25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DOKUMENT: Syn nepřítele státu část 1.

Česká Televize uvede v úterý 22. 11. 2022 ve 21.30 hodin dokumentární film režisérky Evy Tomanové, který se zabývá osudy jednoho z posledních žijících dětí popravených v politickém procesu z padesátých let zvaného: „Slánský a spol.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Orisek 21.11.2022 18:10

Dalsi pokracovani......

Autonomii specificky Slovakum slibil Masaryk v Pittsburghske dohode z roku 1918 do deseti let po zalozeni Republiky odmenou za jejich podporu pro zalozeni Cesko-Slovenska.

Jak potom zduvodnoval "muz posedly pravdou" svoji opozici k autonomii Slovaku? "Pittsburghska dohoda byla pouze dohoda a nikoliv smlouva a navic byla podepsana pouze Slovaky v Americe a nikoliv Slovaky na Slovensku". Tak to bychom meli ze ano?

A co se stalo se slovenskym poslancem Tukou kdyz se v Parlamentu zeptal v roce 1929 jako to bude s tou slibenou autonomii por Slovaky"? Byl zbaven poslanecke imunity a byl odsouzen na 20 let do vezeni za velezradu! (Ze se stal za Slovenskeho statu Nacistou je jina otazka. Rovnez to, ze si vymyslel tajnou klauzuli k rozhodnuti z Turcanskeho Sv. Martina, kterym se Slovaci pripojili k Cesko-Slovensku, podle ktere se mohlo Slovensko po deseti letech osamostatnit.)

Rikate mili ctenari, ze jste nic takoveho nikdy neslyseli? Ale to je jenom proto, ze historie v ceske mytologii je tak zamotana aby se nahodou nerozmotala. Ti co maji skutecny zajem o tyto udalosti si o tom totiz mohou precists v literature, ktera je k dostani v mnoha prazskych knihkupectvich. :-):-):-)

J. Lancik 21.11.2022 19:02

K tomu slibu autonomie Slovakum z Pittsburgu se vyjadruje ve sve knize "Uvahy o Slovanstvi" Eduard Benes takto: "Slovakum jsme autonomii udelit nemohli, protoze v tom pripade buchom ji museli udelit i sudetskym Nemcum". Tuhy centralizmus byl hlavni pricinou problemu Ceskoslovenska. Za stareho dobreho Rakouska, kazda z korunnich zemi mela svoji samospravu, zemsky snem a zemska prava legislativni. A to Cesi prezalostne kvileli nad centralizmem rakouskym. To vsecko bylo uz v roce 1920 zruseno! A tak cesta k Mnichovu a rozbiti Ceskoslovenska zacala. Cesi dodnes o obnove zemskeho zrizeni Cechy, Morava, Slezko nechcou ani slyset! To navzdory usneseni c. 190/1990 "O obnoveni moravsko-slezke samospravy". Toto usneseni plati dodnes, nebylo ani realizovano, ani zruseno!

I. Orisek 21.11.2022 17:28

Pokracovani:

........Chci pripomenout, ze s tinto ostudnym vyhnanim ceskych Nemcu nesouhlasil jak prezident Havel, z rodiny ceskych Nemcu, tak muj otec, ktery prezil nacisticky koncetrak kam se dostal za ucast v protinacistikem odboji.

Ceska historie je v soucasne ceske mytologii natolik prekrucovana ze mnoho Cechu svoji vlastni historii mnoho nerozumi.

