16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

DIVADLO: Brněnská trapnost

Nedávný incident Slušných lidí v Brně při přestavení „Naše násilí a vaše násilí“ chorvatského režiséra Olivera Frljiče v době, kdy na divadelních prknech Ježíš znásilňoval muslimku, neříká nic o Slušných lidech ani o svobodě uměleckého projevu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 31.5.2018 10:09

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

Urazit či neurazit, toť věčné dilema, že vážený pane Lenci.

I. Širůček 31.5.2018 10:05

Re:

Prej dvakrát.

I. Širůček 31.5.2018 10:05

Re: Reklama

To spíše Barrandov, nebo NOVA.

I. Širůček 31.5.2018 10:04

Ty metody křesťané opustili mnohem později

nežli v pozdním středověku...

P. Lenc 31.5.2018 9:52

Re: Tkaže znovu!

Zvláští názor pane Stirský.Jistě, ti kteří to svinstvo viděli i ti, které to uráží jsou hlupáci, ale takový věrozvěst jako vy se bude ohánět "nečteným" Rouseauem.Budete tak psát v okamžiku kdy si bude křesťanka vytahovat ze své pochvy nějakou muslimskou vlajku?Nemluvě o případné "urážce" Proroka Mohameda? Asi ne, že?To by byla urážka, za kterou se řežou hlavy, což vám a vám podobným nevadí.Jsem zvědavý, jak to okecáte.

J. Sinnreich 31.5.2018 9:46

Reklama

Jsem presvedcen, ze reziser Frljic si zakrok "Slusnych lidi" objednal a zaplatil ze sve gaze, protoze lepsi reklamu mu zadna agentura nemohla poskytnout. Po precteni toho uraganu kritiky, barvitem popsu ohavnosti na jevisti a policejnim zakroku budou se lide, kteri do divadla za cely zivot nevkrocili pidit po smazanem zaznamu na Youtube. Nedivil bych se, ze pro tak siroky zajem bude tento kus vysilat i CT Art.

P. Han 31.5.2018 9:45

Re: "nedostal ani přes papulu"

Pokud to bylo kvůli víře v Boha, pak by bylo na místě tuto cenu udělit i všem ostatním věřícím vědcům. Bylo by mezi nimi nemálo nobelistů, kteří - na rozdíl od onoho spolku - posunuli lidské poznání vpřed.

P. Lenc 31.5.2018 9:44

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

Bože Valento, také nechci s vaší osobou urazit to užitečné zvíře.

J. Fridrich 31.5.2018 9:41

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

Souhlas..

P. Han 31.5.2018 9:40

Re: Autor si jen přihřívá svoji polívečku

Ježíš přežil Osvětim, ale ti, kdo Osvětim organizovali, byli souzeni a odsouzeni. Vy je bráníte a "hrdinně" soudíte oběti.

P. Götze 31.5.2018 9:38

myslite, ze halik treba tu hru videl?

D. Stirský 31.5.2018 9:35

Tkaže znovu!

Kdo z nás hru skutečně viděl, aby ji mohl odsoudit či pochválit? Chováme se stejně jako aktuár ve slavné scénce z F. L Věka. Na Věkovu otázku, "A co, prosím, přečetli z Rouseaua oni?", odpovídá: "Já nic číst nepotřebuji. Mně stačí noviny."

P. Remeš 31.5.2018 9:31

Re: "nedostal ani přes papulu"

Jo jo, další sebemrskačský nenávistník ... Hlavně si popřít, že naše západní v křesťanství kořenící civilizace zachránila neskonale víc lidských životů, než jakákoliv jiná civilizace světa. I Vy jste "Novák", a i kdybyste se stavěl na hlavu, máte v sobě geny svých hluboce věřících prapradědečků Nováků a jste jejich geny formován, ať chcete nebo ne ... :o))

P. Remeš 31.5.2018 9:27

Re: "nedostal ani přes papulu"

