19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ČEŠTINA: Já se z těch novinářů zblázním

A to jsem si chtěla jen v poklidu povídat o češtině a připomínat, co jsme ze školy zapomněli. Jenže tu to máme, leze to do očí, do hlavy a dělá to z mozku ani nevím co.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 7.5.2013 14:31

Nechápu, co se autorce článku nezdá!

Novinářem dnes může být kdokoli, dopisovatelem kdejaký hlupák. Česky leckdy neumí ani vystudovaný novinář. Noviny Babišovy smečky jsou názorným příkladem.

T. Nemec 7.5.2013 13:51

je to fšude...

Tyhle citáty by bylo možné vybírat do nekonečna. Já ale zírám, když se to objeví i ve velmi úspěšné popové písničce, například ten trouba Krajčo zpívá se skupinou Kryštof:

Jako touha, sklem co neprorazí,

nekonečné břehy,

s kufry plných něhy

zvu obchodníky s deštěm...

J. Václavíková 7.5.2013 10:39

Já taky :-)))

J. Hejna 7.5.2013 10:19

Mě je také správně!

Vidím tě - vidíš mě,

vidím tebe - vidíš mne.

Je mi to trochu líto.

M. Suková 7.5.2013 10:38

Re: Mě je také správně!

No vždyť já to nepopírám, jen upozorňuji, že na začátku věty, při důrazu a po předložce je pořád ještě lepší širší tvar.

J. Berger 7.5.2013 18:21

Re: Mě je také správně!

Paní Suková, rád čtu Vaše příspěvky, zpravidla máte pravdu, ale nebuďme brusiči jazyka českého. Mě a mne jsou zcela ekvivalentní a nevytýkejme tedy použití jednoho z tvarů, zda na začátku  atd  preferujeme atd.  Když čtu noviny, taky se mi otvírá kudla v kapse, oni holt, když mají redaktoři ty počítače, tak nemají korektory...  Správná čeština samozřejmě ano, ale zase neblbněme.

J. Vyhnalík 7.5.2013 21:34

Re: Mě je také správně!

Paní Suková nikoho k ničemu nenutí, pouze vysvětluje pravopis v širších souvislostech. Je na každém, jak daleko je ochoten v broušení vlastního jazyka zajít.

P. Čech 7.5.2013 8:59

Co s těmi novináři a jejich šéfy?

Velice jednoduché. Nekupovat noviny. Já to vzdal již dávno. Noviny ji 10 let nekupuji a zprávy čtu jen na internetu.  Je však pravdou, že jsem tím mnoho nedokázal, protože tam píší stejní a nebo podobní novináři - neználkové nejen češtiny, ale neználkové čehokoliv obecně.

J. Klepal 7.5.2013 9:38

je pravdou

"Je pravdou" je zbytečně korektní, správně česky by mělo být "Je pravda". Užití sedmého pádu naznačuje totiž netrvalost příznaku. Např. "Býval komunistou, ale už není".

P. Čech 7.5.2013 9:57

Re: je pravdou

Býval komunistou?  Byl-li někdo někdy komunistou, zůstane jím až do své smrti. Tato ideologie (komunistická) se vyznačuje m.j. svou schopností zažrat se pod kůži (vždy).Zrovna tak, jako že Eskymák, pardon, Inuita, se nikdy nemůže stát černochem, tak i komunista se nemůže stát nekomunistou.Řeknete-li o někom, že býval komunistou, je to totéž, jako byste prohlásil o někom, že býval černochem.

J. Tachovský 7.5.2013 10:37

Re: je pravdou

Ale kus vy brepto. Vetsina komunistu nic zazrano nemela. Jen se chteli mit dobre nebo mit svuj klid, tak si poridili cervenou knizecku.

P. Čech 7.5.2013 16:16

Re: je pravdou

A to jsou právě ti "bývalí" komunisté, dnes členové ČSSD, ODS, TOP 09, VV KDU ČSL, LIDEM a mnoha jiných politických stran.Pokud by nás obsadili Číňané, nechají si zešikmit oči a budou tvrdit, že byli vždy pro Číňany. To jsou ti "bývalí", mnohem horší než ti současní. Současní jsou jen hloupí, protože věří nesmyslné ideologii. "Bývalí" škodí mnohem více, protože skrytě, zákeřně a ze zálohy.

S. Rehulka 8.5.2013 14:56

Re: je pravdou

Tím hůř !

M. Hoblík 7.5.2013 14:33

Re: je pravdou

To by bylo, aby se zase nějaký blb nechytil!

J. Klepal 8.5.2013 7:39

Re: je pravdou

Ano, jak vidět, pan Čech můj oxymoron založený na rozdílném významu 1. a 7. pádu dokonale nepochopil.

V. Váňa 7.5.2013 7:56

Jsem zmaten

Vážená paní Suková,

až dodnes jsem žil v domnění, že ve 4. pádě může být použito i TĚ i TEBE, tedy i MĚ i MNE. Jaké existuje pro toto použití pravidlo? Žádné jsme se ve škole zcela určitě neučili. Četl jsem to dnes poprvé.