V. Vlk St 21.11.2022 18:09

Vážený pane, to co píšete je asi milionkrát vyvrácená lež. Doporučuji, abyste přestal hrát henleinovskou notičku a sám se o dějinách česko-německého soužití něco naučil. Můžete začít třeba od roku 1848 a Palackého, a abyste měl jistotu , že nejde o českou propagandu, doporučuji německé autory: Detlef Brandes- Flüchtlinge und Asyl im Nachbarland. Die Tschechoslowakei und Deutschland 1933 bis 1989. Klartext, Essen 2018, Umvolkung, Umsiedlung, rassische Bestandsaufnahme“: NS-„Volkstumspolitik“ in den böhmischen Ländern. Oldenbourg, München 2012, Flucht und Vertreibung (1938–1950 In: Europäische Geschichte Online, hrsg. vom Institut für Europäische Geschichte (Mainz), 2011.,Der Weg zur Vertreibung 1938–1945. Pläne und Entscheidungen zum „Transfer“ der Deutschen aus der Tschechoslowakei und aus Polen. München : Oldenbourg, 2001. , Umvolkung, Umsiedlung, rassische Bestandsaufnahme“: NS-„Volkstumspolitik“ in den böhmischen Ländern. Oldenbourg, München 2012 a další. Volker Zimmermann : Die Sudetendeutschen im NS-Staat. Politik und Stimmung der Bevölkerung im Reichsgau Sudetenland (1938–1945). Klartext, Essen 1999. ,In Schutt und Asche. Das Ende des Zweiten Weltkrieges in Düsseldorf. Grupello, Düsseldorf 1995; Další jeho práce najdete v Mnichovském Collegium Carolinum část- Forschungsinstitut für die Geschichte Tschechiens und der Slowakei.

Z anglické provenience doporučuji : Christopher Ailsby- „Hitlews ́rewnwgadesw -The Brown Reference Gkoup, dále Thymothy Snider : Krvavé země – Evropa mezi Hitlerem a Stalinem (česky 2013, originál Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin, Basic Books, 2010)

Německo-česká dvojice Hahn + Henning : Die Vertreibung im deutschen Erinnern: Legenden, Mythos, Geschichte, Verlag: Schöningh, česky psané: Sudetoněmecký problém: Obtížné loučení s minulostí, Albis International, "Die Vertreibung im deutschen Erinnerung: Welcher „deutsche Osten“?. Frankfurter Rundschau. 2011

Až se to naučíte, tak nám můžete sdělit zase nějakou moudrost.

H. Rybnická 21.11.2022 18:38

Jmenujete dost problematické autory, pane Vlku. Řada z nich platí co opatrní až tendenční, paní Hahnová obzvlášt a koneckonců se člověk musí také podívat na zadání těch prací a na zadavatele.

V. Vlk St 21.11.2022 23:22

Paní Rybnická, Volker Zimmerman ist ein deutscher historiker. Von 1988 bis 1994 absolvierte Zimmermann ein Studium der Neueren Geschichte, Osteuropäischen Geschichte und Politikwissenschaft an der Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf. Nach einer mehrjährigen Tätigkeit als freier Journalist erfolgte 1998 die Promotion an der Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf mit einer Dissertation über „Die Sudetendeutschen im NS-Staat“.

Detlef Brandes : Detlef Brandes studoval mezi léty 1960–1967 historii, slavistiku, germanistiku a politologii v Mnichově. Mezi léty 1968–1972 pracoval v Collegiu Carolinu, poté až do roku 1984 na Svobodné univerzitě v Berlíně, kde také habilitoval (1984). V roce 1991 byl jmenován profesorem na Heinrich-Heine-Universität v Düsseldorfu.

Eva Hahn - (roz. Schmidtová, do roku 1993 jako Schmidt-Hartmann; studovala v Praze, Stuttgartu a také na London School of Economics, kde promovala roku 1981. V letech 1981–1999 byla vědeckou pracovnicí Collegium Carolinum. Kdybyste to nevěděla, Collegium Carolinum bylo založeno bavorskou vládou v roce 1956 v Mnichově, na naléhání Sudetoněmeckého landsmanšaftu, kde sídlí dosud Jejím manželem je německý profesor historie Hans Henning Hahn ( 1947), se kterým na svých knihách spolupracuje - studierte Geschichte, Osteuropäische Geschichte, Germanistik und Völkerrecht an den Universitäten Köln und Freiburg. Im Jahr 1976 wurde er an der Kölner Universität bei Theodor Schieder promoviert. .. Die Habilitation erfolgte 1986 an der Universität zu Köln. In den Jahren von 1988 bis 1992 hatte er Lehrstuhlvertretungen an den Universitäten Heidelberg, Warschau, Bielefeld, Köln und Göttingen. Verstehst du diese gnädige Frau?

