19.3.2024 | Svátek má Josef


COMICS: Roy a jeho Bobři

24.6.2022

Komiks Roy a jeho Bobři byl oficiálním stripem americké skautské asociace Boy Scout of America a zveřejňovala jej šest a půl roku od května 1937 do února 1944 - v 338 pokračováních.

U nás ho přinesl Junák (1947) a můj tenkrát devítiletý tatínek jej se zájmem četl na pokračování, aby mi ty stránky pětadvacet let nato věnoval - asi právě k devátým narozeninám. Vystříhali dílo s bratry z časopisu a nalepili do sešitu. Tak mi je dal. Okamžitě jsem začal číst - a přenesl se do hraničního města Sheldon - mezi Kanadou a Spojenými státy.

Bobři byla družina Orlích skautů vedená sedmnáctiletým „rádcem“ Roy Powersem, který mi tenkrát už připadal nějak starý. Ale ani jeho druzi nebyli z mého hlediska nejmladší. Třeba Royův nejlepší přítel přezdívaný Špalík měl „už“ patnáct roků.

Skautská družina je vždycky součástí oddílu a ten tu vede jistý Jack Stuart. Severně Sheldonu zmizí letoun. Šéf místní policie O´Connor je na to kupodivu krátký, i žádá skauty o pomoc při hledání. Doslova praví:

„Ti letci spadli někde v temných smrčinách. Tam máte přece srub. Taky to tam znáte - z nás všech nejlíp. Udělejte si proto ve srubu základnu a oznamte vše rodičům. Ale buďte opatrní, je to divoký kraj.“

Po několika dobrodružstvích kluci zachrání profesora Harta a pana Whitneyho, kteří je za odměnu zvou na vědeckou expedici do Arizony. „Kdysi tam žili divocí Apači, kteří bělochy nenáviděli ještě víc než jiné kmeny,“ zvědí skauti. „Španělé těm Apačům říkali Zuni. Nepřátelé. Jistě po nich zůstalo hodně ukrytých artefaktů. Ty jedeme hledat.“

Výprava posléze putuje několik hodin pěšmo přes poušť k horám a sledována je, ano, právě indiánem. Pokaždé, když karavana zastaví, ustrne rudoch taky - a utáboří se.

Přelouskal jsem již tucet pokračování této „senzace“ a ve třináctém se „naši přátelé“ (včetně chlapíka přezdívaného Kamenáč) již vyskytují uvnitř Rudých hor. V jeskynním systému. Šokováni sledují „velmi zvláštní taneční obřad“ skalních Apačů.

„Tohle je pohled o celá staletí zpět v čase, hoši,“ šeptá pan profesor. „Jestli se odtud dostaneme, budeme mít co vyprávět.“

Možná se tamodtud ale nikdy nedostanou. Tanec indiánů Wanini se mění v zuřivé křepčení a Roy chladně konstatuje: „Začínám si uvědomovat, proti komu stáli první osadníci.“ A tu Kamenáč kýchne. Nešťastníci padnou do zajetí a děsivý Indián zdvíhá pravici: „Bílý muž ať řekne, proč přišel. Wanini určí trest!“

„Pokud je někdo už objevil před námi, zřejmě to nepřežil!“ je si jist profesor.

A dál to nebylo. Usoudil jsem, že tatínkovi přestali Junáka rodiče kupovat a že mám po čtvrt století stejnou smůlu. Ani jeden se nedozvíme, jak to dopadlo. Uplynula léta - a zjistil jsem, že to nebyla otcova chyba. Ani mých prarodičů. Komiks byl 6. listopadu 1947 zastaven a na patnácté pokračování v Čechách a na Moravě nikdy nedošlo. Místo toho redakce vzkázala:

„Marně hledáte v dnešním čísle pokračování obrázkového serialu, který si dobyl u čtenářů takové obliby?