Chtěl bych jen podotknout, že ve své akcentaci rozumu projevujete poněkud nedostaky v kulturním rozhledu. Na Rozum se vždy odvolávala celá aristotelsko-scholastická tradice západního myšlení a potažmo na scholastice stojící budova křesťanství. To, s čím přišla renesance a posléze nastupující osvícenství, nebyla akcentace rozumu(sic!), ale naopak poukazy na skutečnost, že Rozum bývá leckdy přetěžován a je třeba akcentovat i empirii. Proces s Galilee např. představoval právě konfrontaci rozumu a neprůstřelné logiky na jedné straně (kterou hájila Církev) a jasné empirie, kterou se svým dalekohledem hlásal Galileo ...

M. Valenta 31.5.2018 9:26

Autor si jen přihřívá svoji polívečku

vařenou pro všechny "slušné lidi" a o Ježíše, o toho mu nejde ani náhodou. Ten ostatně přežil Osvětim, tak přežije i tenhle brněnský kousek.

P. Remeš 31.5.2018 9:22

Re: Ti, kdo se podílejí na šíření tohoto "umění"

Naprosto souhlasím, hlavní myšlenkou onoho opuscula mělo být zjevně pouhé sebenenávistné mrskačství svých vlastních civilizačních kořenů ... I když, proskakovaly zprávy, že všichni herci byli ve skutečnosti MUSLIMOVÉ. Doufám, že to není pravda ... :o((

P. Remeš 31.5.2018 9:19

Re: Upálit!

Provokativní otázky může klást i kýč či totální nevkus. V případě brněnského divadla nešlo nikomu o jakési hlubokomyslné otázky (které ostatně i Tomáš Halík podle svých slov v díle velmi dlouho hledal, ba dpokonce musel ten kus dvakrát shlédnout, než je objevil), ale o FORMU, jak tyto údajně hlubokomyslnné otázky kladeny. Umění není jenom o myšlenkách, ale ruku v ruce i o uměleckéo formě.

J. Vintr 31.5.2018 9:19

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

Halík je debil, který si (pro spoustu lidí úspěšně) hraje na intelektuála.

J. Vintr 31.5.2018 9:17

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

"Hru" jsem taky neviděl, ale podle toho, co o ní píší novináři, tak tam jsou daleko horší věci než to znásilňování. Snaží se lidem podsouvat provinění naší bílé civilizace na ostatních národech a staví křesťanství na úroveň Islámu. Tomu dnes bohužel spousta lidí věří, hlavně mládež indoktrinovaná levičáckým školstvím.

P. Remeš 31.5.2018 9:16

Re: Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

Myslím, že se mýlíte. Argumentujete proti něčeme jinému, než o čem píše pan Holásek. On píše o zcela konkrétní scéně, kdy Ježíš znásilňuje muslimku. Ta scéna ho hluboce zraňuje a uráží, stejně jako by zraňovala a urážela stamiliony křesťanů na celém světě. Vy píšete o divadelní hře jako takové, jenže právě v tom má pan Holásek pravdu - pokud autor není schopen hlubokomyslenost svého díla (nad kterým se musel i Tomáš Halík prý dlouho zamýšlet a hru shlédnout dokonce dvakrát, než to pochopil) vyjádřit bez této neurvalé scény, pak vůl jednoduše JE. A odkazy na to, že někdo někde uráží Krista jiným způsobem (třeba svou životní nemorálností)? V obou případech je obětí této urážky zcela nevinný Kristus. Pan Frljič si na něm pouze sadisticky přisadil ... :o/

J. Vintr 31.5.2018 9:10

Re: "nedostal ani přes papulu"

Bez víry, že naš pozemský život má pokračování a že nic z toho, co uděláme dobrého nebo špatného se neztratí a nezůstane bez následků, se lidé v podstatě stávají jen konzumujícími a vyměšujícími živočichy. Takoví nemůžou tvořit civilizaci. To, že ještě dnes žijeme v relativně civilizované společnosti, je dáno jen setrvačností společenských jevů, která přetrvává přes pár generací.