H. Rybnická 22.11.2022 0:10

Pane Vlku máte dojem že tyto publikace příp. osobnosti docela dobře neznám? Pana Prof. Brandese znám dokonce osobně. Tak prosím nepoučujte. Pokuste si představit, že o těchto souvislostech mám docela dobré ponětí a dokonce více než Vy. Ale myslím že Vám to nepůjde.

H. Rybnická 22.11.2022 0:15

A co tak pane Vlku uvést jednou vlastního historika? Co tak pana dr. Krystlíka? A opravdu jste tak nevychovaný, že myslíte že můžete někomu tykat jen proto že není Vašeho komunistického názoru ? A to ještě mizernou němčinou?

V. Vlk St 22.11.2022 11:51

Omlouvám se za to tykání. To se fakt nehodí . Ovšem pokud někdo považuje pana Krystlíka za historika, člověka který se vyznačuje hlavně nenávistí vůči všemu českému a milionkrát usvědčeného lháře, tak to se těžko můžeme dohodnout. Krystlík ( není Dr) ale patří do skupiny CS Magazinu vedeného pravděpodobným agentem ruské FES, Rossem Hedvičkem. Který je skutečný "mašíbl" . Pokud jste na jejich straně myšlení, leccos to vysvětluje. Ale to je vaše věc.

V. Vlk St 22.11.2022 11:56

sorry -nikoli FES ale Federální služba bezpečnosti (zkratka FSB,

H. Rybnická 22.11.2022 12:23

Pane Vlku nejsem na ničí "straně myšlení" to umím sama. Ale existuje něco čemu se říká fakta. Na příklad texty historických novin nebo náhled do diskuzí parlamentu Československa první republiky. Nebo dobové dokumentace. Výpovědi pamětníků. To je všechno. A když ne dr. Krystlík tak co takový Peter Glotz? Nebi jiní?

Ostatně tuhle mi řekl jeden (český) historik, víte o něčem jako němečtí odpůrci nacizmu, sociální demokraté atd. o tom se u nás (tedy v CZ) prach sec nic neví. Němci jsou prostě nacisté. Tečka. Teď Vy,

V. Vlk St 22.11.2022 16:36

Tak pana Petera Glotze a jeho Zentrum gegen Vertreibungen nerozdýchali ani Němci. Ten pán patří k těm, jimž sami sudetští Němci říkají "věčně včerejší“. Známost o demokratických sudetských Němcích je u nás pramalá, ale třeba museum v Ústí nad Labem má trvalou část zvanou Naši Němci – Unsere Deutschen a na toto téma bylo zpracováno mnoho historických prací. Viz třeba Sudetští Němci a soumrak první republiky, Petr Kaplan. Němci jsou prostě národní nepřátelé, protože z 90 % volili Henleina a pak plánovali, aby Sudety i Protektorát byly „Tschechen frei“, podle vzoru „Juden frei“ viz dokumenty SdP. Kdyby však byli Češi takoví, jak nesmyslně tvrdíte, tak by po roce 45 nezůstalo v ČSR cca 250 000 sudetských Němců. Většina těch otázek je na diplomovou práci a nemá smysl je diskutovat na netu. A entschuldigung, jsem plně vytížen, právě pracuji na knize s pracovním názvem „Boj o Sudety “ o letech 1918 a1919. Konec

H. Rybnická 22.11.2022 17:24

Pane Vlku, více než plně vytížena jsem já také, přesto si dovolím na veřejném diskusním fóru oponovat autorům, pokud nemají pravdu. A co to má znamenat že malé procento německých občanů „smělo“ zůstat? Velká část proto že byli pracovně nenahraditelní, část odcházela později a ti poslední, jako třeba má máma, ostatně spolupracovnice právě oněch odpůrců nacizmu, musela komplikovaně dokazovat svoji n e v i n u – což je zásadní nedemokratický postup jakéhokoli státu. A pokud se jedná o volbu Henleina, za prvé byla jeho partaj v době, o kterou se jedná legálně ustanovená partaj takže není co diskutovat, a za druhé, pokud by se Československo první republiky ke svým menšinám chovalo opravdu dle švýcarského vzoru, by se i občané chovali jinak. Stačí číst dobový tisk, jen na příklad, jak zoufale se snaží Dr. Czech týdny a týdny apelovat na vládu Československa, zmírnit bídu v Sudetách – kde nezaměstnanost byla přinejmenším desetkrát vyšší než v (českém) vnitrozemí. A to neférovým přístupem na příklad udělování státních zakázek, ostatně i v Sudetách, českým firmám.