Nenajdete ho, neboť jsme rozhodli zastavit okamžitě jeho uveřejňování a prosíme vás, abyste uvážili vážnost našich důvodů. Serial byl z ciziny a musili jsme za něj platiti značnou částku v drahocenných cizích penězích. V důsledku neúrody však republika musí zahraničními platidly co nejvíce šetřit. Nejen, že nebudeme moci vyvézti za řadu miliard do ciziny cukr, brambory, slad apod., ale sami musíme dovézti z ciziny za další miliardy potraviny a krmivo. Ušetřit našemu státu drahocenné cizí valuty je tedy vlasteneckou povinností. Junáci nemohou zůstati pouze při zjištění, ale z poznaného učiní hned důsledky. Oznámili jsme proto zahraniční obrázkové kanceláři, že zastavujeme odběr serialu, abychom státu ušetřili cizí platidla. Oznamujeme to i vám - ač víme, jak se na seriál těšíte. Ale jsme přesvědčeni, že vaše vlastenectví je jistě tak veliké, aby oželelo tuto ztrátu. Jsme jistě všichni za jedno v tom, že prospěch republiky je na prvém místě. Ostatní časopisy, které otiskují zahraniční seriály, jistě také postupně zastaví jejich odběr - aby státu pomohly. Jsme ovšem hrdi na to, že Junák je prvý.“

Teprve po mnoha letech jsem hovořil na Světě knihy s nakladatelem Josefem Vybíralem. „Nechápu, proč to uťali v nejnapínavějším okamžiku. To nemohla vyjít aspoň jediná další stránka?“ To Josef Vybíral nevěděl, ale svým typicky slavnostním způsobem mi oznámil, že nedokončený seriál prostudoval a vydá konečně i to, co bylo dál. Zveřejní jej…

„Celý?“

„Celý ne, ale…“

Komplet má 338 pokračování se dělí na dvaadvacet bloků, z nichž Josef Vybíral zveřejnil letos knižně čtyři první. Je to padesát pokračování a ne víc, ale tří sté třicáté osmé pokračování je přetištěno v menším formátu jako součást doslovu. Jenom nemá přeložené texty v bublinách.

Komiks se v originále jmenuje Roy Powers, Eagle Scout, and His Pals a původní verze byla jen každodenními stripy v šestapadesáti novinách Spojených států. Objevovaly se šestkrát týdně, asi jako vychází deník Neviditelný pes: s výjimkou neděle. Dalších devatenáct novin přebíralo tytéž příběhy v Kanadě, připojilo se rovněž tucet časopisů a listů v jedenácti dalších zemích (včetně Estonska)!

Už v září 1937 začal ten samý seriál vycházet znovu v měsíčníku Famous Funnies. Teprve tady došlo na celostránkové zveřejňování dobrodružství - a taky na BARVY. Pro přesnost dodám, že došlo k redukci textu, a teprve nová verze patří Vybíralovu vydání; takže se nedivme, že si to pamatujeme z Junáků nějak upovídanější.

Scénář je přisuzován jistému Paulu Robertsovi, který se podepisoval Paul Powell, a kreslili Kemp Starrett (1889-1952), Frank Godwin, Jimmy Thompson a Charles Coll. Bohužel, ve 115. čísle Famous Funnies z února 1944 čteme sice nadějeplné, ale zavádějící upozornění CONTINUED NEXT MONTH. Nestalo se! A na rozdíl od naší republiky nebylo v Americe ani zdůvodněno, proč je konec.

Když Josef Vybíral oslovil po více než sedmdesáti letech amerického nakladatele, který vydal Royovy příhody knižně (v těch česky nezveřejněných řeší Roy a Špalík mj. tajemství pyramid), tak mu bylo řečeno, že neexistují originální předlohy. Stránky Famous Funnies musel proto skenovat, načež prošly v grafickém studiu úpravou, kterou označuje za maximálně možnou. Není, dodejme, pochyb, že nebýt dávného „pokusu“ v Junáku, tento seriál bychom nepoznali. Dnes, roku 2022 by ho nikoho ani nenapadlo překládat do češtiny. Ale naštěstí existoval mýtus a stále žijící pamětníci. Nebo i novodobější nadšenci jako já. Pro ně, ale přece snad ještě pro někoho, je seriál tady už pár týdnů. Hezká knížka.

Roy a jeho Bobři. Překlad a doslov Oldřich Šanda. 700 výtisků. www.verneovky.cz