Neviditelný pes

ČEŠTINA: Cvičení

27.9.2012

Nad všechna kázání je příklad.

Uvedu ukázku – jeden článek z internetu. Zkuste se pocvičit a zjistit, co všechno je tam špatně. Taky jedna věta z televize, kde se vyskytuje dost častá chyba. Pak jedna věta z bulváru, kde je velmi častá chyba.

Pod čarou bude týž článek s vyznačenými opravami.

ČLÁNEK:

Shoji ve formě posuvných dveří oddělující šatnu od zbytku místnosti.

Detailní pohled na tatami - ručně tkaná rýžová stébla.

Architektura dodržuje pravidla harmonie člověka s přírodou, interiér převážně z dřevěným obložením, stropem a nábytkem. Koupelna umně kombinuje dřevo s kamenem. Abyste snili sladce a hlavně zdravě, vyzkoušejte matrace z přírodních materiálů - futony. Futony používali nejen dávné generace v Japonsku, lůžka na podobné bázi byste našli i v Evropě a v Africe už ve starověku. Japonci si tento zdravý spánek na futonu uchovali dodnes a do Evropy se opět pomalu vrací.

Japonský nábytek se vyrábí s mnoha druhů dřeva, zde je ukázka cedrové soupravy.

Futonové výplně mají totiž hned několik výhod. Díky přírodním materiálům jako bavlna, konopí, koňská žíně nebo třeba kokos jsou lépe tvarovatelné a naše svaly a páteř se tak v noci lépe uvolní.

Lůžko z tatami - silných podložek, které se běžně používají jako podložky na podlahu, jsou utkány z rýžových stébel.

Postel Raku, v překladu pohodlí, komfort nebo jednoduchost, je vyrobena pouze z přírodních materiálů a tatami podložek. Za postelí odděluje spací místnost shoji.

Jedním z prvků čajové ceremonie byla i samota, aby se účastník mohl soustředit jen na své nitro a v klidu rozjímat. Proto jsou často dodnes umisťovány čajové stolky doprostřed letních zahrad, obklopené čistou přírodou, anebo do středu rozlehlé místnosti určené pouze k tomuto účelu.

Čajová místnost s hlavním znakem japonského interiéru - jednoduchost a střídmost.

Klasickou součástí pokojů v japonském stylu bývají i podsedáky, rohože, polštáře, díky kterým návštěvník může v poklidu usednout na zem a meditovat, nebo cvičit jógu či strečink.

Interiér vyladěn do přírodních, neutrálních barev, inspirovaný japonskou architekturou.

Často se setkáme v japonském interiéru i s tradičními lampami, teplé světlo prozařuje skrz rýžový papír. Existuje mnoho variant - elegantní vysoké, které stojí v rohu místnosti nebo i menší závěsné na strop.

Pro úsporu místa vymýšlí Japonci všelijaké triky. Libují si ve skládacím nábytku, rozkládají křesílka, postele, nebo přenosné židle.

Skladná japonská židle, vyrobena z masivu. V Japonsku se využívá kvůli úspoře místa a díky lehké manipulaci. (Novinky 24. 8. 2010)

Kontaminované infuze nebezpečnou bakterií (TN Nova 23.8.2010)

Herecké legendy, které se do podvědomí televizních diváků nezapomenutelně vryly svými rolemi v seriálu Nemocnice na kraji města (Super, 24. 8. 2010)

-------

OPRAVY:

Shoji ve formě posuvných dveří oddělujících šatnu od zbytku místnosti.

Detailní pohled na tatami ručně tkaná z rýžových stébel. (stébla se netkají, stébla rostou; tkají se tatami) (tatami tkaná: správně. To tatami, střední rod, v množném čísle tedy tkaná; můžeme se dohadovat o ženském rodu – ta tatami, ale když si to řeknete, uvědomíte si, že se to podobá koktání.)