Ostatně zachoval se dopis otce, aktivního německého sociálního demokrata, který před volbami projížděl Sudety a žasl nad hromadným přebíháním dělníků k Henleinově partaji. Na otázku proč, slyšel hromadně jen jednu odpověď: Dostaneme konečně práci - třeba i v Německu. Že Německo tenkrát začínalo po hosp. krizi vzkvétat, víte určitě i Vy. Tak se těším na další příspěvky, spolehněte si, že je budu komentovat.

I. Orisek 21.11.2022 17:27

Chyba autora Vazeni:

Tento proces nezacal az v roce 1945 nybrz v roce 1918, kdyz vladu uchopili "demokraticti socialiste" kteri si do roku 1948 rikali "demokrate" pod vedenim dvou socialistickych prezidentu Masaryka ("jsem vzdy pro socialismus, malokdy pro Marxismus") a Benese, a s komunisty v Parlamentu. A navic, komuniste sedi v Parlamentu dodnes, zatimco meli byt komuniste vylouceni z verejneho zivota tak jako Naciste v Nemecku.

A korunu tomu dali dobri cesti volici, kteri v prvnich svobodnych volbach v roce 1946 volili 40ti procenty komunisty, cimz udelali ComParty tou nejvetsi a nejsilnesi stranou v zemi aby mohl potom nadseny socialista Benes predat vladu komunistum ustavnim zpusobem ve Viteznem unoru 1048.

A to a ted v ceske mytologii nazyva "Komunisticky putsch" aby se zakryla vina dobrych ceskych volicu na teto tragedii, ktera vyustila v 41 let komunistickeho teroru. (Moje manzelka byla zatcena a tyrana kriminalniky z StB v Ruzyni v utlem veku 17ti let aby byla potom odsouzena na leta tezkych praci jako 250,000 ostatnich nevinnych, z nichz 241 bylo primo popraveno.)

Ostudne bylo vyhnani ceskych Nemcu, kteri zili v ceskych zemich po 800 let od te doby co je pozvali cesti kralove aby osidlili puste pohranici a aby dobyvali stribro v Kutne Hore a v Jihlave. Cesti Nemci po 800 let nemeli nic spolecneho a nemeckou risi a nanejvyse se v roce 1918 povazovali za Rakusany.

Radikalizace Sudetskych Nemcu a jejich priklon k Nazismu byla vec uplne nova a byl to vysledek slepe narodnostni politiky Masaryka a Benese, ktera byla nakonec primym duvodem pro konecny rozpad Ceskoslovenska v roce 1992. Masaryk a Benes slepe odmitali autonomii minoritam, kterou Benes slibil Spojencum na Mirove konferenci v Parizi jako podminku zalozeni Cesko-Slovenska. Pritom minority citaly vice nez bylo Cechu a Sudetonemecka strana byla v druhe polovine 30. let tou nejsilnejsi politickou stranou v zemi a rovnez v ceskoslovenskem Parlamentu se 105 poslanci!

J. Lancik 21.11.2022 19:25

K tomu, ze 40% ceskych volicu volilo komunisty bych to uprasnil. Tehdy jeste existovalo zemske zrizeni-jedine spravne. Tedy KSC celostatne 38%. cesti volici v Cechach Ksc 46%, Na Morave volici moravsti KSC 33% a na Slovensku volici slovensti odevzdali komunistum 30 % hlasu. Proto zlocinecke trio Gottwald, Zapotonda a Nosek zemske zrizeni zrusili. Komuniste dostali nejvice hlasu od novousedliku v Sudetech, tvrdili, ze domy po vyhnanych Nemcich dostali zasluhou KSC.