D. Stirský 31.5.2018 8:54

Stejně tak já slavnostně prohalšuji,

že vůl je Holásek. Předpokládám, že stejně jako já inscenaci neviděl. Pokud ano, měl napsat jasnou, konkrétní kritiku. Jist jsme si pouze jediným: Neustále omílané znásilňování není určitě jedinou scénou ve hře. Čili opět: hru je třeba vidět, chci-li o ní psát. Jinak byli to různí "činovníci" církví křesťanských (katolické, protestantských, pravoslavné a kdoví jakých), kteří ve jménu Krista napáchali řadu ohavností a zvěrstev. Nedávno odstoupili všichni biskupové RKC v Chile, neboť kryli sexuální praktiky kněží s nezletilými a s dětmi. Není právě toto znásilnění Krista "in natura"? Dle mého ano.

R. Langer 31.5.2018 8:54

Re: "nedostal ani přes papulu"

No, vy to evidentně nepochopíte nikdy, "úpadku". A za ten úpadek může zase jenom náboženství, stejně jako před tím, než jsme se zbavili křesťanství. A pomůže nám od něho se opět náboženství zbavit - veřejně a NAHLAS. Jako vždycky, s křesťanstvím, nacismem, komunismem i islámem. Samá VÍRA a ho*no z toho. :-P

K. Janyška 31.5.2018 8:44

Ježíš - neježíš, trapný a záměrně lascivní je celý ten

odporný pornografický kus... Dzp.

J. Vintr 31.5.2018 8:42

Re: "nedostal ani přes papulu"

Od doby, kdy "do toho křesťanství přestalo kecat" začal úpadek naší civilizace, který nejspíš v poměrně krátké době povede k tomu, že tady bude vládnout Islám. Pokud se toho dožijete (jestli je vám míň než padesát, tak skoro určitě), tak možná pochopíte.

J. Holíček 31.5.2018 8:23

Re: Pan Holásek opět

Holáskovi tleská i Holíček! :-))

R. Meišner 31.5.2018 8:08

přesné

vyjádření a pojmenování od pana Holáska. jen bych dodal že kromě nekonečné hlouposti autora této hry je v tom i nekonečná touha po mamonu, zkrátka ohromit za každou cenu skrze nejnižší pudy, hlavně ať se o tom mluví a ať to přitáhne co nejvíce lidí. ubohost nejvyššího ražení.

J. Fridrich 31.5.2018 7:51

Re: Jsem proti c e n z u ř e

Hra uvedená v Brně - jedním slovem - HNUS.. Asi některým " skoro umělcům " - ale jsou to umělci jen dle svého názoru, nedošlo to velmi jednoduché a moudré omezení totální svobody slova v případech hlásání zcela zrůdných a zcestných názorů a myšlenek. Tak například - kdyby podobný " umělec " jako je autor této nechutnosti a také historické hlouposti - ten jejich pedofilní pasák velbloudů mohamed žil o 6 století později než Ježíš Kristus, tedy Ježíš nemohl znásilnit muslimku - tedy kdyby takový " umělec " napsal v rámci těmito mimozemět'any vyžadované totální a nesmyslné svobody slova a názorů hru o Adolfu Hitlerovi, že byl bezvadný chlapík, když nelidsky vyvraždil miliony civilních občanů Evropských zemí včetně žen a malých dětí - tak by to bylo také v POŘÁDKU a v souladu se svobodou slova a vyjadřováním názorů ?

O. Uživatel 31.5.2018 7:29

Uživatel požádal o vymazání
M. Řepa 31.5.2018 7:21

Re: Jsem proti c e n z u ř e

Já jsem taky proti cenzuře, ale ať si takové škváry realizují za své a nechtějí dotace z mých daní.