20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

DOBROU CHUŤ: Koně, konibar a kónika

Uprostřed dějinného zlomu zvaného Covid-19, kdy je to v ČT jako v tom starém vtipu o Leninovi. Jak ten pán povídal: „Otevřu rádio, Lenin. Otevřu noviny, Lenin. Otevřu televizi, Lenin. Bojím se otevřít konzervu.“ Já už se bojím otevřít cokoliv, aby na mne nevyrazil koronavirus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rehulka 25.4.2020 14:18

Na konci 60tých let, než jsem přez Víden odešel do Austrálie, jsme jezdívali na tramp vlakem z Denisova nádraží (dej mu P.B.věčnou slávu a bouratelům ostudu !) Tak před "Deniskou" stával starší pán, který měl na jakémsi hasičském bubnu natočeno několik metrů výborného a levného konského salámu. Kdykoliv jsme vyjížděli v pátek odpoledne do přírody, byli jsme mu vděčnými kupci. Ptal se : metr, či více ? Každý z nás si nejméně metr koupil, ve vlaku kus zkonsumoval a v přírodě budto opekl, nebo nakrájel do fazolí, nebo polévky.Vždycky jsem měl koně rád, i když jsem jim nerozuměl, ale pokud vím, konina se jedla volně ve Francii, Itálii, kdežto tehdy v Československu mnoho lidí nad koninou ohrnovalo nos. Asi nikdy nezažili hlad ! Zato v Austrálii, jíst koninu, je považováno za svatokrádež ! Znám jen několik málo opravdových Australanů,kteří koninu jí. Jeden z nich, který mi vždycky nechával svíčkovou, ji měl z "nucené porážky", kdy si v Sydney na závodech kůn těžce poraní a je utracený. Párkrát už jsem jedl svíčkovou z koně, který stál milion dollarů i více ! Proti gustu není dišputát, říkávala moje teta ! SFR

K. Oldřich 26.4.2020 8:08

U Denisova nádraží se ten salám prodával u okénka plechového kiosku ještě v roce 1972, když jsem tam měl co dělat.