M. Suková 7.5.2013 9:23

Re: Jsem zmaten

Ano, je možné užívat i tě, ale po předložce, na začátku věty a při důrazu je pořád lepší širší tvar.

M. Bezouška 7.5.2013 16:26

Re: Jsem zmaten

pane Váňo, váš zmatek je dosti pochopitelný. Pravidla jazyka českého (a pochopitelně i všech ostatních jazyků co jich po světe zní) obsahují mnoho podobných "nejasností", kdy existuje více než jedna gramaticky správná možnost vyjádření určité myšlenky. V takovém případě pak přichází na pořad autorova schopnost vyjádřit svou myšlenku tím, pro danou souvislost, nejvhodnějším způsobem. Což je, podle mého názoru, ten docela největší problém naší "jazykové současnosti". Autoři, a zdaleka to nejsou jen novináři, totiž ještě kromě velkovýroby často děsivých gramatických chyb zacházejí s jazykem jako s krumpáčem. Gramatika se dá ještě jakžtakž naučit, avšak styl a umění psát je něco docela jiného a dnes to, budiž bohu žalováno, téměř nikdo neumí. Novináři v žádném případě, dokonce to nezvládá ani řada spisovatelů (například pan Viewegh). Doby Karla Čapka, Poláčka, Basse a plejády dalších jsou asi nenávratně pryč. Potíž začíná už u nejmenších školáčků, jejichž potenciální jazykový cit ničí poslech televize, později pak používání nejrůznějších internetových aplikací a tak dále. Strašné je, že jazykové neumětelství má charakter laviny - jakmile se to jednou spustí, pokračuje a zhoršuje se to vlastně samo. Vzory, od kterých je možno se učit pomalu mizí a nakonec zůstane je jazyková poušť, jak ji vidíme a posloucháme dnes a denně.

Jednu perlu pro paní Sukovou: HN, které tady na Psu dnes někdo částečně pochválil, otiskly svého času titulek "Premiér Zeman uvedl nové ministry do svých funkcí". Čímž vznikl docela zajímavý rébus a, pochopitelně, gramatická zhovadilost.

T. Vodvářka 7.5.2013 5:34

Vážená paní Suková

Chtěl bych Vám poděkovat za Vaše články. Mám rád češtinu a díky Vám si uvědomuji své některé nedokonalosti vlastní mluvy či písemného projevu.

Hrajeme občas s dětmi hru - pustíme televizi a sledujeme projev některého politika - a bod získává ten, kdo nalezne gramatickou chybu v jeho projevu. V dosavadních výsledcích je na prvním místě předseda Senátu Štěch, zdatně sekunduje pan Škromach. Bylo by to veselé, pokud by to nebylo smutné.

Pěkný den

V. Ondys 7.5.2013 7:30

Re: Vážená paní Suková

K prvnímu odstavci se připojuji, televizi nevlastním po tom, co dvě poslední a docela ještě zánovní jsem s neuvěřitelnou rozkoší vyhodil do kontejneru na věci, o které majitel už nestojí.

I. Procházková 8.5.2013 22:30

Re: Vážená paní Suková

Občas taky sleduju projevy politiků a není těžké, najít tam jazykové zhovadilosti. Nejčastější chyby vznikají tam, kde politici používají krajové nářečí - to aby člověk měl v ruce slovník. Popletené pády jsou další malér (jako v případě plastových oken, co uvádí paní Suková).

P. Pavlovský 7.5.2013 4:46

Zde již skutečně nejde o úroveň češiny,

ale i úroveň mediální poptávky. Noviny (výrobky, zboží) ve svobodné společnosti, pokud jsou vydávané soukromým subjektem, nenavázaným na veřejné peníze (ani případný mi granty), budou vždycky pouze takové, jaké je potenciální čtenáři chtějí mít. Nebudou mít ani o vlas vyšší úroveň, protože by to nutně zvýšilo výrobní náklady. Pokud se např. čtenáři spokojí s pí árky a referáty diletantů, nebude referování o divadle (abych mluvil o oblasti, kterou důvěrně znám) ani o stupínek kvalifikovanější, odbornější.

Příklad: Půl roku po té, co jsme ke studiu na Katedře divadelní vědy FFUK přijali novou posluchačku, stala se tato - v souběhu se studiem - vedoucí divadelní rubriky MFD, zatímco dlouholetý redaktor, dnes pedagog DAMU, dostal padáka. Samozřejmě že nedělala svou práci líp než on, pouze byla ochotná pracovat za daleko nižší mzdu.

Dívka se postupně vypracovala, nepsala špatně a dokonce i dostudovala. To ovšem ji nemění na instruktivnosti a obecné platnosti kauzy: v principu vypovídá o zákonitostech, které ovládají dnešní české noviny. Toto je "pars pro toto", víe - méně to platí pro všechny rubriky.

