26.4.2024 | Svátek má Oto


CESTOVÁNÍ: Disneyland, Paříž

24.6.2016

Už staří Římané věděli, že lid ke své spokojenosti potřebuje chléb a hry. A také se tím řídili. Stavěli k tomu účelu kolosea. Naše generace není v jádru jiná. Také ji přitahují hry. Ať už pohádky – procházky světem snů, nebo horory – adrenalin. Začátkem minulého století se v roce 1901 narodil v Chicagu Walter Disney, který se stal filmovým producentem, podnikatelem a nevídaně ovlivnil zábavný průmysl. Pod jeho jménem se začaly stavět po celém světě Disneylandy. První byl postaven v r. 1955 v Kalifornii, pak následovala Florida, Tokio, v r. 1992 Paříž, dále Hong Kong a poslední byl otevřen v těchto dnech v Šanghaji.

Disneyland 1
Disneyland 2

Když jsem přijížděla do parku v Paříži, ani zdaleka jsem neměla představu, na kolika tisíci hektarech se Disneyland rozkládá. Na parkoviště přijíždí jedno auto za druhým, autobus za autobusem a vlaky chrlí zástupy návštěvníků z Paříže, z letiště i z Londýna.

Disneyland 4
Disneyland 3

Při vstupu mne uchvátil Disneyland hotel, jeden z nejkrásnějších. Uvnitř byl pohádkový a můj vnuk prohlásil: „Něco tak krásného jsem ještě neviděl.“ Hned na první pohled byla jasná viktoriánská architektura z období 1837-1901. A před námi byla Main Street USA, hlavní třída s typickými stavbami z přelomu 19. a 20. století, s pohádkovým hradem typickým pro každý Disneyland. Máme dojem, že jsme v pohádkovém americkém městečku a slyšíme vojenský pochod Dlouhá cesta k Tipperary. Procházíme obchůdky. Kam se podíváme, všude nás obklopuje nádhera.

Disneyland 6
Disneyland 5

Hlavní třídou projíždí koňka a stařičké automobily. Nevíme, kam dřív s očima. Nastupujeme do historického vláčku a projíždíme se tím malebným světem. Můžeme vystoupit na kterékoliv zastávce. Při vstupu do parku se prokážeme vstupenkou a veškeré atrakce jsou už zdarma. Zamířili jsme k Adventureland. Vjeli jsme lodičkami do Pirates of the Caribien, do jeskyně pirátů. Potom jsme zhlédli výpravné představení pohádky. Pak pro změnu Frontierland, pro kluky vysněný divoký západ, kde se na nás ve strašidelném domě sápala různá strašidla se vším, co k nim patří. Neodpustili jsme si ani představení se světelnými meči, při kterém jsme se mohli v pohodě občerstvit a odpočinout.

Disneyland 8
Disneyland 7

Poté jsme si naplánovali Discoveryland, abychom okusili let do vesmíru. Loď s námi vylétla vzhůru a pak jsme se točili, hvězdy nad námi a pod námi, nezapomenutelný zážitek. Nemohli jsme se z té krásy vzpamatovat, tak jsme ho ještě několikrát zopakovali. Naposled jsme nastoupili do klidných lodiček, které nás zavezly do Fantasylandu. Neuvěřitelná neskutečně barevná krása dětských příběhů umocněná hudbou z pohádek. Postavičky tančily, zpívaly, jásaly jako živé. A s nimi nám vcházelo do duše dětství a nostalgie.

Disneyland 10
Disneyland 9

Když Disneyland Paris oslavoval 20. výročí, připravil před půlnocí noční show Disney Dreams, které se od té doby stalo součástí programu. Přímo před kouzelným zámkem návštěvníci čekají. Do show se zapojí vodotrysky, ohňostroje, hudba a promítání příběhů přímo na hrad a vše je sladěno, takže vzniká dojem, že hrad k právě k tomu účelu dobře slouží. Je to překrásné zakončení prožitého dne.

Disneyland 11

Foto: autorka