25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

DEBATA: Hry kolem jedné hry (inscenace)

Tak ta diskuze o těch strašných Brňácích kteří před pěti lety uvedli onu nestoudnou hru, za kterou by měli být uvrhnuti minimálně do kazemat na Špilberku ne-li upáleni na čarodějnické hranici, člověku nedá, než se pokusit o nakouknutí do zákulisí. Co nám vlastně ten režisér chtěl říci? O co se vlastně jedná?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brei 22.10.2022 12:06

Dopředu

J. Brei 22.10.2022 12:05

K světlé budoucnosti.

Ś. Svobodová 22.10.2022 12:03

Nepochybuji, že by to řev byl. Je ale otázkou, zda se řvoucí nepřibližují k mentální úrovni svých protivníků.

Ś. Svobodová 22.10.2022 12:01

A zákaz té hry nás přivede blíže k světlé budoucnosti nebo k středověkému tmářství?

V. Novak 22.10.2022 11:56

Já osobně bych ještě požadoval, aby ta část dotací, která na hru šla z mých daní, baly použita na něco jiného. Třeba na mamograf...

V. Novak 22.10.2022 11:53

To by kožná i nějaký koktejl pana Molotova přiletěl.

Koneckonců, viděli jsme reakce na papírové "urážky muslimů" v Charlie Hebdo nebo v Jyllands-Posten.

V. Petr 22.10.2022 11:47

R^R^R^

V. Petr 22.10.2022 11:45

Tak si představte divadelní hru, kde by násilníkem byl muslim neřku li homosexuál. To by bylo řevu právě od těch, kteří se hry, kde padouchem je Kristus tolik zastávají...

Ś. Svobodová 22.10.2022 11:44

Hele, a tu když Hru zakážeme a autora profesně zlikvidujeme, tak tu západní civilizaci, co takové věci nedělá (nebo do nedávna nedělala) posuneme dopředu, nebo spíš k tomu muslimskému vnímání světa?

P. Dvořák 22.10.2022 11:44

Opakováním něčeho myslíte scénu, kdy Mohamed šuká se šestiletou? Tak tomu opravdu mohlo dojít.

Na rozdíl od toho divadelního ztvárnění, protože islám vznikl někdy kolem r. 600 / 700 našeho letopočtu. V tom věku už by to asi nezvládl ani Ježiš.

J. Plzák 22.10.2022 11:40

...ve své skandální inscenaci nejen odvozuje souvislosti mezi kapitalismem, terorismem, islamofobií, fašismem, rasismem a kolonialismem.... - jo, všechno se vším souvisí. Autorka toho vyjmenovala málo. Na vlastní hloupost zapomněla.

Také mluví o krajně pravicových stranách, jakoby žádné nic nepřehánějící strany ani neexistovaly.

Prostě soudružka, jak když vyšije.

Ś. Svobodová 22.10.2022 11:37

Cítím, že litujete toho, že u nás se taková věc hrát může, a dal byste přednost muslimskému řešení.

J. Brei 22.10.2022 11:34

Můj názor je, že představení mělo být zakázáno. Proč? Protože tato hra je ve skutečnosti součástí islámského džihádu, jednou z forem, jakým je džihád veden. Džihád nemusí být veden pouze mečem, může být veden lecčíms, třeba i perem. Propagandistický cíl tohoto představení je podobný tomu, který měl film Žid Süß natočený v roce 1940 režisérem Veitem Harlanem. Konce takových pohledů na svět jsou z dějin zřejmé – pošlapávání základních lidských práv a svobod, norimberské zákony, plynové komory a milióny umučených a mrtvých. Bill Warner ve své knize Právo šaríja pro nemuslimy na konci šesté kapitoly věnované džihádu uvádí, že počet mrtvých zapříčiněných džihádem činí za posledních 1400 let 270 miliónů. Když sleduji dějiny islámu od jeho počátku do dnešních dnů, nemám důvod mu nevěřit. I kdyby však toto číslo bylo nadsazené, islámská expanze i tak znamenala ztrátu mnoha životů a utrpení mnoha lidí. To nelze popřít. Tento samotný fakt je pro mne, dostatečně pádným důvodem pro omezení umělecké svobody a zákazu představení, která jsou formou džihádu. České soudy jsou však jiného názoru a já to respektuji. Přesto by mne zajímalo, zda by uměleckou svobodu hájili stejně vehementně v představení, ve kterém by Mohamed znásilňoval křesťanku (alegorie na islámskou expanzi v průběhu dějin) a herečka by si vytahovala z vagíny portrét Mohameda.

