24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
baci 25.12.2007 21:00

doporučuji -Dějiny čtení- Albert Manguel

doporučuji -Dějiny čtení -Albert Manguel

jepice 25.12.2007 19:21

Dokud nedojde k tomu,

že by někdo vydávání tištěných knih zakázal, pak je všechno v pořádku. Ať si každý vybere, co mu vyhovuje.

Jenom se domnívám, že je nefér používat věštění o zániku papírové publikační formy jako argument proti stavbě nové budovy Národní knihovny.

vobčan 26.12.2007 11:23

Re: Dokud nedojde k tomu,

Nemějte obavy, takový Koniáš určitě nepřijde. ;-)

Věštění není nic než jen věštění. Konzervační fond i knihovna bude, ať už se budou digitálníci šprajcovat nebo ne. Úplně jiná otázka je, zda ta knihovna bude na Letné, a jak bude nakonec vypadat, ale to je z pohledu knih (pokud bude nová knihovna splňovat pro ně potřebné archivační požadavky) vcelku jedno.

pp 25.12.2007 13:59

Místo!

Tak se nazývá můj problém č.1. Přesto, že od mládí dávám čtení přednost před jakoukoliv jinou činností, dospěl jsem do stadia, kdy prostě nemám, kam knihy dávat. Bydlím v panelákovém bytě a ani výrobci nábytku moc nepočítají s tím, že by lidé četli něco jiného, než noviny. Takže jsem musel cca šedesát procent knih rozdat příbuzným a nové knihy nemohu kupovat prostě proto, že by mi bylo líto hned po přečtení se jich zbavovat. Mimo toho se rád ke knihám, které se mi líbily po čase vracím.

Takže je pro mne řešením, kromě knih, které jsem si nechal, mít několik tisíc dalších svazků na pevném disku, takže se k nim mohu dostat kdy chci, za předpokladu, že jde proud. Notebook nemám a zatím o něk neuvažuji. Takže pokud jde o mne říkám knihám v elektronické podobě jednoznačně ano.

vobčan 26.12.2007 10:56

Re: Místo!

Mohu mít mírně intimní dotaz? Už na tom pevném disku těch několik tisíc (ev. méně) knih v elektronické podobě máte? Pokud ano, tak kolik a jak jste k nim přišel. Pokud nemáte, tak jak byste k nim hodlal přijít v budoucnu, kdyby se začaly v nějaké větší míře vydávat?

P.S.: S knihami mám stejný problém jako vy, a to bydlím v RD. Mám je ještě na dvou jiných místech, protože za ta desetiletí po odstěhování jsem je ještě nestačil odvézt do dnešního bydliště (ponejvíce ty z dětství a chvíli po něm). O část jednoho depozitáře jsem přišel při povodních, což je na jedné straně dobře (neodhodlal bych se jinak k „odtučňovací kůře" knižní sbírky) a zároveň špatně - je mi jich líto. Taky jsem tak velmi zhruba spočítal, že ty knihy stály již značnou částku - přepočteno by za to nějaké levnější auto střední třídy asi bylo.

A.S. Pergill 25.12.2007 10:59

Papírová kniha je prostě v krizi

Uvědomíme-li si, že spisovatel dostane za jeden exemplář, který koupíme za cca 200 Kč, něco mezi 5 a 10 Kč, "když to půjde moc dobře", tak dvojnásobek, tak je jasné, že je něco v nepořádku. A to počítám "levná" vydavatelství, kde se redaktorská práce omezí v podstatě na vygenerování titulní strany a tiráže, o nějaké redakční práci a kontrole pravopisu si autor může jen nechat zdát (a pokud tam nechce mít chyby, zaplatí si z honoráře jazykovou korekci, a pokud tam nechce mít věcné nesmysly, zneužije okruh svých známých jako "betačtenáře").

Dříve nebo později se musí objevit postup, jak dostat autorský text přímo ke čtenáři a honorář zpět k autorovi, bez generování papírové knihy.

Petra Neomi 25.12.2007 21:48

Re: Papírová kniha je prostě v krizi

No, e-knihy způsobem, jak dostat honorář k autorovi určitě nejsou. Obávám se, že v českých podmínkách by celá věc fungovala tak, že by se prodalo asi dvacet legálních e-knih a ty by pak jejich šťastní majitelé rozeslali mailem ostatním zájemcům. Ostatně, od vyjití papírové knihy do prvího zjevení e-knihy na netu obvykle neuběhne ani týden.

vobčan 25.12.2007 22:09

Re: Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Přesně tak! A z toho mám velmi vážné obavy - do e-knihy bych tedy určitě nešel. Jinak princip e-formy knihy i digitalizace knižního fondu je věc pokroková, nicméně narazí na zmíněný problém. V případě digitalizace knihovního fondu a jeho půjčování v e-formě bez souhlasu vydavatelů/autorů by došlo k tomu, že by vydavatelé knihy do knihoven prostě nedali. A taktéž by mohla vzniknout řada soudních sporů. Celá záležitost digitalizace v knihovnách skončí tak, že e-formu bude možné používat jen v rámci knihovny a ven se nedostane.

