25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
marcela 19.1.2010 7:29

Re: A byli to opravdu

Představení jsem sama viděla dvakrát, mí známí dohromady sedmkrát. Pokaždé bylo jiné, takže klid - o žádné triky nejde.

Jakub S. 14.1.2010 0:02

Re: šílený Shakespeare v Národním

Secure! Takže to teď, za pouhých devět let, nasazují v přísně tradičním duchu, znovu. Ovšem škoda přeškoda nejlepších zdejších herců, co v tom hráli... Jo jo. A Carmen jsem viděl v ND v šedesátých s motocyklem na jevišti. Ale tam to tak moc nevadí - fakt, je že v textu Carmen není nic přísně dobového, časového, vážně.

Pedro 13.1.2010 23:52

Re: šílený Shakespeare v Národním

Non possibile - něco takového je možné spáchat?

Jakub S. 13.1.2010 23:44

Re: šílený Shakespeare v Národním

Zcela souhlas, Jendo. Jako ten Cyrano u nás v divadle 2000 - letec z RAF mezi svazáky v padesátých, Roxana na balkonku prvního patra paneláku, Kristákn zahyne místo v gefechtu pádecm vedení VN - přísahám!! A Roxana skončí v domově důchodců. Jo!

Jakub S. 13.1.2010 23:40

Re: také se podělím

A víte, jaký úžasný soubor mají v Počernicích - ?! Přímo Horních? A jaké krásné divadlo - budovu? To je něco. A sbor, a spolky, a zámek s výstavama, a tvrz a její plac na jarmarky, a výstavy koček a vůbec... To je véélice kulturní dědina!!

Jakub S. 13.1.2010 23:38

Luigi il Magnífico, sí!

Ecco! Pirandello - esli mě to nenapadlo (kdo jiný vpodstATĚ, ŽE...) To si zítra počtu. Sono Suo debitore, amico, grazie! Na Sicílii jsem byl, leč nikoli v dívadle, nýbrž v osmašedesátém... v Syrakúsách. Leč to je jiná pohádka...

Jakub S. 13.1.2010 23:31

Re: Jo kdyz si hraju na intelektuala.

Velmi případně zvoleno - ! Ita est, amice...natura asinina aeterna est, vero?

Jenda 13.1.2010 23:29

Re: šílený Shakespeare v Národním

Činohru ještě dejme tomu ... ovšem když jdu na operu tak jdu K.U.R.W.A na OPERU a ne na muzikal a nechci tam zadneho vypatlaneho modniho navrhare Dona G pobihajiciho se samopalem. On vubec desetiminutovy zpivany souboj s plastikovymi samopaly je pekna ... vynalez.

Jakub S. 13.1.2010 23:27

Re: LEXIKON LATINSKÝCH VÝROKŮ . . . .

Tak tak... to je obecně u klasicky vzdělaných lidí známo. A přeneseně je to prostě, opravdu -  n e p o p s a n ý  l i s t , věřte nebo ne... A utrum, pokluzené, pravijú strýci z pasek.

Jenda 13.1.2010 23:26

Re: díky za info

Nevim, nevidel jsem a rozhodne neplanuji. Co jsem videl byl prvni dil uzasneho zabavne soutezniho poradu, sakra ted jak se to jmenovalo, jo Duety. Tedy porad sam o sobe ... neprilis povedeny ovsem nejdesnejsi byla ta baba (jmeno nevim a vedet nechci) znama to muzikalova hérečka a zpěvandule ... nikdo z těch "neprofesionálů" nezpíval tak špatně.

Jakub S. 13.1.2010 23:24

Re: Jeden má rád holky a druhej má rád vdolky . . .

Pane Pašku, ale objektivně - já např. nevidím v tom převyprávění verneovek zdaleka jenom to špatné. Má to, na tom trvám, svůj význam a smysl. Vždyť kdo chce, má přece po knihovnách tisíce svazků původních děl JV - dokonce v dvojím až trojím překladu, s Riouxem atd. Buďme objektivní a tolerantní. Ano?

