekávají spasení od druhého příchodu  svého Mesiáše, židé očekávají totéž od prvního příchodu jejich Mesiáše.

To byste jako křesťan, za kterého vás pokládám, měl vědět, je to napsáno v Bibli, ve Starém zákoně.

S. Udatný 8.8.2012 17:35

Re: je to jinak

vážený pane napsal jsem jasně: křesťané očekávají milosrdenství tj. poslední rozhodnutí, kde budou má v ruce Nejvyšší. Když zemře Žid přijde před Hospodina, svatý budiž pochválen, on vezme knihu a čte skutky, podle váhy zda převáží dobré či špatné bude účasten v životě tam co je nejvyšší a bude se radovat. Když převáží zlotřilé skutky jde na nejhlubší místo a Hospodin, svatý budiž pochválen, pláče. Nesluší se psát kam jde zlotřilec. Křesťané po přestoupení očekávají milosrdenství a též je dostávají. Na tomto postavil Kristus svou víru a proto měl úspěch. Toto vše rozebírá rabi Nachman ve svých podobenstvých, a jinde a jinde. Jiná věc: nejdříve je Tóra a poté Svět, křesťané říkají něco jiného. Nebudu se zde dohadovat, nesluší se to.

J. Krásenský 8.8.2012 18:00

Uveďte zdroj svých znalostí o Izraelitech.

S. Udatný 8.8.2012 18:13

Re: Uveďte zdroj svých znalostí o Izraelitech.

Talmud lze číst znovu a znovu, jednotlivá midraš, plno informaci i mluvená Tóra Achabem na www.eretz.cz

V každé knize o Židech je něco, co se ve Vás uchytí, chcete-li.

J. Krásenský 8.8.2012 21:18

Re: Uveďte zdroj svých znalostí o Izraelitech.

A jste si jistý, že chápete správně?

S. Udatný 9.8.2012 6:51

Re: Uveďte zdroj svých znalostí o Izraelitech.

nerozumimotazcenapistena odoricuszavinacseznamcz