F. Navrátil 22.10.2022 11:20

Hra je součásti kulturního a politického proudu, který směřuje k oslabení euroatlantické civilizace založení na anticko, židovsko, křesťanských základech. Cílem tohoto nihilismu je rozvracet západní společnost obviněními z kapitalismu, terorismu, islamofibie, fašismu, rasismu a kolonialismu a uvolnit tak prostor pro islámskou civilizaci, která se potácí mezi otrokářstvím a feudalismem, a pro kterou je typické zřízení teokratické monarchistické despocie. Názor je možno změnit okamžitě poté, co se v Saudské Arábii bude hrát podobné drama, ve kterém Krista nahradí Mohamed.

I. Polák 22.10.2022 11:17

R^R^R^

Ś. Svobodová 22.10.2022 11:16

Já ji také neviděla (krom upoutávky na Youtube). Podle recenzí bych na ní nešla. A to je asi tak všechno, co bych s tím chtěla dělat. :-)

J. Fridrich 22.10.2022 11:15

Autorka článku Hana Rybnická napsala svůj komerntář k uvedení divadelní hry „Vaše násilí – naše násilí“ v Brně, kde vzorně vyjmenovala všechny úspěchy režiséra Olivera Frljiče doma a v Evropě. V rámci festivalu Divadelní svět byly v Brně představeny hned dvě hry tohoto režiséra: Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Ve hře Prokletí v rámci jedné ze scén proběhne felace sochy papeže Jana Pavla II., následně je označen za „ochránce pedofilů“ a nakonec symbolicky oběšen. V jiné scéně herci a herečky za provádění kopulačních pohybů deliricky skandují „Polska, Polska!“ V divadelní hře „Vaše násilí – naše násilí “ znásilňuje Ježíš Kristus muslimskou ženu.

Svoboda projevu však má své hranice, tedy ty, kdy uráží tato hra - a v tomto případě zcela NEPRAVDIVĚ popisuje znásilnění muslimské ženy Ježíšem Kristem. Tato LEŽ uráží stovky milionů věřících křesťanů z naší, Euro-Atlantické civilizace. Bylo by toto možné v opačném gardu uvádět v muslimských zemích ? Zbytečná otázka, režisér takové hry by už nežil.

D. Stirsky 22.10.2022 11:13

Mohu se zeptat, zda kdo z nás, kdo se ku hře, jejímu autorovi a autorce článku - HRU SKUTEČNĚ VIDĚL? Já ne.

I. Polák 22.10.2022 11:12

Ovšem ta scéna by by byla jaksi opakováním něčeho, co se před mnoha léty skutečně událo. Nicméně odpovídám vám, nikoli na přiblblý článek neuvěřitelné Rybnické.

K. A. 22.10.2022 10:49

Já bych chtěl autorku pochválit za snahu přinést trochu relevantních informací do diskuze o Frlićově hře. Díky za ně.

Škoda dvou věcí: Jednak toho poněkud neférového rýpnutí do kritiků inscenace na začátku. A možná i tvrzení o rostoucím fašismu. Ve skutečnosti totiž roste jen neschopnost liberálů obhajovat své názory jakýmikoliv rozumně znějícími argumenty. A tak raději všem nadávají a ono to funguje: Fašista sem, fašista tam, všude, kam se podívám. I Putin si z nich bere příklad a to je co říct.