D. Stirsky 21.11.2022 15:12

Moji rodiče jsouce ještě nesezdáni bydleli v onom děsivém roce na podnájmu u Ludvíka Frejky - Freunda, hospodářského poradce Gottwalda. Paní F. byla lakotná a nájemné od mladých jí přišlo vhod. “Když se budete brát”, řekl prý Frejka - jinak hodný člověk. Vše tedy měli z první ruky. Syn Tomáš žádal pro otce trest smrti, skutečně jsem to v archivu RP našel, byť vnořené v hustém textu, takže se musí pátrat. Z vládní vily stala se mateřská školka, která je tam dodnes. Frejková se synem skončili v pohraničí, Tomáše vyloučili z VŠ. A naši ŠD vždy cítili velmi provinile, jak získali svůj první pražský byt. Po zabavení vily byli na ulici a tak jim NV přidělil garsonku na Praze 2. Vila byla v ulici Na Piavě, dnes Charlese de Gaula na Praze 6 v Dejvicích.

F. Zrcek 21.11.2022 13:37

Byla by to mrtvá historie, kdyby se na západě neschylovalo k opakování stejné historické chyby. K likvidaci demokracie mají wokové našlápnuto dobře. Možná by si měli přečíst aspoň o konci římské republiky, pokud mají averzi k jakobínům a bolševikům. A zjistili by, že ti nejzapálenější bývají sežráni jako první.

V. Kolman 21.11.2022 12:35

Je poučné si k tomu přečíst knihu: "Proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským", kterou v roce 1953 vydalo: "Ministerstvo ;-OSPRAVEDLNOSTI;-O v nakladatelství Orbis, Praha":-(:-(:-(

V. Kolman 21.11.2022 12:37

Dodatek:

Je to jen pro silné nervy!!

V neposlední řadě také proto, že kniha má PŘES 500!!!!!! stránek.

J. Černý 21.11.2022 11:34

Jistě smutná událost, ale proč ČT právě k výročí 17.listopadu nenatočila dokument o popravených studentských vůdcích z roku 1939 ?

H. Lukešová 21.11.2022 12:27

Těžko říci, ale Česká televize řekla, že popravení studentští vůdci nebyli hrdinové, ale oběti.

J. Kalina 21.11.2022 11:27

Jestli bych měl mít pro Beneše nějakou omluvu, že nás spolunatlačil do chřtánu SSSR, tak tuto: musela to být hrozná prda, kdy po dovršení národního obrození a vzniku Československa, stačilo 20 let a bylo po ptákách. Takže se sověty bylo možno odsunout Němce, národnostně toto území sjednotit a na 40 let toto uspořádání zakonzervovat, takže je snad na pár desítek let národnostně klid, zvláště po rozdělení na Čechy a Slovensko v 92 r. Bohužel se nepovedlo poněmčení tohoto prostoru. Mohli jsme vyhrát 1. světovou a druhá by nebyla. :-P:-PSkoro bych řekl, že hlavním cílem USA v 2 SV bylo vytlačení Británie z pozice světového lídra - hlavně na moři, což se jim povedlo a trvá dodnes. Když se podíváte na poválečný vývoj, tak se sice kecalo přes železnou oponu, ale hlavní poražený byla Británie a Francie. To tyto země a i celý svět pochopily roce 1956 při Suezské krizi, kdy musely hanebně vycouvat z Egypta a následovala nezadržitelná dekolonizace. A v tomto geopolitickém souboji první kategorie se dáli souboje i mnohem menší, nepodstatné, zanedbatelné i když lidsky tragické.. Např. kdo přežije únor 1948 resp jestli budu poslancem/ministrem o měsíc déle. jen připomenu, že slavní Jan Masaryk a Milada Horáková po roce 1945 byli součástí Národní Fronty, kdy třeba AGRÁRNÍ STRANA NEBYLA PŘIPUŠTĚNA K VOLBÁM. A v únoru 1948 někteří nepodali demisia tím neumožnili Benešovi se vymluvit na ústavu a celou vládu odvolat a jmenovat nového předsedu vlády.