Pedro 13.1.2010 23:23

Re: Torero Bellafonte - jo!

Díky, už tam letím. Právě jsem se flákal na diskusi u paní Rakušanové. Šalom

Jakub S. 13.1.2010 23:22

Re: Jo kdyz si hraju na intelektuala.

Tež zdravim k chacharum, tež tam mam jakusik famylyju! Tuž to može byt zabava jak sfiňa, ni? Seryozně muže člověk brat trubu edem ve Štramberku!

Jakub S. 13.1.2010 23:17

Re: A jakpak je dnes u nás doma

Kouzelné!! Květ kaktusu - ?

Jakub S. 13.1.2010 23:15

Torero Bellafonte - jo!

Jo! Ten je  ú ž a s n ý ! Strhující. Naprostý souhlas. Máte něco ode mne vedle u Izraele.

Pedro 13.1.2010 22:22

Re: šílený Shakespeare v Národním

No to Vám doporučuji starý americký film Carmen Jones. Hudba: Bizet. Děj: opera Carmen předělaná na dobu 2. světové války v USA. On je americký voják, co má jít na frontu WWII (hraje ho Harry Bellafonte - excelentní), ona šije padáky v továrně. Není tam vidět jediná bílá huba, všechno to jsou černoši všech odstínů (viz třeba Obama, abych to přiblížil). Neuvěřitellný film, jestli vyjde na DVD, bez váhání kupuji!!!

J.G. Pašek 13.1.2010 22:22

To je "kultůra" . . .

Obama musical set to open in Germany "YES WE CAN" . . . 

V. H. 13.1.2010 21:23

Re: Kultura a my

Asi jsem také čekal trochu víc, ale "zklamán" by bylo v mém případě příliš silné slovo.

V. H. 13.1.2010 21:20

Re: šílený Shakespeare v Národním

Když klasiku netradičně, tak doporučuji zajít do Divadla v Dlouhé na Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Tam se pachatelé - na rozdíl od oné maďarské režisérky - neberou smrtelně vážně a je to jedno z nejvtipnějších představení, co jsem kdy viděl.

J.G. Pašek 13.1.2010 20:52

LEXIKON LATINSKÝCH VÝROKŮ . . . .

TABULA RASA  =  vymazaá, nepopsaná deska = Vosková tabulka, do níž sš písmo vyrývalo, se dala zase lehce uhladit a byla pak "rasa"  - uhlazená, tedy čistá, připravená ke psaní.  ( Srovnání s voskovou tabulkou nacháyíme již u Platona a Aristotela )  . . . . . . .  obrazné vyjádření o mysli novorozeněte.

Ostravak 13.1.2010 20:17

Re: Jo kdyz si hraju na intelektuala.

Dobry vecer(do Zlina?), J.Werich rikaval( a mnozi jini take),ze nejhorsi je setkani s blbcem,myslim,ze to nekdy muze but take zabava( viz.koba).  Zdravi Vas Ostravak(a.)

a. 13.1.2010 19:57

Re: Jo kdyz si hraju na intelektuala.

 Dobry vecer!  Konecne nekdo latiny znaly a tak Vam latinsky a potom pro ostatni. "ASINUS  MANEBIS IN SAECULA  SEACULORUM"    A ted preklad pro ostatni. Panu Cobovi jsem latinsky (jako znalci) rekl:" OSLEM  ZUSTANES NA VEKY VEKUV" Bylo mi velkym potesenim  si s Vami  popovidat . S pozdravem a.    

Informace 13.1.2010 19:16

Re: A byli to opravdu

Tady jsou fotografie

http://siciliateatro.org/sera/sera-foto.htm

Když kliknete na spodní část stránky, najdete i poznámky režiséra G. Patroni Griffi.