Z. Roller 22.10.2022 10:48

Frljič je známý režisér a Horst Wessel byl známý textař. Když si prohlédnete seznam oceněných národních a zasloužilých umělců v Československu padesátých let a normalizace, najdete tam spoustu podobně "významných umělců", jako je zmiňovaný režisér. Holt dostat ocenění v ideologicky podivné době ještě není puncem kvality (viz i někteří vyznamenaní naším současným prezidentem).

D. Laurencikova 22.10.2022 10:11

R^R^R^

D. Laurencikova 22.10.2022 10:10

R^R^R^

D. Laurencikova 22.10.2022 10:08

Dnes fasismus tvrdi, ze je "antifasismus". Ten se do Evropy vratil uz davno!

P. Urban 22.10.2022 10:06

Takže Frljić je něco jako moderní Karel Čapek. A diskutovaná hra je něco jako Čapkova Matka.

S jedním rozdílem. Poselství Matky je jasné. Ve své době se nemuselo nikomu vysvětlovat. Ani těm, kteří to poselství nemuseli. Dnes je možná trochu moc patetické. Ale srozumitelné je pořád. A to i když toho o dobovém kontextu moc nevíte.

Frlčovu hru jsem neviděl ani nečetl. Ale z komentářů je zřejmé, že zdaleka tak srozumitelná není.

Možná, že být příliš jasný není dnes dostatečně umělecké. Pravda je, že když píšete tak jasně, jako Čapek, tak se rychle ukáže, zda umíte či neumíte.

Kristus znásilňující muslimku nebo vlajky vytahované z vagíny mohou mít nějaký hlubší význam. Který nemusí být na první pohled patrný. Obhájci hry i sám režisér ale tvrdí, že jde o metaforu mezikonfesijního, případně mezi-národního násilí. Je-li tomu tak, pak je to především velký kýč.

D. Laurencikova 22.10.2022 10:03

Pridavam se k vam, ackoliv je jasne, ze fasismus je prave ten stale se sirici islam, ktery pani Rybnicke vubec nevadi. Zadna odpoved neprijde. Tady uz je pani Rybnicka überfordert. Rv

D. Laurencikova 22.10.2022 9:59

Ja verim, ze tak cini hlavne chudsi duchem, kteri nechteji vypadat tak, jakoze nechapou, o cem v tom uzasnem modernim dile jde.... To je jako kdyz malir vrhne houbou nekolikrat proti platnu a spousta "znalcu umeni" v tomto dile najde vsechno mozne a hluboky smysl, koupi ho za drahy peniz, zatimco autor si mne ruce, kam az lidska blbost saha.

Vzpomina si nekdo, co nasledovalo po zverejneni karikatur Mohameda? Masakr! Autor ma stesti, ze tady karikuje Krista. Za to se mu dostane v "krestanske" zemi jeste i potlesku!

J. Brei 22.10.2022 9:53

Dobrý den, paní Rybnická, když debata kolem jedné hry, tak bych se Vás rád v rámci této debaty zeptal, zda byste se Vy v rámci boje proti fašismu a za lepší svět byla ochotná postavit nahá na jeviště a před publikem si vytáhla z vagíny německou vlajku?

D. Laurencikova 22.10.2022 9:52

Neuveritelny clanek osoby, namajici kouska zdraveho usudku! Jestlize tuto hru nekde odmenilo publikum ovacemi ve stoje, jak pise pani Rybnicka, pak je to dalsi dukaz upadlosti teto zapadni spolecnosti, odsouzene k zaniku.

Fakt je, ze islam se ve skutecnosti NIKDY hajit nemusel. Vzdycky byl agresorem. Pocet obeti sireni islamu se odhaduje na 270 milionu! Kam se hrabe napr. Mao Tse tung, se svymi 50 miliony obeti. Islam je nejvetsi hrozbou Evropy a to, cemu pani Rybnicka rika "navrat fasismu", je pomaly navrat zdraveho rozumu a sebeobrannych reflexu. Prilis pomaly!

V. Pavelka 22.10.2022 9:38

Provokatér .