Ekonom snad NAMÍTNE: A CO KONKURENCE? Odpověď otázkou: řídí se snad poptávka odbornou úrovní či alespoň "čtivostí" jednotlivých rubrik?

Moje polistopadová zkušenost odpovídá: jen minimálně a to ještě jen u rubrik kriminalita a vnitřní politika. Navíc je tu důležité celkové politické nasměrování listu: voličové KSČM, SPOZ a ČSSD kupují oranžové Právo, ostatní hlavně MFD a LN (hlavně humanitně orientovaní čtenáři). Střízliví lidé se zájmem o ekonomiku berou HN. Z toho plyne, že vzájemná konkurence deníků je u nás minimální, tím spíš, že valnou část trhu ovládají deníky regionální, které nemají konkurenci prakticky žádnou.

V. Ondys 7.5.2013 7:10

:))))))))) Budou vždycky pouze takové, jaké je potenciální čtenáři chtějí mít?

Hm, pak ale nechápu, proč zrovna tištěná mééééédia vyklízejí pole zájmu, možná to je jenom o děsivých představách lidí s vlivem o ostatních jako o psu, který se :)))))))) musí vrtět na jejich povel, často mne pobaví mínění okolních, že televize tu je od toho, aby naplnila jejich přání a ne požadavky inzerentů na nejtupější diváky, kteří ochotně :)))))) sežerou kdejakou příkladně hloupou a nekřesťansky drahou reklamu.

P. Pavlovský 7.5.2013 7:27

Re: :))))))))) Budou vždycky pouze takové, jaké je potenciální čtenáři chtějí mít?

Oddělujete dvě principiálně porvázané věci, vkus konzumentů a potřeby inzerentů.

Prvotní jsou samozřejmě čtenáři, bez nich by inzerce neměly smysl. Televize samozřejmě MUSÍ PLNIT PŘÁNÍ (očekávání) DIVÁKŮ, jinak by neměla sledovanoist a nikdo by v ní neinzeroval.

Obecně: noviny jsou zboží sui generis a jejich výrobci se podle toho musí chovat.

To je též důvod, proč si držíme tzv. veřejnoporávní média - ta se tak chovat nemusí a určitě by neměla!

V. Ondys 7.5.2013 7:33

Re: :))))))))) Budou vždycky pouze takové, jaké je potenciální čtenáři chtějí mít?

:))))))))))))))) Pokud nás vlivní nemají za pouhé psy, pane Pavlovský.

P. Čech 7.5.2013 9:13

Re: :))))))))) Budou vždycky pouze takové, jaké je potenciální čtenáři chtějí mít?

Mám za to, že to je poněkud jinak. Možná se i mýlím. Všechno je totiž, podle mého názoru, věcí systému. Ten systém byl nějak někdy dávno nastaven, rozběhl se a nyní běží. V počátcích reklamy byla tato pravdivá a lidi ovlivnila.  Časem však, když byla stále více a více lživá (všechny rohlíky nemohou být nejlepší, všechny prací prášky nemohou být nejsvěžejší), přestala plnit svůj účel, když přestala mít přímý vliv na uvažování konzumentů. Systém ovšem běžel dál. Výrobci zadávají médiím reklamu a královsky ji platí. Výsledkem takovéto reklamy již ovšem není větší spotřeba, což byla v počátcích reklamy hlavní hnací síla.. Náklady na reklamu si výrobci dají do ceny a i při nízké chtivosti lidí po inzerovaných výrobcích si přijdou všichni aktéři na své.On si ty inzerované výrobky vždy někdo koupí. A o tom to celé je. Systém běží nezávisle na vůli kohokoliv.

P. Pavlovský 7.5.2013 9:33

To všechno je pravda, pane Čechu,

ale nejdřív je přece jenom třeba zajistit to základní: ta média musí vůbec někdo sledovat, a to v množství větším než malém.

P. Čech 7.5.2013 10:02

Re: To všechno je pravda, pane Čechu,

To máte pravdu, ovšem uvádění reklamy jde proti samotnému tomuto záměru. Stále více lidí je reklamou obecně znechuceno. V době, kdy jde reklama v televizi, odchází si uvařit kávu či přepíná na jiný kanál, v novinách stránky s reklamou zcela opomíjí. Ona totiž celá dnešní reklama je postavena na lži, klamu a podvodu a spěje do vlastní záhuby., stejně jako celý konzumní systém, který vytvořila a nebo se na jeho vytvoření účastnila.

V. Ondys 7.5.2013 13:45

:)))))))))))))))))))))) Je to mnohem horší

útočí pouze na emoce a preferuje :))))))))))))))) bezmozky!

M. Freiová 7.5.2013 0:22

A to buďte ráda,

že píše o našem SETKÁNÍ, nikoli o našem SETKÁNÍ SE, jak je dnes v módě...

mf