Informace 13.1.2010 18:58

Re: A byli to opravdu

Hledal jsem pro Vás text, ale našel jsem jen toto:

http://spazioinwind.libero.it/letteraturait/opere/pirandello15.htm

http://ilpirandello.interfree.it/

w4c 13.1.2010 17:37

Re: Skvělé jako vždy

Vlk je nejlepší

westík 13.1.2010 17:30

A jakpak je dnes u nás doma

Také si dovolím přispět s troškou" do mlýna".Naše ves je o něco větší než níže psal nick Lapin - obyvatelstvo vč.kojenců činí +- 140 tvorů (kteří patří podle statistiky do odrůdy homo sapiens ( sapiens?). Ale poblíž -v malém městečku-se tuží parta amatérských herců ( z nichž dva jsou od nás) . V loňském roce v létě ( ale byla zrovna dost velká zima) tato parta  odehrála představení nějaké francouzské hry-myslím, že se to jmenovalo Kaktus.Představení  se odehrálo v kůlně jedné zdejší usedlosti, diváci posedávali na špalcích -dílem v kůlně ,dílem na dvoře .....ale bylo to fantastické představení ! Představitelka hlavní role ( z naší vsi) se vyrovnala profesionálům ..... Jsem zvyklá na divadla v Praze , Ostravě, a původně jsem tam šla jen z povinnosti ....,ale tohle představení bylo opravdu kouzelné !  V  místní hospodě byla rovněž na loňské vánoce  uspořádána vánoční besídka  s  živým Betlémem (účinkoval i místní -čtyřnohý- osel) .  A také se zde nezapomíná na maškary v době masopustu - inu : Vysočina :-))))

J.G. Pašek 13.1.2010 17:06

Jeden má rád holky a druhej má rád vdolky . . .

Co se komu líbí a jakou zábavu si vyhledává je velice osobní vkus  . . . 

Pan Neff přepisuje Verneovky a pan Vlk židovské vtipy . . .

:) 13.1.2010 16:53

Osveženi jmenem Blogy Vlka st.

To je zatraceně příjmené čtení. Osvěžující vitr mezi hromadamy výplodků těch, co snědli všechnu moudrost světa. Škoda, že se v tom našem malém rybníčku bere tolik lidí tak moc vážně.

Jakub S. 13.1.2010 16:45

Re: Jo kdyz si hraju na intelektuala.

Kobo!!! Nomen omen (podívej se někam, co to je). Jo jo... tak Soso, převtělený - a tromu odpovídá tvoje sebevědomí, buranskost, nevzdělanost, útočnost. Tabula rasa, budeš se divit, má oprvaud ten význam, troubo. - Překladatel

A skončili se píše takto,  hrubka už v páté třídě. Dále se podívej, kam tak by bylo vhodné občas dát nějakou tu čárku... a Židé se píše takto. No, vše zatím... promeškal jsi dobrou příležitost mlčet.

Koba 13.1.2010 16:25

Jo kdyz si hraju na intelektuala.

Tak zase prispevek z kotce Vlka otce. Pri navsteve jakehosi divadelniho predstaveni byl pry bez programu, i s manzelkou, "tabula rasa", coz si sam preklada jako "nepopsany list". Ono to ale presne znamena "oskrabany list", tedy neco jako vygumovany list na ktery se da znovu psat. Ze by se nam tedy Vlk otec konecne nevedomky priznal, ze se sice hodne snazi, ale bohuzel je tak trochu vygumovany? Jo, hrat si za kazdou cenu na intelektuala neni pokazde jednoduche. Taky ty anglosasky "vymrdlinky" jsou hezky. On asi tak vi jak vypadali rusti zide zacatkem dvacateho stoleti? Jak znamo i z te hry nakonec ti rusti zide stejne zkoncili v Americe. A tam, pokud vim, si nikdo na neco takoveho nestezoval. Ze by si nikdo nevsiml? Ze by jen stary cesky "purista" Vlk st.?