J. Černý 21.11.2022 11:38

Němci popravili 360 000 Čechoslováků. A sudetští Němci zradili Československo a přeběhli k Hitlerovi . Tak co byste s ním udělal.

Jednak odsun byl rozhodnutí vítězných mocností a týkal se celé Evropy. Beneš to nemohl udělat a tvrdí se že i Stalin nebyl velký příznivec odsunu Němců z Československa. Nejvíce na něm trval Churchill.

J. Sládeček 21.11.2022 12:00

👍

H. Rybnická 21.11.2022 16:13

Z těch 360 000 "Čechoslováků" bylo 80 procent židovských občanů - a to za nemalého souhlasu těch árijských "Čechoslováků" s antisemitistickými zákony.

Odsun německých občanů se převážně konal již v předstihu Postupimské konference. BYl záležitostí šovinistů a kriminálníků . Prezident Beneš doložitelně přímo vyštvával mob , stejně řada "Čechoslováků" kteří ještě do poslední chvíle Hitlerovi jen sloužili. Dle dnešních kriterií se jednalo o etnickou čistku ne více a ne méně.

Stalinovy plány byly obdobné jako dnešní Putinovy, jen zacházely ještě dále. Věřil, že se mu podaří ovládnout Evropu až po Atlantik. A k tomu cíli mu nebylo nic špatné dost. Krutým pronásledováním kohokoli z Východního Pruska až po násilí Rudé Armády na civilních občanech jakékoli národnosti.

V. Vlk St 21.11.2022 18:13

Vy o tom ale skutečně nic nevíte, že? Najděte si text Postupimské dohody

H. Rybnická 21.11.2022 18:35

A co tak řekněme jen ten brněnský pochod smrti z 31.5.1945 ??????? 800 registrovaných mrtvých pouze na trase z Brna do Pohořelic, ženské, děti a staří lidé? bez těch neregistrovaných a těch registrovaných v Rakousku? ? Víte vůbec kdy se konala postupimská konference? A spolehněte si, že o té etnické čistce vím více než Vy. Najděte si napřed seriozní dokumentace a pokud nemáte čas tak Vám je pošlu.

V. Vlk St 21.11.2022 23:08

Víte proč se to stalo? Zjistila jste si třeba, co dělali brněnští Němci za okupace, Že poslední transport smrti do Mauthausenu byl vypraven z Brna a když vězně velitel koncentráku Franz Ziereis nechtěl povraždit plynem, brněnské gestapo přes Berlín mu nařídilo všech 240 vězňů zplynovat? Víte, že Němci zavraždili a poslali do koncentráků víc než 500 lidí ze Zbrojovky Brno? Že do posledních dnů vraždili Brňany i na ulicích, když je předtím donutili vykopat si hroby? Víte, že vyhnání z Brna na rakouské hranice skončilo tím, že je Rakušané odmítli vpustit, a proto zůstali v Pohořelicích? Víte, že se čs. orgány snažily po vypuknutí epidemie vrátit co nejvíce vyhnaných zpět do Brna? Včetně odvozu náklaďáky? Víte o tom, že Rakušané nechali do Postupimské smlouvy zahrnout i odsun říšských Němců z Rakouska? Víte že Němců vyhnali Rakušané v letech 45 až 46 do Německa – podle jejích vlastních údajů – něco mezi 400 000, až podle některých rakouských historiků až téměř milion? Milá paní, vy jen opakujete henleinovské sudetoněmecké lži, které vyhlašují jen milovníci nacismu u nás a v Mnichově by se vám dnešní sudeťáci vysmáli?

J. Lancik 21.11.2022 19:12

360 000 nepopravili! Poprava znamena vykonani trestu smrti narizene soudem. Zidovsti obcanekterych byla z obeti velka vetsina popraveni nebyli, byli sprste sadisticky zavrazdeni!

V. Novak 21.11.2022 11:22

Jean-Paul Marat nebyl obětí Robespierra a jakobínského teroru, ale jedné soukromé teroristky.