vobčan 25.12.2007 22:13

Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Vy možná netušíte, jak velké výrobní náklady může vydání knihy mít. Taky se mi kdysi zdály knihy drahé, než jsem se začal zajímat o detaily.

vobčan 26.12.2007 11:15

Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Dříve nebo později se musí objevit postup, jak dostat autorský text přímo ke čtenáři a honorář zpět k autorovi, bez generování papírové knihy. - myšlenka všestranně progresivní, pro autora a vydavatele v jedné osobě však velmi pravděpodobně ekonomicky vražedná. Pár lidí by knihu zaplatilo, zbytek by ji někde šmajznul. O nějakém jiném, pro autora příznivějším průběhu, si v tomto státě nedělám iluze. Třeba v Japonsku, kde je obecně nepředstavitelné, že by někdo jel třeba metrem načerno, tam bych si ten elektronický publikačně-distribuční model dovedl představit bez rizika pro autory. Proto si myslím, že pokud nedojde k nějakým změnám (ať už v morálce, ale to nepředpokládám, nebo legislativě - opravdu velmi tvrdé odstrašující postihy s viditelným účinkem), tak se nikdo do vydávání e-knih moc nepohrne.

A uvědomte si, že i e-kniha může být přípravou drahá, dokonce elektronická část výroby může být mnohem dražší než tisk papíru. Pokud je v knize jen hladký text, tak není problém - „e-sazba" je hotova opravdu za chvíli. Ale pokud tam jsou nákresy, grafika atp., tak ty se musí vytvořit stejně jako u papírové knihy. A to může být setsakramentsky drahé - až ve stotisícových částkách (vycházím z předkalkulace jednoho levnějšího DTP/grafického studia - 300 Kč/hod - pro jednu knihu skoro 200 tisíc!).

Papírová kniha v krizi v žádném případě není! Nešiřte poplašnou zprávu! ;-P

krmič 26.12.2007 12:20

Re: Re: Papírová kniha je prostě v krizi

A což položit si takovou otázku: je nutné (pro přežití druhu homo sapiens ;-D) aby se někdo živil psaním a vydáváním knih? Vy samozřejmě řeknete, že na tom stojí a padá naše civilizace. No, třeba máte pravdu. Já namítnu, že na internetu už dnes najdu spoustu čtení, někdy i kvalitního, odborného i zábavného. S krásnými obrázky, i pracně kreslenými, s různými grafy, schematy.  Všechno zadarmo! Vy řeknete, že to jsou pouhé výlevy grafomanů. Já namítnu, že v tištěných knihách lze najít často i horší sr..ky.

vobčan 26.12.2007 15:12

Re: Re: Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Stejně by se dala položit otázka: je nutné (pro přežití druhu homo sapiens) aby se někdo živil tím, čím se živíte vy? ;-D Ta otázka je zcela namístě, protože údajně jen asi 4-6% ze všech povolání je nezbytných pro přežití lidstva. Patříte mezi těch 4-6%? Pokud ne, tak tady nedělejte ramena! :-P

Však vás nikdo nenutí knihy kupovat. Získávejte si informace na internetu klidně zdarma. To je v pořádku, pokud to ovšem nejsou informace kradené - pak to v pořádku není.

Kde tvrdím, že vše co je na internetu jsou výlevy grafomanů, i když podstatná část tento charakter má. Jsou tam i velmi relevantní a seriózní informace, a dokonce takové, které by nikdy knižně nevyšly, protože i na úplně celém světě je tak málo lidí, kteří se o tu problematiku hlouběji zajímají, že by se to nevyplatilo. V tomto ohledu je internet super, protože zrovna v jedné takové oblasti se pohybuji a sdílíme a předáváme si navzájem takto různé informace. Něco je veřejné, něco jen na základě zásluhy principem: něco dodáš a pak si zase něco odneseš.

Internet ale má jednu nevýhodu - v rámci anonymity je vetší prostor pro dezinformace z důvodu nedostatečné znalosti problematiky tématu a také tendence k nezodpovědnosti. Typický to problém Wikipedie (a nejen jí, samozřejmě).

Další vlastností internetu je, že to co tam dnes najdete, zítra už tam být nemusí. Tak už skončilo dost zajímavého obsahu po vypnutí nerentabilních freewebhostingů.

vobčan 26.12.2007 15:36

Re: Re: Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Ještě něco. Možná máte pocit, že mnohé je na tom internetu zdarma. Ale není tomu tak. Část tvůrců obsahu internetu, který se jeví návštěvníkům zdarma, žije z reklamy. To je ale model, který nelze aplikovat vždy a ve všech případech - to jen kdybyste chtěl tvrdit, ať tedy autoři žijí z reklamy.