Architektura dodržuje pravidla harmonie člověka s přírodou - interiér převážně s dřevěným obložením, stropem a nábytkem. Koupelna umně kombinuje dřevo s kamenem. Abyste snili sladce a hlavně zdravě, vyzkoušejte matrace z přírodních materiálů - futony. Futony používaly nejen dávné generace v Japonsku; lůžka na podobné bázi byste našli i v Evropě a v Africe už ve starověku. Japonci si tento zdravý spánek na futonu uchovali dodnes a do Evropy se futony opět pomalu vracejí. (Nevrací se zdravý spánek, vracejí se futony. Dále: Krátké tvary u třetí osoby množného čísla jsou sice už "povoleny", ale má to za následek smazání rozdílu mezi jednotným a množným číslem. Jak má správný tvar vypadat, poznáte, když si řeknete rozkazovací způsob slovesa, o něž jde: vracej! – vracejí).

Japonský nábytek se vyrábí z mnoha druhů dřeva, zde je ukázka cedrové soupravy.

Futonové výplně mají totiž hned několik výhod. Díky přírodním materiálům, jako bavlna, konopí, koňská žíně nebo třeba kokos, jsou lépe tvarovatelné, a naše svaly a páteř se tak v noci lépe uvolní. (Výčet: ,jako…,, a: důsledkové spojení: v důsledku tvarovatelnosti se naše svaly uvolní).

Lůžko z tatami - silných podložek, které se běžně používají jako podložky na podlahu; jsou utkána z rýžových stébel.

Postel Raku, v překladu pohodlí, komfort nebo jednoduchost, je vyrobena pouze z přírodních materiálů a podložek tatami. Za postelí odděluje spací místnost shoji. (tatami podložek – slovosled z angličtiny; napřed označení věci, pak obchodní nebol druhový název – podložky tatami)

Jedním z prvků čajové ceremonie byla i samota, aby se účastník mohl soustředit jen na své nitro a v klidu rozjímat. Proto jsou často dodnes umisťovány čajové stolky doprostřed letních zahrad a jsou obklopené čistou přírodou, anebo do středu rozlehlé místnosti určené pouze k tomuto účelu.

Čajová místnost s hlavním znakem japonského interiéru - jednoduchostí a střídmostí.

Klasickou součástí pokojů v japonském stylu bývají i podsedáky, rohože, polštáře, díky kterým návštěvník může v poklidu usednout na zem a meditovat nebo cvičit jógu či strečink. (bez čárky)

Interiér je vyladěn do přírodních, neutrálních barev a je inspirován japonskou architekturou.

Často se setkáme v japonském interiéru i s tradičními lampami, jejichž teplé světlo prozařuje skrz rýžový papír. Existuje mnoho variant - elegantní vysoké, které stojí v rohu místnosti, nebo i menší závěsné na strop. (Vedlejší věta vztažná, musí být ukončena čárkou.)

Pro úsporu místa vymýšlejí Japonci všelijaké triky. Libují si ve skládacím nábytku, rozkládají křesílka, postele nebo přenosné židle. (bez čárky)

Skladná japonská židle, vyrobená z masivu. V Japonsku se využívá kvůli úspoře místa a díky lehké manipulaci. (Novinky 24. 8. 2010)

Kontaminované infuze nebezpečnou bakterií (TN Nova 23.8.2010)

Infuze kontaminované nebezpečnou bakterií.

Herecké legendy, které se do podvědomí televizních diváků nezapomenutelně vryly svými rolemi v seriálu Nemocnice na kraji města (Super, 24. 8. 2010)

Povědomí. Podvědomí je součást mysli, jejíž obsah si neuvědomujeme, ale jež nás přesto ovlivňuje. Je to pojem z psychologie (podvědomí, vědomí, nadvědomí). Povědomí je obecná znalost – příliš se tím nezabýváme, ale víme, o co jde.

© Marie Suková 2010



zpět na článek