Neříkám nikde, že naše civilizace stojí na knihách, ale musíte uznat, že bez nich by lidstvo bylo o hodně zpátky než je teď. Ostatně pro mě je vztah ke knihám atp. docela spolehlivým měřítkem určitých vlastností člověka.

Ano i v tištěných knihách lze samozřejmě najít sr_čky a bláboly, tomu se ale nevyhnete v ničem. Nějak jsem ale nepochopil, proti čemu to má být argument. 8-o

krmič 26.12.2007 22:51

Re: Re: Re: Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Jak já chápu vaše příspěvky, tak  vy argumentujete tím, že papírové knihy jsou nezbytné z toho důvodu, aby se autoři  uživili.  Já říkám, že kdyby profesionální autoři vymizeli jako třída, tak by to (možná) nebyla tak velká škoda. Je jich mnohem míň než těch 4 - 6 % populace. Samozřejmě, že budou svoji existenci bránit, to je pochopitelné.

A máte pravdu, že mně jejich (nové) knihy nebudou chybět a žádné už pár let nekupuji. Té haldy knih, co se mi za život nashromáždila, se už nezbavím (antikvariáty neberou), takže nakonec stejně skončí v popelnici. :-(

vobčan 27.12.2007 10:19

Re: Re: Re: Re: Re: Papírová kniha je prostě v krizi

Jestli autoři vymizí, nebo ne, to nechejte laskavě na samovolném vývoji. Anebo byste je chtěl likvidovat jak bolševik kulaky, živnostníky atp.? 8-o Už to, že jste použil pojem třída je na pováženou a docela dost to vypovídá. Rv

Nicméně jste nějako skromný v odpovědi na otázku, zda vaše profese patří mezi ty, které jsou pro přežití druhu homo sapiens nezbytné. Tedy mezi těch 4-6%. Tak se pochlubte co děláte! Sem s tím! 8-o

Mně můžou být různé náhledy na to, zda knihy papírové či digitální zde diskutujících vcelku šumafuk. Knihy si budu vydávat tak, jak to vyhovuje pro mně směrodatným okolnostem. Jiný nechť si je vydává elektronicky, opticky, či třeba chemicky ;-D - jeho věc. Tuto míru svobody bych si vyprosil, smím-li.

Jiný problém nastane, pokud budou knihy, které jsem tam povinen odevzdat, chtít knihovny půjčovat elektronicky v digitalizované podobě. To se budu bránit (a nebudu určitě sám).

Mám dojem, že nějak posunutě chápete význam psaného textu. A to prosím nemáte problémy se čtením z monitoru?! :-P Ovšem jedna věc je poznat/přečíst písmenka, druhá pochopit význam jimi neseného obsahu. Zkuste si zde v diskuzi přečíst na CO reagujete a JAK na to reagujete!

petrph 25.12.2007 8:04

a není to třeba o něco jednodušší ?

Že se prostě elektronická kniha čte úplně jinak než kniha tištěná? Na lesklém monitoru počítače - za chvíli z toho bolí oči - zkuste si takhle pročíst třeba 300 stran, jestli Vám to dá stejný požitek jako knížka v ruce. Mě tedy ne.

krmič 25.12.2007 11:52

Re: a není to třeba o něco jednodušší ?

Taky jsem si to myslel. Ale na stará kolena jsem došel k opačnému názoru. Papírové knihy už skoro nejsem schopen číst. Nevím jakou zaujmout polohu, rozbolí mě záda, namáhá mi to zrak. Když si vezmu knížku do postele, jak jsem byl zvyklý, tak okamžitě usnu. Naopak na monitor zírám několik hodin denně bez problémů.

vobčan 26.12.2007 15:14

Re: Re: a není to třeba o něco jednodušší ?

To jste ale dost výjimka. Většina lidí naopak nerada čte z monitoru. Zatím jsem s někým vašeho ražení nesetkal.

krmič 26.12.2007 22:36

Re: Re: Re: a není to třeba o něco jednodušší ?

Ale někteří takoví asi jsou. Několik zdejších diskutérů - mezi které evidentně patříte i vy - tráví před monitorem zřejmě většinu dne (raději nechci myslet na to, že v pracovní době). Nebo myslíte, že ti lidé píší své příspěvky aniž by četli? Ano, existuje taková duševní porucha, kdy je člověk schopen psát, ale ne číst, nepřečte ani po sobě vlastní text. Ale to evidentně není tento případ. :-)

vobčan 27.12.2007 9:58

Re: Re: Re: Re: a není to třeba o něco jednodušší ?

Na tom, jestli někdo přispívá do diskuze přece nepoznáte, jestli se mu čte dobře z monitoru!? Anebo ano? Pak klobouk dolů jasnovidče! Mně osobně se čte z monitoru dost spatně.